Wanneer we dit lezen, komt meteen een gedachtengang in ons los. Bij u zeker ook, beste lezer? Want u en wij weten: een Staat of zelfs een Vereniging van Staten kàn gewoon niet failliet gaan. Niet in deze tijden van Quantitative Easing (lees: fiatgeld bijmaken naar eigen dunk en behoefte.) Wat wel met een staat, een natie kan gebeuren, is dat hij het vertrouwen verliest. Van buitenlandse en binnenlandse investeerders. Dat kan gebeuren, is al gebeurd (het voormalige Zaïre onder president Mobutu, Zimbabwe onder de voormalige president Mugabe,…) En dat zal nog gebeuren. Maar dan nog bezit zo’n staat, al dan niet op de rand van of reeds in faling, zoiets als een drukpers. Elke natie kan zijn eigen (fiat)munt drukken en dit naar goeddunken. Zelfs in principe tot in het oneindige. Hoewel in dat geval de meeste zoniet alle investeerders het de rug reeds hebben toegekeerd. Wat niet belet dat zo’n natie het nog een hele poos op zijn eentje kan uithouden.
Vijf na twaalf
Komt daar in het geval van de VS nog bij: maar dat land is reeds in faling, virtueel failliet?! Net als tientallen andere landen, het is in deze dus lang geen uitzondering. Als maatstaf voor in faling zijnd nemen we niet een in gebreke blijven van betaling. Zoals wel bij gezinnen. Dan volgt een heel aantal officiële waarschuwingen, tot ten lange leste de deurwaarder langs komt om beslag te leggen. Met eerst nog ampel de kans geven tot onmiddellijk de schulden regelen. In het geval van landen verloopt dat wel anders. Welke deurwaarder meldt zich bijvoorbeeld bij het Witte Huis, om de bezittingen op te schrijven van de VS. Donald Trump zou hem of haar via via wandelen sturen. Neen, pas wanneer meer en meer investeerders, in binnen en buitenland niet meer langskomen, weet The Donald hoe laat het is. Geen 11:55 a.m. maar 12:05 p.m.
Bezit versus schuld
Neen, als een goede huisvader kijken we naar bezit en schuld. Wanneer een land meer schulden heeft dan bezittingen, is het wat ons betreft reeds game over. Worldpopulationreview schrijft hier over:
‘There are many different equations used to determine how economically sound a nation is, and one of these calculations is the debt-to-GDP ratio. This ratio measures a country’s government debt compared to its gross domestic product (GDP) – or the value of all goods and services produced by the country.’
Corona
‘The debt-to-GDP ratio is usually expressed as a percentage and is used to indicate whether or not a country is able to pay back its debts. If the ratio indicates that a nation is unable to pay its government debts, there is a risk of default, which could wreak havoc on the markets.’ Helemaal ons idee. Wanneer we dan kijken naar die schuld tegenover BNP ratio merken we het volgende. De recentst beschikbare cijfers. Waarbij we mogen aannemen dat omwille van de enorme extra uitgaven door de Coronacrisis, hun financiële toestand nog aanzienlijk verslechterd zal zijn:
‘As of June 2019, the nation with the highest debt-to-GDP ratio is Japan with a ratio of 253%. The next highest ratio is from Greece, which at 181.1%, lags significantly behind Japan.
Lebanon has the next highest debt-to-GDP ratio at 152%, followed by Italy at 123.4%. Other nations with high debt-to-GDP ratios include:
- Cape Verde: 123.4%
- Portugal: 121.5%
- Congo: 117.7%
- Singapore: 112.2%
- Mozambique: 110.5%
- Bhutan: 108.64%
- United States: 105.4%
- Jamaica: 103.3%
- Cyprus: 102.5%
- Belgium: 102%
- Egypt: 101.2%’
Wat ons betreft zijn al deze landen alvast virtueel bankroet. Maar zoals reeds gezegd: dat betekent niet dat ze het niet nog héél lang kunnen uithouden. Tot, inderdaad, het vertrouwen verdwijnt. Het gezegde luidt dan: vertrouwen komt te voet maar gaat te paard! Benieuwd welke argumenten Peter Schiff aanhaalt voor zijn statement:
Beste Joost, kun je ook eens de wanstaltige daden van de EU ter sprake brengen en niet continue Amerika cq Trump bashen?!
Hier in Europa is Italië, Spanje en Portugal ook reeds failliet!!!
De EU is een wanstaltig gedrocht dat vernietigd moet worden, maak daar eens items over.
Dan krijgen we ongeveer eenzelfde verhaal. Over een EU die in feite ook bankroet is, maar niet over de wereldreservemunt beschikt. Gaat er nog om spannen wie er eerder failliet gaat. De VS of de EU. Voorlopig doen wij met ons kleine polderlandje nog dapper mee met “the big spenders” in onze EU-club. Rutte was al weer tevreden met de uitkomst van de EU-top van gisteren. Het balletje van de eurobonds is weer vooruit geschopt. Straks geen eurobonds maar gewoon een nieuw fonds naast het ESM met een mildere benaming. Iets van een solidariteitsfonds of iets dergelijks. Het zal mij zeer benieuwen of Rutte en co daar straks in trappen. Als klein landje zijn we zelfs meer solidair dan menig andere EU-lidstaat. Nederland is per hoofd van de bevolking de grootste netto-betaler, wat neerkomt op een bedrag van zeven miljard euro per jaar.
NL moet absoluut niet meedoen met EU-schuldpapier omdat uiteindelijk veel geld niet terug komt. Vanuit de afgedwongen solidariteit door de grote jongens zal NL over zoveel jaren braaf moeten afschrijven op de EU-schuldenberg waarvan IT, SP, GR, FR, PO enzovoort simpelweg het meest profiteren. Dat kan Rutte en co niet verkopen aan de eigen burgers/belastingbetalers omdat we nog altijd een soevereine staat zijn met eigen staatsburgers en een eigen parlement met z’n eigen problemen. Jarenlang ons best gedaan om met fikse bezuinigingen de schatkist aan te vullen en dan straks weggeven aan onze vakantielanden. Dit is zo ongeveer de meest simpele gedachte onder de meerderheid van onze kiezers. Jammer dat het referendum is afgeschaft.
Een inlegvelletje doet wonderen.
Zojuist vernomen. 1 Biljoen, misschien wel 2 biljoen euro, als het aan de zuidelijke lidstaten ligt, zou zijn voorgesteld om deze bedragen te storten in een herstelfonds. Beestje moet een naam hebben, nietwaar? Nooit eerder deze gigantische bedragen horen noemen in EU-verband. Waanzin. Hoe gaan we dat opbrengen?
https://www.telegraaf.nl/video/1625437974/grote-stap-richting-eu-herstelfonds-zo-zit-het
Zal ik je wat vertellen, die 2000.000.000.000 is nog niet genoeg.
Het systeem is failliet wereldwijd.
The big reset is coming.
Dat het fiat geldsysteem, met onderliggend de banken enzovoort, failliet is dat snap ik ook wel. Maar momenteel kunnen we weinig anders dan meedoen in het spelletje van rekken en d’r bij blijven. Dat is althans het spel zoals het gespeeld wordt door de twee sterkste overgebleven clubs, de VS en China. De spelregels zijn telkens iets gewijzigd door monetaire beleidsmakers i.s.m. politici, de UEFA en de FIFA. Het is een verloren wedstrijd. Het is wachten tot de reserves van de reservebank op zijn en de rest van de spelers op apegapen ligt na de verlenging. Precies op het moment dat ze aan de penalty’s toe zijn valt Corona aan. Nu wordt alles uit de kast getrokken om spelers op te kalefateren met de wondermiddelen van de teamartsen. We wachten op het moment dat Corona over is en de wedstrijd wordt uitgespeeld. De wedstrijd tussen de VS en China. Benieuwd wie het rondje strafschoppen wint. Wel even zoeken naar een onpartijdige scheidsrechter? Wie?
Dit is zo ongeveer de metafoor die in feite pure realiteit is.
Enneeeh, de EU had al verloren in de halve finale.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1542210652/wellink-verdubbel-steun-snel-in-strijd-tegen-crisis
Juist daarom is het referendum afgeschaft! Kan de bevolking niet meer moeilijk doen bij de oh zo intelligente en juiste beslissingen van de regering die het veeeeeel beter weet dan het domme volk. Dit laatste dixit D66, opgericht voor meer democratie in Nederland.
Uit deze hele situatie blijkt dat geld voor de elite alleen maar een middel is om de burgers te laten slaven.
De miljarden vliegen je overal om de oren.
Als je het bekijkt is geld ook alleen maar een stukje wc papier dat gestoeld is op vertrouwen.
En dit is nog de meest rooskleurige voorstelling, man,man:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/308026519/duizelingwekkend-begrotingstekort-92-miljard
“Het gaat nog om grove schattingen, zegt Hoekstra, omdat de crisis nog in volle gang is. Zo is het nog onduidelijk hoe lang en in welke mate het kabinet de economie de komende tijd blijft steunen. Ook weet de minister nog niet precies hoeveel van de uitgestelde belastingbetalingen uiteindelijk toch nog zullen binnenkomen. De economische krimp wordt voor dit jaar geschat op 7,5 procent.”
De minister weet het nog niet precies. Nou, dan weet ik het wel. Dan komt die schatting van 7,5 procent krimp bij benadering een stuk hoger uit. Gaat boven de 10 procent uitkomen. Zo ging dat altijd in het verleden, altijd aan de voorzichtige kant. Geen onrust zaaien. Dit zijn krimpcijfers uit oorlogstijden, alleen is die oorlog er nog niet. Als de kortingen alvast vooruit lopen dan belooft dat weinig goeds.
De meeste Nederlanders hebben echt geen idee wat er aan zit te komen.
Ze zijn nog in de veronderstelling dat als ze keurig nog even hun gemak houden, straks alles weer hetzelfde is als voor de corona crisis.
Wat een stel kuddedieren zijn het toch.
Nederland is als de andere landen ook hun verplichtingen nakomen voor zo´n 6% verantwoordelijk. Tussen de 60 en 150 miljard euro. Sterkeste economische argument ´als we niet meedoen, kunnen ze onze bloemen niet meer kopen´. Treuriger kun je het niet maken.
De olieindustrie in Amerika zit met de handen in het haar. We gaan misschien bedragen zien van -100 dollar per vat, zou althans kunnen, lees ik. Er moet ook 50 miljoen vaten uit Saudi Arabië opgeslagen worden, komen binnenkort van het schip af. Bijna geen enkel land kan z’n eigen olie helemaal zelf produceren. Olie is altijd een mix, je hebt verschillende varianten en raffinageproducten. Saudi Arabië heeft over het algemeen de meest hoogwaardige oliën.
Daarnaast gaat het een enorme uitdaging worden waar men de kerosine gaat laten straks. Stel dat je weer opstart, dan zal er van de meeste producten wel weer een hoop nodig zijn na een tijd, behalve voor kerosine liggen de verwachtingen veel lager. Je kunt uit een barrel olie (vat= 159 liter) ongeveer 15 liter kerosine raffineren. In zo’n kist gaat ongeveer 20 tot 30.000 liter. Mag je eens uittellen hoeveel vaten olie nodig zijn om EEN zo’n kist te vullen…
Ha, ha, ik ben slecht in rekenen. Ben wel goed in het aanhoren van grote getallen. Zojuist persconferentie van minister Hoekstra gevolgd. Begrepen dat KLM op overheidssteun mag rekenen van richting de 4 miljard. Frankrijk legt er 7 miljard bij voor Air France. Met deze optelsom weet ik al dat er tegenover de overvloed aan olie enorme financiële tekorten dreigen in de luchtvaart en aanverwante sectoren. Juist nu de brandstof goedkoop is. Ondanks dat gaan we straks faillissementen zien in de luchtvaart en ook in de industrie en MKB. Om die reden zal na de mondiale lockdowns de vraag naar olie niet zo ineens weer flink opleven naar normaal maar misschien nog maar voor de helft. Dus zullen de voorraden niet snel slinken en daarmee de faillissementen in de oliesector in de VS in gang zetten. De VS zijn nog lang niet op de helft van de verwachte misère.
Ja dat is ook mijn gedacht. Amerika gaat het heel zwaar voor de kiezen krijgen en het kan niet anders dat dat een enorme uitstraling naar de rest gaat krijgen. Mijn persoonlijke inschatting is dat er zeker 25% van de hele vliegwereld en aanverwant (reisbureau’s) gaat verdwijnen op den duur.
Wat een geredeneer over de economieën, beurscrashes, werkgelegenheid, bedrijfspensioenen, eigen consequenties en beurzen!
Men wil ons volledig meeslepen in deze maalstroom, zij willen ons bezig houden in hun straatje.
Wat nou, als wij ons gaan terugtrekken op ons eigen gezonde bewustzijn en onze energie gaan steken in collectieve waarden en toekomst?
Dan zouden we immuun kunnen worden voor al die gehersenspoelde info en dwang van de puppets.
Maar dan zal elk wel flink zijn best moeten gaan doen.
Dit gaan ze niet verwachten of waarderen.
Beste J. van Buuren,
Het gaat er niet om, wat al die Amerikaanse en Engelse waarheidzeggers/zieners denken of verkondigen ( met alle respect voor verschillende commentators ), maar er zijn ook talloze getalenteerde Nederlandse commentaristen, die dezelfde verhalen en ruime uitleg geven over dit soort actuele onderwerpen geven.
Waarom moeten wij zo domweg alle buitenlandse commentaren importeren, terwijl wij elkaar zelf ook zoveel kunnen vertellen en onderleggen.
Wij zijn toch zelf als respectabel volk wel in staat om dit in eigen beheer te doen?
Dat is toch wel een keer te hopen.
Sinds de 2e WO zijn we volledig ontheemd en overvleugeld.