Hoe gaat de nieuwe eerste minister van het VK staan tegenover hete aardappels (hot potatoes dan) als de Brexit en wat stilaan de Iraanse crisis gaat heten? ‘Alexander Boris de Pfeffel Johnson is een Brits politicus van de Conservative Party, historicus, schrijver en journalist. Hij diende van 2008 tot 2016 als burgemeester van Londen en is sinds 2015 lid van het Lagerhuis. Van 13 juli 2016 tot en met 9 juli 2018 was hij minister van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest.’ Reeds vanaf de aankondiging van het referendum over eventueel uit de EU treden in 2016, toonde Johnson zich een voorstander van Brexit. Op dit vlak zal er dus hoogstwaarschijnlijk weinig verandering plaatsvinden.

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Hard of zacht wordt hard?

Boris Johnson is op 23 juli 2019 verkozen met een tweederde meerderheid tot hoofd van de Conservatieve Partij. En zal derhalve ook als nieuwe eerste minister worden geïnstalleerd in opvolging van Theresa May. Johnson kondigde zijn standpunt opnieuw aan nog tijdens het verkiezingsdebat met de andere kandidaat premier, Jeremy Hunt. Het zal een harde of een zachte exit worden, maar het VK verlaat zowiezo de EU tegen einde oktober 2019. Hij zegt opnieuw met de EU te gaan onderhandelen, maar waarom zou hij slagen waar May faalde? We kunnen ons als Europeanen dus misschien toch best op een harde exit voorbereiden?

De Iraanse crisis

Jawel Iran heeft een Britse tanker in beslag genomen in juli 2019. Neen Iran heeft hiermee niet als eerste een vijandige daad gepleegd. Want tevoren was reeds een Iraans schip geënterd. Iran verdedigt zich en reageert op een vijandige actie. Nog vlak voor de verkiezing van Johnson op 23 juli kondigde het VK al aan steun te zoeken voor een gemeenschappelijke ’tegenzet’ vis à vis Iran. ‘The UK called on Monday for a European coalition of ships to protect tankers in the vital waterway, and the US has also called for international cooperation in policing the waters against Iran.’

Iran verklaart in ieder geval géén confrontatie te zoeken. Dat geloven wij persoonlijk ook. Het land reageert slechts, en dan nog bescheiden, minimaal. What would you do…? In ieder geval heeft de nieuwe Britse premier (heel snel nu toch) zijn plate full: Brexit, Iran,…

16 reacties

    1. ja, indien de dollar komend najaar een behoorlijke duw krijgt is het zeker gebeurd.
      Maar dan gaan er meer en is het plan via CO2 om 3000 miljard in Nederland te investeren en zo het bankensysteem overeind te houden weggegooid geld.

  1. Iran word het definitieve einde van de westerse overheersing.
    Zeer wel mogelijk krijgt Engeland nog een grote les in oorlogvoering.
    Ongeveer gelijk aan de Royal Navi 1914 toen lag zowat de gehele oppervlakte vloot te paraderen voor Ijmuiden tot er een paar Duitse U boten op bezoek kwamen, voor wie van duiken houd de wrakken zijn nog steeds te bekijken.
    Rusland en China staan te trappelen om het laatste zetje uit te delen.
    Deze landen gaan flink investeren in Venezuela en Noord Korea en natuurlijk Iran

  2. Volgend bedrijf in een eindeloze tragikomedie.
    ‘Bokser Boris’, meer dash’ dan ‘dashy’, als fanatieke Brexiteer door de eigen partij geroepen om eindelijk knopen door te hakken en de wil van het volk’ uit te voeren. Het zou voor hem een extra mandaat en stimulans moeten zijn. Helaas, buiten nieuw vuurwerk zal ook Johnson niet veel kunnen leveren. Omdat het pro-Euro- (en pro-City-) deel van zijn eigen partijleden in de regeringscoalitie hem, net zoals zijn voorgangster, dwars zullen blijven zitten.
    Heeft de ‘bokser’ de moed om het parlement naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, voordat de Britten naar de mestvorken grijpen?
    Of komt de Iranconnectie als geroepen om de aandacht af te leiden?

    1. Zoals de geschiedenis heeft bewezen komen in tijden van economische onzekerheden oorlogen goed van pas om de nationale eenheid weer op één lijn te krijgen. Helaas zijn er op dit moment mondiaal veel economische spanningen die te samen met de geopolitieke spanningen naar een climax dreigen te gaan. Opgeteld is er wereldwijd zoveel agitatie over veel uiteenlopende factoren dat escalatie onoverkomelijk lijkt.

      Er heerst een onderdrukte woede bij de massa in westerse economieën die ontevreden is over bijvoorbeeld te grote verschillen in inkomens- en vermogensongelijkheid. En groeiende onvrede binnen de EU-lidstaten over bv immigratievraagstuk. Ook heeft de massa zich afgekeerd van de politieke elite, getuige de opkomst van populistische partijen. Ook de economische indicatoren wijzen op opgebouwde maatschappelijke spanningen. Record standen voor aandelen op de beurzen terwijl de negatieve rente op obligaties met de dag oploopt. Een duidelijk signaal voor een aanstaande beurscrash.

      Opgelopen spanning komt ooit tot ontlading. Het meest duidelijke signaal voor naderend onheil is de stand van de AEX. Op dit moment de hoogste stand sinds 18 jaar, 583 punten. En bedenk hierbij dat daar tegenover staat de hoogste schuldenberg ooit ter wereld. Zo zijn er veel spanningen die maximaal zijn opgelopen. Het is wachten op de trigger. Niemand weet waar de ondergrondse veenbrand boven de grond komt. Wel opvallend dat de temperaturen bovengronds ook al recordniveaus bereiken.

      1. Hoe hoger de index, hoe dieper de val zo meteen. Boven de 600 begin ik voorzichtig wat lange termijn putjes op te pakken, Boven 625 nog een keertje. Die worden goud waard!

  3. Let op: Boris is doortastend en gaat knopen doorhakken. En de Britten zullen hem steunen. Want ze zijn Brussel spuugzat. Logisch ook natuurlijk. Want Brussel heeft besloten dat Engeland moet dienen als een afschrikwekkend voorbeeld voor wie uit de Brusselse gevangenis wil ontsnappen.
    En over vijf jaar danken de engelsen God op hun blote knietjes dat ze bevrijd zijn van Brusselse dictatuur.

    1. Lees hier de plannen van onze nieuwe Brusselse regent: https://www.gatestoneinstitute.org/14584/eu-top-down-powers
      Als deze dame ook toewerkt naar een fiscale unie dan kunnen we spreken van een EU-superstaat waarin burgers van de verschillende lidstaten totaal geen invloed meer hebben. Voorlopig is de bankenunie nog niet eens geheel opgetuigd en nu al grootse plannen over een fiscale unie. M.i. onmogelijk in een unie met nogal wat verschil in de belastingwetgeving. Ze zal dit nooit redden omdat populistische partijen haar zeker gaan afremmen. Veel fiscale verworvenheden gaan we kwijt raken. Een fiscale unie snijdt wel heel diep in de landelijk afwijkende fiscale voordeeltjes. Hoe wil men onze veelheid aan heffingskortingen compenseren bijvoorbeeld. Onmogelijk. Er zal veel opstand komen tegen haar plannen verwacht ik.

      1. Precies. Vergeet ook de Brusselse achterkamertjes niet, waar
        o.m. vlijtig word getimmerd aan een geïntegreerd Europees pensioenstelsel, waarvoor vooral de sappige NL-pensioenpot als opstapje schijnt te moeten dienen.

        1. Ik verwacht niet dat het zover komt. Onze NL pensioenfondsen zijn autonoom. Het is de bekende aantrekkingskracht op een pot gevuld tot aan de rand. Als vliegen op de strooppot komt de EU af op onze gespaarde pensioenreserves(1,4 biljoen). Het opstellen van EU-regels voor pensioenfondsen binnen de EU-lidstaten zal allemaal wel, want die 751 parlementsleden moeten wel bezig zijn natuurlijk. Maar het aantasten van die reserves op welke sluwe manier dan ook zal niet lukken. Men zal echt in opstand komen als straks tegelijk met de pensioenkortingen de beurzen gaan crashen en het pensioenvermogen echt instort. Dan krijgt de EU van alle financiële ellende de schuld, met de ECB voorop. Zo de bewegingen op de financiële markten nu verlopen gaan we toe naar een recessie. Oplopende negatieve rentetarieven op staatsleningen tegenover oplopende aandelenkoersen zijn tegengestelde signalen die onrust aankondigen. Pensioenen krijgen daar veel last mee, maar ook andere reserves. De Brusselse achterkamertjes gaan dan op slot om zich te verbergen voor boze opstandelingen.

          1. Bijltjesdag van boze burgers voor de brutale Brusselse bende..?? Ik kan niet wachten,

          2. Ook de Staat der Nederlanden heette ooit ‘autonoom’ te zijn. Ondanks onze staatsrechtelijke status (Grondwet) werden ‘publiek bezit’ en eigen verantwoordelijkheden overgedragen aan supranationale besluitvorming (Europese organen als de Raad van Ministers en
            de Europese Commissie die boven nationale regeringen staan).
            Ondanks hun ‘autonome status’ beheren ook pensioenfondsen niet hun eigen, maar publiek bezit.
            Goed gedoseerd en voetje voor voetje zwemmen we slapend steeds verder de EU-fuik in, op weg naar een
            volledige integratie.

      2. Het is te hopen dat de massa binnenkort echt begint te protesteren! Nu worden we heel langzaam via de pijnbank naar de slachtbank geleid!

  4. Lang leve Iran. Ik hoop dat de Iraanse overheid daad bij het woord voegt indien (al is het maar een) een raket (het mag ook van die Chazaarse cryptojoden uit Saudie Arabie zijn) op Teheran valt, nl. hun legers (lees: Hezbollah en Hamas) in actie te laten komen om de fascistische, zionistische en schurkenstaat van repliek te dienen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: