Tijdens a CNBC interview verklaarde de voormalige (1987 tot 2006) Federal Reserve Voorzitter Alan Greenspan de stijgende goudprijs. Die tikt record na record aan ‘because investors are looking for hard assets that they know will have value in 20 or 30 years.’ Plus 26 procent alvast in het afglopen jaar tot augustus 2019. Greenspan maakt een link met een steeds ouder wordende bevolking. Die wil zeker zijn dat ze zichzelf kan onderhouden in de toekomst, stelt hij.
De aandelenbeurs
Interessant is ook dat Greenspan zegt dat het belang van de aandelenmarkt nog steeds onderschat wordt. In de zin van haar invloed op de reële economie. Zo zou volgens hem een stijging van 10 procent van de S&P 500 het Bruto Nationaal Product van het land wel één procent doen toenemen. (Stellen we ons dan voor wat een daling zou of zal betekenen?!) Over het fenomeen van de toenemende negatieve rente op obligaties (tot 17 biljoen dollar gestegen in augustus 2019) dan. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer die trend ook naar de VS komt, meent hij. ‘The 30-year U.S. rate traded at 1.95% midday Wednesday. It reached an all-time low last week.’
Wellicht is het Mr. Greenspan (door zijn leeftijd) ontschoten: niet alleen beleggers zijn bepalend voor o.a. de goudprijs, maar ook en vooral de grote spelers in de markt.
De grote aankopen door Aziatische landen (China voorop) en Rusland zijn opvallend, terwijl ook de ECB veel goud inslaat als ‘reservemunt’ in plaats van de euro.
De klassieke macro-economische duiding van prijs- en koersontwikkelingen is door ‘alternatieve’ beïnvloeding, zoals stimulering door centrale banken en
handelsoorlogen, tot een hachelijke bezigheid geworden.