Niemand weet precies wanneer de piek in de olieproductie zal gaan plaatsvinden. De één denkt over een jaar of tien en de ander denkt dat de piek al is geweest. Olie kan nooit helemaal opraken. Feit is echter wel dat de productie een keer een maximum bereikt. Dit is het punt van peakoil, gebaseerd op de zogenaamde Hubbert Curve.
Hieronder een video over het naderende einde van onze olieconsumptie.
Een mooie quote uit de video: ‘We know that the end of cheap oil is imminent, but we refuse to believe it…’
De olieprijs is in de afgelopen acht jaar met ruim 200% gestegen. Momenteel schommelt de prijs van een vat ruwe olie zo rond de $90,-. Een aantal maanden voor de val van Lehman Brothers stond de olieprijs nog boven de $140,-. Met een toenemende vraag vanuit China en andere emerging markets is het niet uitgesloten dat het niveau van 2008 wederom bereikt zal worden. We zullen moeten wennen aan hogere olieprijzen. Hierdoor zal ook de prijs van onder andere voedsel blijven stijgen.
Op http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/03/0121_1850_kijker_aan_z_olieprijs_inflatie.xml staat het volgende:
[quote]’Olieprijs zorgt al voor tweede ronde-effecten inflatie’
Wij importerren inflatie uit onder meer China. Dat is iets om je zorgen over de maken. Markten onderschatten het effect van de hogere olieprijs op inflatie.
Klik verder voor de Kijker aan Z: ‘geen peak oil op korte termijn, wel op lange termijn’
Inflatie
Dat zegt econoom Elwin de Groot van de Rabobank in gesprek met olie-analist Bert van Hoogenhuyze in de Kijker aan Z. ”De inflatie kan de komende maanden nog wat verder stijgen”, aldus De Groot. ”Trichet waarschuwde hier onlangs ook al voorzichtig hiervoor.”
Voedselprijzen
”Vergeet niet dat energiekosten een belangrijke rol spelen in de voedselprijzen. De gevolgen van de olieprijsstijging zijn voor westerse landen wél minder groot dan in de jaren zeventig, wij gaan nu efficiënter om met energie, maar dat geld niet voor opkomende landen.” De Groot stelt ook dat in het verleden steeds een flinke stijging in de olieprijs werd gevolgd door een wereldwijde recessie. ”De stijgende olieprijs komt nu niet gelegen, aan de andere kant is het wel zo dat de prijsstijging prijsgedreven is.” Een deel van het negatieve effect van de olieprijsstijgingen wordt teruggehaald door vraag vanuit de landen die olie uitvoeren.”
Peak Oil
Bert Van Hoogenhuyze geeft aan dat hij op lange termijn wel een aanhanger is van de Peak Oil theorie, maar niet de komende 5 jaar. ”Brazilië gaat de productie aanzienlijk verhogen, Irak wil van een productie van 2,5 miljoen vaten per dag naar 12 miljoen, op een wereldwijde vraag van 90 miljoen vaten is dat fors. De bewezen voorraden stijgen nog steeds, maar nu worden de laatste gebieden geëxploreerd waar nog nooit is gezocht. We moeten maar afwachten wat dat oplevert.”[/quote]
De uitzending is te vinden op http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/dekijkeraanzet/miMedia/252358/252361.public.37091057.Special_De_Kijker_Aan_Zet_s3_a3.xml
Wat ik echt wil weten is wat nu echt de vervanging van olie gaat worden. Biobrandstof laat de prijs van suiker en mais exploderen, hybride heet altijd nog olie nodig, zonne- en wind is ook moeilijk, dus dan blijft waterstof over toch? OF er moet een geheel nieuw revolutionair energiegoedje worden uitgevonden. De omschakeling van olie naar een alternatief zal wel moeilijk worden.
Ik bedoel nu betaal je al bijna 1 euro 60 voor een liter euro 95, terwijl de olieprijs op 90 dollar staat. toen de prijs van olie bijna 150 was, toen bedroeg de prijs van een liter bezine ook zo 1,60 a 1,65. Gaat dus makkelijk naar twee euro, als de olieprijs blijft stijgen.
@Bob:
[quote]Ik bedoel nu betaal je al bijna 1 euro 60 voor een liter euro 95, terwijl de olieprijs op 90 dollar staat. toen de prijs van olie bijna 150 was, toen bedroeg de prijs van een liter bezine ook zo 1,60 a 1,65. Gaat dus makkelijk naar twee euro, als de olieprijs blijft stijgen.[/quote]
Vergeet niet dat de Euro t.o.v. de Dollar lager staat dan in 2008 tijdens de olieprijspiek van 140 Dollar per vat. Daardoor werkt de olieprijs van rond de 90 Dollar per vat meer door dan in 2008. Juist een daling van de Euro t.o.v. de Dollar leidt tot meer inflatie, grondstoffen en producten die wij invoeren en die in Dollars verhandeld worden, worden in Euro’s duurder.
Nog 19 jaar, dan is het echt gedaan. http://inventorspot.com/articles/latest_study_end_fossil_fuels_2030
Het is mogelijk je auto compleet op water te laten rijden
Electrolyse met een bepaalde frequentie, levert meer energie op
Deze energie kan en je auto laten rijden en de accu opladen, diezelfde accu die tijdens het rijden voor de electolyse zorgt
De stof die overblijft na verbranding, is weer water
Maar wie wil dat nu, ….toch niemand…
Rene Pool
Daarom moeten we nu snel inzetten op duurzame energie in Europa. Het kan wel en vele buurlanden zijn hier al druk mee bezig. De elektrische auto is gereed voor massa productie als de olieprijs echt omhoog schiet 🙂
Van 57 olieproducerende landen daalt de olieproductie terwijl in die landen ook ook het binnenlandse verbruik toeneemt. Cantarell Mexico een van de grootste olievelden ter wereld levert elk jaar 14 % minder olie. Dit betekend dat vanaf 2015 Mexico geen olie meer exporteert, maar olie moet importeren!! Om die terugloop van productie op te vangen en tegelijkertijd aan de groeiende vraag te voldoen moet er vanaf nu elke 7 jaar een olieveld ter grootte van Saoedi Arabië online komen!!! Welkom bij PEAKOIL!!
Oliemaatschappijen hebben geen belang bij het gebruik van waterstof. Enkel indien ze, door afnemende olieproduktie, daartoe gedwongen worden komt men in beweging.