Of de bitcoinkoers nu omhoog (sinds 2009) of omlaag gaat (september 2019); BTC meandert verder doorheen het maatschappelijke leven. Zo ook in Frankrijk, waar 30 winkelketens met meer dan 25.000 vestigingen de digitale munt gaan accepteren. Het is wel een Statement, want het gevestigde bedrijfsleven in het algemeen is niet bepaald gekend om financiële ‘avontuurtjes’ uit te proberen. Het vertrouwen in de grootste en oudste digitale munt groeit duidelijk, en niet alleen in la douce France.
Groeiende status
Op volgende wereldkaart zie je waar BTC volledig legaal is (de overgrote meerderheid der landen). Illegaal (een kleine minderheid). En eveneens waar de status nog onbeslist is maar de munt wel getolereerd wordt. Ook het aantal ATM’s in de wereld, pinautomaten, neemt stelselmatig toe. Niet alleen voor bitcoin trouwens maar ook voor litecoin, dash, ether en zo meer. De stand op moment van schrijven op 25 september 2019 is 5645 automaten. Verdeeld over 74 landen. Ook de lijst met grote bedrijven en kleinere zaken die bitcoin accepteren groeit. Ongeacht of de koers van BTC nu fel stijgt of daalt, het is zoals Businessinsider schrijft. ‘Bitcoin has become an unlikely safe haven as global turmoil has rocked markets.’
Uitweg
Iran, China, Rusland, Venezuela, Cuba et al. De lijst van landen onder Amerikaanse sancties breidt almaar uit. Ook hier zijn burgers en/of overheden maar wat blij dat ze een uitweg hebben, een toevlucht. Weg van nationale restricties. Weg van internationale sancties. Ook als remedie tegen (hyper)inflatie. In dit laatste geval, waar ook Argentijnse burgers hevig mee kampen, prefereren ze de grilligheden van de bitcoinkoers. Boven de zekerheid om met hun nationale geld alleen maar verder koopkracht te verliezen. Zelfs in zoverre dat er premies gevraagd en betaald worden voor digitaal geld. Zoals in het politiek woelige Zimbabwe bijvoorbeeld.