Het is voor mijn gevoel nog maar een jaar of tien, vijftien geleden toen we nog onbezorgd naar de tandarts konden. Het ziekenhuis bezoeken voor een onderzoek of de medicijnen op kon halen bij de apotheek. Het was geregeld als je er vandaan kwam, je had geen omkijken naar de afhandeling. Je had geen zorgen over de kosten die gemaakt werden. Het waren professionele en aardige mensen die je hielpen en een baan in de gezondheidszorg of een beroep als conducteur betekende zekerheid zonder kopzorgen waardoor je je volledig op je werk kon focussen. Hoe anders is dit nu?
Persoonlijke ervaringen
Laatst een bezoekje aan de tandarts gebracht en een gaatje geboord. Vervolgens de rekening van Anderszorg.nl. Een factuur waar je op het eerste gezicht al moedeloos van wordt door de enorme hoeveelheid van regels met handelingen waar je telkens apart voor blijkt te betalen. Onmogelijk om hier een duidelijk beeld van te scheppen. En uitzoeken zal ik na een bedrag van rond de 400 euro! Een impulsief bezoekje aan de gemeente Arnhem dan. Het complete pand is volgeplakt, behangen en ontsierd met posters met een tekst waarmee heel duidelijk gemaakt wordt dat je toch eerst echt het internet op moet om een afspraak te maken alvorens je ook maar 1 stap in deze vesting durft te zetten. “Dit ambtenarenbezoek begint weer lekker… ” denk ik dan al. En ja hoor, op het moment dat je binnenstapt zie je de zucht van de baliemedewerkers. Drie stuks maar liefst. “Geen online afspraak? Dan kunnen we jullie nu echt nergens mee helpen!”. Zucht…
De ommekeer van de zorg
De omgang met burgers verslechterd zienderogen, de manier waarop de top van geprivatiseerde overheidstaken naar haar eigen doelgroep kijkt wordt steeds vijandiger. Met de gezondheidszorg als meest schrijnend voorbeeld. Schrijnend omdat deze branche bij uitstek een taak van de overheid is. Zorg verlenen aan haar burgers. En dat ging goed. Totdat ‘men’ besloot verdienmodellen te hanteren. Of termen als marktwerking, concurrentiepositie, nivelleren en winstmotieven. We weten inmiddels toch wel dat het loslaten van overheidstaken op een markt met een kapitalistische ondergrond leidt tot hebzucht en dat het uiteindelijk ten koste gaat van de verantwoordelijkheden? Winst is belangrijk, al het andere is hieraan ondergeschikt.
Privatisering levert niets op
Kijk gewoon eens naar wat er aan de hand is in ons land en plaats dit in een tijdspanne van pak hem beet 20 jaar. Van een onbezorgde blik is deze wereld van zorg verandert in een puinzooi van groot geld, corruptie en fraude. Het bestaansrecht van ziekenhuizen staat bij winst draaien, net als de spoorwegen, afvalverwerkingsindustrie, gemeenten en ja, wat inmiddels eigenlijk niet? De reden van privatisering is altijd geweest dat de gecreëerde concurrentie kostenreductie en andere voordelen oplevert en dus goedkoper en beter wordt voor het volk. Wat heeft de privatisering ons nu dan opgeleverd?
Bestuurders en hun rechten
Graaiende bestuurders! Despotisch gedrag van figuren die helemaal niet op zo`n functie zouden mogen zitten. De verantwoordelijkheden die gepaard gaan met zulke functies zijn ingewisseld voor hun rechten. Hun rechten. Hun recht op drie ton ontslagvergoeding. Het recht op 2 ton salaris en het recht om vorig jaar het eigen salaris met 19% te verhogen. Al deze rechten keurig verpakt in protocollen en wetboeken welke in de loop der jaren netjes opgesteld zijn door hun eigen kringetjes. Waar zijn jullie verantwoordelijkheden? Jullie taak om verdorie zorg te verlenen? Er komt ook geen enkel tegengeluid uit deze wereld. Zegt ook weer iets wat mij betreft…
De zorg is kapot
Terwijl deze snelle toppers zich helemaal vol laten lopen met geld dat u keurig via de verzekeringsbedrijven jarenlang heeft doorsluist met inmiddels een flink deel van uw salaris, vliegen er volgend jaar eventjes 55.000 mensen de laan uit en volgens Abvakabo loopt dit zeker op tot 100.000 man! En wat zal het effect zijn op de aanleverende industrie? Hier laat privatisering duidelijk zien wat het betekent als alles ondergeschikt is aan winst. De manier waarop tegenwoordig alleen al wordt omgegaan met de oudjes van ons land, hoe zij, die dit land voor ons hebben opgebouwd, momenteel behandeld worden is een grote schande. Het is kapot, die hele zorg.
Ze verschuilen zich achter regels
Fraude plegen en zelfverrijking, het effect wat het blijkbaar geeft op een “bestuurder” in de hedendaagse zorg. Gewoon even een hedendaags voorbeeld: maar liefst 25 miljoen euro (!) werd verduisterd bij het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein en wat gebeurt er? “Nee, er is echt niets aan de hand” aldus Minister Schippers! Er is door de NZa een recordboete uitgedeeld van 2,5 miljoen euro terwijl er 25 miljoen is verdwenen, maar er is niets de hand… De NZa heeft zelfs haar tandjes laten zien. De afhandeling van dit zaakje is allemaal wederom keurig binnen de eigen regeltjes en wetjes gebeurt en daarmee is de kous af. Diezelfde Schippers haalt het in haar hoofd om ziekenhuizen ook maar gelijk in door winst gedreven private bedrijven te veranderen. Ook weer keurig verpakt met argumenten en regels en omgeven door gepraat over geld, geld en geld. Goede, verantwoordelijke zorg verlenen aan burgers is totaal uit het beeld als ik dit soort berichten lees.
Wat brengt de toekomst?
We zien het aan alles, de afgelopen jaren hebben geleidt tot puinzooi binnen de geprivatiseerde overheidstaken. Ontslag, versobering, kwaliteitsverlies, hebzucht, corruptie en zonnekoning gedrag is wat momenteel de berichtgeving beheerst. Lees Geenstijl bijvoorbeeld eens, het staat vol met voorbeelden. Privatisering en de alsmaar stijgende ziektekosten heeft volgens een recent verschenen studie van de Universiteit Maastricht onder redactie van prof. dr. Hans Maarse een desastreus gevolg: “indien de burger zelf een groter deel van de kosten moet betalen, betekent dit immers onvermijdelijk dat de zorg niet voor iedereen even toegankelijk zal zijn”.Dit moet stoppen! Als een minister zich alleen nog maar lijkt bezig te houden met het verdedigen van corruptie- en fraudezaken waarin zij wel eventjes zal uitleggen “hoe het straf- en bestuursrecht naast elkaar bestaan” dan is het al niet meer zinvol en verantwoordelijk. Het moet gaan over de zorg, al dit soort zaken zijn symptomen en niet het probleem. Als deze taken nu al zo kapot gemaakt zijn, waar staan we dan over 40 jaar? Wanneer mijn generatie een beroep op haar “rechten” moet doen?
en daarom zeg ik: http://tbrabantskwartiertje.info/gulden.html
(excuus voor eventuele spelfouten, officieel wordt mijn tekst pas morgen gepubliceerd, maar ik gun alle vaste lezers van biflatie graag een scoop)
Wij zullen als volk onze stem moeten laten horen. Als we nu eens massaal geen zorgverzekering meer betalen? Wij laten dit toch gebeuren? Het gaat er niet om wat de regering of overheid met ons doet, maar wat doen wij ermee. Wij accepteren het toch slaafs. Wij zijn zo onderdrukt en slaafs gemaakt, dat we het niet eens meer zien. Ik zie het wel. Wie volgt? Massaal?
Nieuw. 6 euro voor een apotheekmedicijnenadvies. Hiervoor krijgje een herhaling wat de huisarts reeds vermeld heeft en de bijsluiter geeft de meeste informatie. ook nieuw:twee dagen wachten op je medicijnen en minimaal een uur in de rij staan, want mebrouw/mijnheer de apothekr is een 5 minuten bezig om de cmputr te ranselen plus een chef moet er ook nog naar kijkn.
Nog geen jaar geleden, huisartsbezoek, recept, naar apotheek en binen twee minuten buiten. Drie apothesassisten ee jaar geleden, un lopen er acht rond.
Nogmeer ellende. De farmacwuisxhe industrie heeft het voor elkaar een monopoliepositie te regelen via d apotheek. Alleen hun merkprodukten mogen verkocht worden, ondanks dat er goedkopere medicijnen zijnmet dezelfde werking.
Dit alle in het kader van goedkopere zorg?
Joost, monopolies in een vrije markt bestaan niet of alleen tijdelijk. Echte monopolies worden vooral in stand gehouden doordat fabrikanten de wet achter zich hebben.
Dus begin eens met het afschaffen van de apotheek als alleen verkoper van medicijnen en gooi de grenzen open voor parallel import/export van medicijnen. Verder soepeler beleid voor experimentele medicijnen. Belachelijk als je kanker hebt dat een of andere commissie medicijnen trajecten van jaren in laat gaan en voor jouw bepaald als individue dat je die dus NIET mag kopen. Ook al neem je het risico zelf en lig je sowiezo in enkele maanden onder de zoden. Vind ik mensenrechtenschending en moord.
@Joost
@Niels
Zeg dan niks..
Laten we vooral met zijn allen niets zeggen en doen alsof het allemaal heel normaal is
Heel goed gezegd teun!
Het businessmodel van de “zorg”is zorgwekkend en ziekmakend/houdend.
Daarom is het tijd voor plan B ! Moerstaal zei ook al ergens dat je niet veel mensen nodig hebt om “iets ” te beginnen en dat is wat we nodig hebben.
Het is belangrijk om het gevoel van niet verder komen te voorkomen en zeker te vermijden. We moeten nu juist verder en door pakken…
Daar zijn we toch ook mannen voor ??? We krijgen informatie , constateren een probleem en nemen actie om het op te lossen .
Voor diegene ( zoals ikzelf ) onder ons met jonge kinderen is het eigenlijk een ouderlijke plicht om een veilige , eerlijke wereld te creëren waar ze zich kunnen ontplooien en eerlijke informatie en kansen krijgen.
Deze wereld die zich nu “openbaart” is niet echt de plek die ik voor mijn kinderen of mezelf voor ogen had opgroeiend in de jaren tachtig.
Het is verbijsterend en pure waanzin op dit moment. De tegenstrijdigheden zijn enorm en soms bijna niet te bevatten in welke vorm dan ook. De bedragen , omzetten , kwartaalwinsten , bonussen , jaarsalarissen die je leest en hoort zijn voor mij echt niet te begrijpen…, en maken me woest en verdrietig tegelijk.
De politieke spelletjes , bedrijven monopolie , de leugens in de media , de uitgemolken zorg en farmaceutische maffia , het gerotzooi met ons eten en drinken , het ontstaan van big data en het verdwijnen van onze privacy , persoonlijke rust en onbekendheid… Moet ik nog doorgaan ???
Alles word ontwikkeld , beslist en veranderd met geld en winst als uitgangspunt en IK BEN HET ZAT !!!
Ik wil verandering en daarom wil IETS DOEN !!! Ik weet ook niet precies wat maar je moet ergens beginnen en dat gevoel laat me niet los.., ” Ik kan het toch moeilijk inruilen voor het hangende koppie en schouders in de kziehetwel mode..”
Dus ik zeg , Doorpakken en nu verder… Afspreken en al brainstormend een intellectueel actiefront vormen en met slimme acties een beweging proberen te maken .
Nou ik zit echt met dezelfde gevoelens, absurd wat er nu gebeurd met onze zorgcenten. En niet te vergeten dat Eigenrisico gedrocht van in de zakken van de heren belanden. Het kan toch niet zo doorgaan. En e meute maar VVD stemmen terwijl Roemer hier tocht echt wat aan wil doen.
Door mijn boosheid een paar spelfoutjes, excuses daarvoor.
Niet betalen of deels betalen, gewoon vervelend doen. Anderen om je heen inspireren om hetzelfde te doen. Genot halen uit burgelijke ongehoorzaamheid. Gooi je kont tegen de krib. Onderstaande heeft hetzelfde gedaan. De roverheid een pootje gelicht en verweggistan opgezocht. Op Schiphol vliegen zal wel zelfde zijn als tijdje brommen. Maar ik heb het gedaan. Mijn twee middelvingers. In Brazilië doe ik al niet anders. Vervelend doen. Men zadelt mij op mijn bureaucratie en corruptie. Dan doe ik ook moeilijk en draai elke cent om. Brazilië wil mij ook beroven maar die gringo genaamd moerstaal heeft al honderden mensen versteld laten staan. Elke stap die je zet doe je met je geweten en brengt je dichterbij een souverijn mens. Al haal je 10% dan heb je tenminste iets gedaan. Ik ben heel vervelend maar dat is deze klote wereld ook. Ik sterf met mijn rug recht!
Ik denk er ook zo over; de enige manier die ik kan bedenken om niet meer aan deze poppenkast mee te werken/betalen, is stoppen met werken. Door niet meer te werken, en dus geen belasting meer af te laten pakken, probeer ik mezelf en mijn gezin buiten de maatschappij te manoeuvreren. Van mijn centen geen oorlog meer, in welk land dan ook, al helemaal niet als Nederland niet bereid is van mijn belastingcenten eerst de ouderen en hulpbehoevenden in eigen land te helpen.
Per 1 september ben ik mijn (goede) job dus kwijt, misschien krijg ik wat belastinggeld terug in de vorm van een ww-uitkering, maar daar reken ik niet op. Dus, zoals moerstaal al aangeeft, stoppen met betalen. Als genoeg mensen dat doen, maakt het misschien verschil.
De banken en belastingdienst halen het maar op een ander, voorlopig hebben ze ons nog niet uit ons (koop)huis, en dat zal zo vlug ook niet gaan lukken. Inmiddels eten we uit eigen moestuin, doen wat ruilhandel, en proberen we op zo’n manier te leven dat we onze kinderen recht in de ogen kunnen blijven kijken. Het zal nog moeilijk genoeg worden, maar ik zie geen andere opties. Niemand is bereid wat te doen, men kijkt liever voetbal, dan zoeken ze het maar uit ook… Ik neem iig weer zelf het heft in handen, en ben daarvoor bereid ver te gaan, en veel te verliezen. So be it… de hooivork staat binnen handbereik!!
Oja, en wat ik ook toejuich; burgerlijke ongehoorzaamheid. Dwarsliggen, negeren, belachelijk maken, wat er ook voor nodig moge zijn. Als iemand een beter idee heeft, laat maar horen, maar sinds een aantal weken kan ik inmiddels weer zeggen dat ik er zin in heb, en dat is al wat jaartjes geleden…
Iedereen succes, doe wat je kunt.
Fred
En op http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/meer-mensen-negeren-doktersadvies-om-eigen-risico lees ik dat steeds meer mensen hun noodzakelijke zorg mijden vanwege het steeds maar verder stijgende eigen risico met alle nare gevolgen van dien! Het lijkt wel dat neoliberalen met de VVD voorop graag af wil van de zwakkeren in onze samenleving door de zorg voor die mensen onbetaalbaar te maken.
Heb zelden mensen zien gezien die zo een slecht wereld beeld als meneer Teun. Man hoe kom je er in godsnaam bij dat de zorg geprivatiseerd is of wordt? Er is HELEMAAL NIETS geprivatiseerd in de zorg.
Mag ik even:
De overheid bepaald hoeveel artsen er in opleiding komen.
Bepaald tevens welke diploma’s een arts moet hebben voor beroepsuitoefening.
Bepaald waar en hoeveel zieken huizen er komen.
Welke medicijnen er op de markt komen en hoeveel ze moeten kosten
Welke medicijnen er in het verzekeringspakket komen.
Een verbod op experimentele medicijnen.
Een blokkade op vrije handel in organen
Bepaald ALLE, ja ALLE tarieven.
Bepaald dat je VERPLICHT ziektekosten premie moet afdragen, nou als er iets de markt wel verziekt is verplichte deelname.
Moet ik nog ff doorgaan de zorg is JUIST het voorbeeld waarom je niet zaken collectief moet regelen. Laat de boel nu eens echt los en privatiseer echt..
En jij leeft net zo goed in de fantasiewereld van de vrije markt uit het economieboekje van 4 HAVO. De vrije markt is een concept, een gedachteconstructie. Zinvol als referentiekader bij het nadenken over een zo goed mogelijke maatschappelijk ordening, maar zinloos als doel op zich.
Voor alle door jou genoemde terreinen waar de overheid ordenend optreedt zijn goede redenen aan te geven. Zonder dat ik daarbij overigens nu wil beweren dat de de wijze waarop dat nu gebeurt niet voor verbetering vatbaar is. Sterker nog. er zijn op dit moment in de zorg, maar ook bij volkshuisvesting en onderwijs veel te veel schemergebieden waar noch de tucht van de markt, noch de democratische controle de gang van zaken bepaalt. Dat constateren is echter oneindig veel makkelijker dan daar een oplossing voor te vinden.
O
Ja, goede redenen dat zal allemaal wel, maar dat rijtje wat ik noem staat wel als een huis en is nog te beperkt. Goeie redenen of niet, het is en blijft overheidsbemoeienis en onze zorg is een door de overheid geleid concept en een collectief systeem waar geen ruimte is voor anders denkenden die de zorg beter en goedkoper willen maken. Het woord privatisering is volstrekt niet op zijn plaats.
Dus als je iemand de schuld wilt geven van het falen van de zorg, zelfs van het falen van de privatisering trajecten die er waren moet je bij de overheid zijn. Ik heb een aantal keer gebruik gemaakt van zorg in het buitenland, landen die de meeste 2de, 3de wereld landen zouden noemen. Goedkoper, beter en je krijgt gelijk de specialist te spreken en niet een of andere assistent. De tandarts komt gewoon voor jou op zondag naar zijn praktijk omdat je je vliegtuig moet halen. Dat soort dingen, en dat zijn landen waar het NIET geregeld is.
Doet me denken aan de priveklinieken in Brazilië. Meteen geholpen door de dokter, geen gezeur, paar tientjes dokken, wat pillen, ook meteen dokken en afspraak om je gezond te verklaren, niet dokken. Allemaal snel en adequaat.
Privatiseren van de gezondheidszorg is het gemakkelijkste wat er is. Moet je wel bereid zijn je ogen te sluiten voor de neveneffecten van die privatisering .
Acceptatatie- en verzekeringsplicht afschaffen. Prima. Leve de vrij keuze. Verzekeraars komen dan al rap met goedkope polissen voor de ‘goede risico’s’. Concurrerende verzekeraars kunnen niet achterblijven, anders hopen de slechte risico’s zich bij hen op en zijn ze binnen no time failliet. Voorspelbare gevolg is wel dat de verzekeringspremie voor de slechte risico’s, en dat zijn natuurlijk de even voorspelbare chronische zieken, onbetaalbaar duur worden. Nou ja, hadden ze maar niet chronische ziek moeten worden.
Geen vestigingsbeleid voor instellingen meer? Goeie zaak. Niet zeuren als het brandwondencentrum te Beverwijk verdwijnt, want al die capaciteit die alleen wat oplevert bij incidentele calamiteiten is dan misschien niet meer commercieel interessant.
Geen overheidsbemoeienis meer met prijzen in de gezondheidszorg. Uitstekend idee. Voor de patient is zijn gezondheid het enige wat telt, de arts is aan zijn eed verplicht alles uit de kast te halen wat medisch-technisch gezien mogelijk is en een derde partij (de verzekeraar) betaalt de rekening. Lijkt me een goed recept voor exploderende zorgkosten.
‘k Heb niks met dat simplistische zwart-wit denken van overheid versus markt.De zorg is een gigantisch grote sector waar 500.000 mensen werken. Een even gigantische opgave om er voor te zorgen dat in die sector een aanvaardbaar evenwicht wordt gevonden tussen effectiviteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.
Komen niet bij elkaar vrees ik. Je bent ook nooit over de grens gegaan voor zorg denk ik. Als je alleen het NL-se model kent dan is het moeilijk uit of de box te denken. Laten we dan in ieder geval de mogelijk geven om mensen zelf te laten kiezen wat ze willen. Wil jij je overheidszorg prima, doe jij dat. Maar schaf de verplichte premiebetaling af en maak het ook mogelijk voor mensen om het zelf te organiseren. Betaal mijn advocaat ook zelf en mijn accountant, zijn ook dure jongens, maar gaat prima. Dus de huisarts gaat ook prima lukken en reken maar dat ik de kosten in de gaten hou. Nu zit elke huisvrouw uren bij de arts over haar man te klagen. Alsof dat niets kost.
Als mensen hun rekening op het bordje van een ander kunnen leggen onstaat al vlug het gevaar van verspilling, misbruik of diefstal. Zal dus dus ook in de zorg gebeuren. Probleem in de zorg is natuurlijk dat als iedereen z’n eigen rekening moet betalen er ook dingetjes misgaan. Bijvoorbeeld dat mensen met een chronische slechte gezondheid buiten de boot vallen. Hoe ontwerp je een systeem dat enerzijds solidariteit tussen de gezonde en minder gezonde mensen mogelijk maakt, maar anderzijds ook zorgt voor genoeg prikkels die zorgen dat de efficiency in de zorg wordt bewaakt? Dat blijkt een vreselijk moeilijke opgave. Alleen maar zeggen dat je geen zin heb om voor een ander te betalen vind ik in deze context bepaald geen voorbeeld van ‘out of the box ‘denken.
Heb ik gezegd dat ik niet voor ander wil betalen? Dat heb ik nergens gelezen. Wil ik best wel, maar op vrijwillige basis. Ik zal altijd een ander in nood helpen.
Het systeem kan heel simpel. Iedereen mag zelf bepalen of hij zich (collectief) wil verzekeren of niet. Als je je niet verzekerd, pech gehad (eigen keuze) en ben je afhankelijk van familie en liefdadigheid als het misgaat.
Ik ben bereid die deal aan te gaan, laat mij dan maar in de goot liggen als je me niet wilt helpen dan doet en ander dat wel. Ben ik van overtuigd, ik geloof nog altijd in mijn medemens. Jij niet?
Blijf maar geloven in dit systeem, ben ervan overtuigd dat we alleen maar meer gaan betalen en dat met dit systeem mensen alsnog in hun stront moeten zitten in de zorg en in de goot gaan belanden. Dus wel betalen en je krijgt alleen wat zorg voor de bühne. Je ziet dat toch gebeuren hoe je steeds meer betaald voor minder? Is het niet raar dat je dan niet kan zeggen, ik kies liever voor een andere zorgleverancier (in casu deze overheid die het monopolie op heeft)?
Helaas mag ik dat niet vanwege een onderdrukkend systeem. Waarom is het niet mogelijk dat mensen zoals jij die dingen graag samen regelen dat samen doen zonder anderen daarmee lastig te vallen?
Hier: educate yourself. Episch artikel van Kenneth Arrow, een man die zijn levenswerk heeft gemaakt van de bestudering van marktwerking. Wat doen risico en onzekerheid met de transparantie die nodig is om een markt goed te laten werken?
https://www.aeaweb.org/aer/top20/53.5.941-973.pdf
Kijk eens in de spiegel Guus…
Anyway, jij gaat je zin krijgen als TISA er doorkomt:
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/07/01/macht-financiele-sector-nog-groter-dankzij-vrijhandelsakkoorden
Het was zo zo maar nu is het naatje pet.
Komt door het graaien. Er wordt schaamteloos gegraait over de ruggen van niet rijke mensen. Begrijp dat dan. Ik heb het al vaker geschreven maar overheid en bedrijfsleven zijn verweven. De kapitalistische doctrine dicteert de overheid. Foute boel. De overheid moet juist de mens centraal stellen. Tevens moet de overheid zich inderdaad niet met de markt bemoeien. Hooguit door grenzen te stellen om excessen te voorkomen.
Dus naast scheiding van staat en kerk is het hoog tijd voor scheiding van diezelfde staat en markt.
Jongeluy
Privatisering is er NOOIT geweest. Zowel bij ziekenhuizen als spoorwegen etc is de overheid 100% aandeelhouder gebleven maar kan de schuld van het falen in de schoenen schuiven van de bestuurders. Een privaat bedrijf heeft dan ook nooit bestuurders maar dat ter zijde.
Onze overheid heeft 20 jaar geleden al ingezien dat hun socialistische/communistiche model financieel niet haalbaar was vooral met de import van honderdduizenden niet willenden en hebben snel het roer omgegooid. Zij en hun vriendjes konden de laatste 15 jaar nog snel graaien voordat e hele zooi in elkaar dondert.
Nogmaals er is nooit privatisering geweest, dat was allemaal rook om het simpele volk zand in de ogen te strooien.
Heel de tijd praten zonder actie is water dragen naar de zee.
Wees er gelukkig mee.
Of doe wat je moet doen wanneer je beseft dat het tijd is hiervoor.
Bovenstaande reaguuders beweren dat er geen vrije marktwerking is in de zorg. Hier weet ik het fijne niet van. Maar ziekenhuizen zijn wel bedrijven geworden. Men moet winst maken. Geld staat centraal en de mens niet. Ga maar eens naar de eerste hulp. Dankzij die klote zorg heeft mijn zoontje een litteken op zijn enkel. In Brazilië kwam de kostenloze arts zelfs nog langs op de creche om zijn enkel te verbinden en kregen wij wat verband en zalf enzo gratis mee.
Ook ik lag een keer ’s nachts te creperen in die polder en dacht dat ik zo’n beetje dood ging. Ik bleef maar kotsen. Men zei doodleuk door de telefoon dat ik maar paracetamol moest slikken. In Brazilië heeft elke gemeente minimaal één UPA waar je 24/7 terecht kan. Ze zijn veel te royaal met medicijnen maar geholpen wordt je!!! Nederland mag zich schamen qua dekking van ziekenhuizen en al helemaal een eerste hulp posten. Ze mag zich ook schamen vanwege de hoge kosten voor arme mensen die het helemaal niet kunnen dragen en dan heb ik het niet over zorgtoeslag maar eigen kosten.
Kijk daar ben ik het in ieder geval mee eens. Kunnen de disussie aan wat voor systeem we hebben. Maar dat het K met Peren is dat is duidelijk.
Mijn ergste anekdotes zijn er 2. Ben 20-23 jaar niet bij de dokter geweest. Nee niet 1 keer. Wel > 20 jaar premie betaald. Dus ik naar de dokter, kom eraan blijkt die kerel GEEN dokter te zijn maar zijn assistent die over 2 maanden klaar was met zijn studie. Dit is pure oplichting, de grootste woeker scam in de NL-se geschiedenis. 20 jaar premie en GEEN dokter.
Heb daarna nog eens een ontsteking gehad in mijn arm, dat deed zo verschrikkelijk zeer dat ik moeite had met ademen. Bel de dokter, krijg de assistent, MOEST eerst al me adres en geboorte gegevens doorgeven(voor de declaratie ben ik van overtuigd), dat duurde een kwartier met helse pijnen. Zegt die muts -die geen arts is- neem maar een aspirine en bel morgenochtend terug. Terwijl ik echt dacht dat ik ging overlijden. Heb na aandringen een arts gesproken die mij kon uitleggen dat het wel zeer doet, maar niet levensbedreigend.
Zo is het dus geregeld in NL (door de overheid).
“Dus ik naar de dokter, kom eraan blijkt die kerel GEEN dokter te zijn maar zijn assistent die over 2 maanden klaar was met zijn studie.”
Wees dan in ieder geval blij dat je geen vrouw ben. Staan er als je zwanger ben een stuk of wat artsen in opleiding in je gleuf te kijken. Artsen worden namelijk opgeleid door….artsen. In collegezalen en in praktijksituaties.
Nou voor jou informatie er was geen enkele doctor in de buurt die hem opleidde. Hij zat mij in zijn eentje van advies te dienen. Uiteraard als er een arts bij had gezeten en had gezegd dat hij in opleiding was had ik geen bezwaar gemaakt. Dat hij in opleiding was heb ik zelf uitgevogeld door te vragen 1) waar de doktor was waar ik voor kwam. 2) heb het op de man af gevraagd. Dus riekt ook nog naar oplichting
Waar columnist het heeft over ‘privatiseren’ bedoelt hij ‘commercialiseren’.
Voornamelijk uit kostenoverwegingen is de overheidskerntaak ZORG veranderd in een zorgINDUSTRIE. waarbij niet de verantwoordelijkheid, maar de uitvoering – binnen een regulier overheidskader – is overgedragen aan de ‘markt’.
Profit- (en productie-) denken is in de plaats gekomen van zorgdenken.
De zo bewierookte concurrentie tussen zorgaanbieders is een steeds verder verdwijnend perspectief, omdat de ‘klant’, als consument, nog steeds niets te kiezen heeft. Zelfs niet in de eerste en tweede echelons basiszorg, waar eerlijke en onafhankelijke informatie over een totaalpakket, inclusief preventieve en alternatieve zorg, ontbreekt. Waarin de beoogde ‘klant’ nog steeds fungeert als PATIËNT die volledig afhankelijk is van het opgelegde reguliere protokol, én als sluitpost van de begroting.
De tweedeling tussen de vroegere begrippen ‘particulier’ en ‘fonds’ is nooit verdwenen. Terwijl de bemiddelde burger lacht om het gedoe en zelf kiest (en extra betaalt) voor een aan zijn behoeften beantwoordend product, is Jan Doedel overgeleverd aan een steeds minder omvattend basispakket dat desondanks steeds duurder wordt.
Dagelijks verneemt de burger hoe zorgverleners regels en voorschriften omzeilen of creatief toepassen om managers en specialisten van een riante beloning te voorzien. Hoe door ziekenhuizen en specialisten ‘strategisch’ wordt onderzocht, behandeld én gedeclareerd. Hoe bezuiningsmaatregelen ijskoud worden afgewenteld op het personeel en daarmee op de kwaliteit en de kostprijs van het product. Waardoor er – per salo – nauwelijks iets overblijft van het beoogde effect.
Als zelfs de toezichthouder namens de overheid niet meer voor zijn taken is berekend en voor veel mensen zelfs de vereiste basiszorg niet meer bereikbaar is, wordt het schip door de wal gekeerd en kan geen sprake meer zijn van een verantwoorde uitvoering van een basiskernverantwoordelijkheid van de overheid.
Beste mensen, hoeveel slechter kan het nog? Hebben jullie wel vernomen dat het CAK aan 2 miljoen Nederlanders een brief heeft verzonden met de mededeling dat de regeling “compensatie eigen risico” dit jaar is afgeschaft? Weer zijn de kleine man en vooral de ouderen de pineut. Een heel zorgelijke ontwikkeling binnen onze zorg. En dan te bedenken dat het eigen risico maar liefst 360,00 p.p. bedraagt. Er zijn veel bejaarden met chronische aandoeningen die hun eigen risico al vroeg in het kalenderjaar kwijt zijn. Waar gaat dit heen? Zijn we gek geworden met z’n allen om deze aanslag op onze zorg maar gewoon weemoedig te accepteren? En we zijn er nog niet. Binnen afzienbare tijd is de aftrek “specifieke zorgkosten” onder de inkomstenbelasting ook afgeschaft. Let op mijn woorden, elk jaar zijn er bepaalde zorgkosten niet meer aftrekbaar gesteld, zodat over 1 a 2 jaar de gehele aftrek is verdwenen. De kaasschaafmethode. Ach, beste mensen, zolang we met onze zieke koppen nog naar shownieuws kunnen kijken is nog niets aan de hand toch?
Wanneer gaan die vakbonden eens een keer volwassen en vastberaden acties houden voor de leden in de zorg,voor al die dreigende ontslagen in de zorg?
In plaats van die achterlijke kinderlijke manifestaties,met ijsco,hamburgerkarren,fluitjes,toeters,FNV tenue,vlaggetjes enz.
Het is toch geen Koninginnen dag feest.
Hebben die vakbonden nog niet genoeg geld in kas van al die contributie,of hebben ze dat geld ook allemaal vast gezet of verkeerd belegd?
Terwijl die vet nekken hun bankrekening blijven spekken,blijven lachen en hebben hun zoveelste vakantie al geplant.
En de pineute arbeiders,laten zich als een stelletje idioten leiden en behandelen door de vakbonden en de machthebbers in de zorg,incl de regering.
Als er niet snel iets gaat gebeuren,wordt de arbeider en burger alles ontnomen.
Op het binnenhof,hadden de tweede kamerleden een zomerreces barbeque met alles er op en er aan,terwijl een bijstand moeder met 2 of 3 kinderen zich maar 2 of 3 keer in de week een stukje vlees kan kopen.
Terwijl de fractieleden ook nog vol trots vertelden waar ze dit jaar op vakantie naar toe gingen met de familie.
Alles met elkaar genomen,een hele treurige en ziekelijke toestand.
Is het systeem en haar gedragingen je dan nog steeds niet duidelijkbertus? De vakbonden gedragen zich ook geheel marktconform… Kijk naar onze Wim Kok, het grote voorbeeld voor de hedendaagse bovenbazen bij de bonden. Wat er op elk niveau in deze maatschappij ontbreekt is invulling (betekenis) geven aan het begrip samenleving. Gaat ook niet meer terugkomen zeg ik jullie.
En op http://www.woonbond.nl/nieuws/3507 lees ik dat de huren de komende jaren nog verder zullen stijgen en er ook weer en nieuwe korting op de huurtoeslag dreigt. Ja zo raken de Hardwerkende Huurder met lagere (midden)inkomens, ouderen met alleen maar AOW en arbeidsongeschikten nog meer in de problemen.
Ik heb een heel sterk vermoeden dat dit kabinet samen met D66 er doelbewust er op aanstuurt om een grote groep mensen dakloos te maken, zodat zij afgevoerd kunnen worden naar speciale daklozenkampen waar zij onder erbarmelijke omstandigheden slavenwerk moeten doen en dat juist diegenen die niet meer kunnen werken, omgebracht zullen worden.
Voor een goed(kop)e tandarts: Dr. Scillard Gondos in Sovata, Roemenië.
([email protected])
Drie kronen, vervanging 5 grijze vullingen door witte, schoonmaak gebit, trekken van een kies, foto: 430 Euro!
Een uitstekende vorm van “ontwikkelingshulp”.
Reis- en verblijfkosten: maximaal de kosten van 1 Nederlandse kroon.
Zou je niet eens kritisch gaan kijken naar je dieet, mondhygiëne en meer gaan sporten? Sinds ik gezond leef en de tandarts mijdt hoef ik ook niet meer te dokken. Gezonde tanden en kiezen gaan een leven lang mee tenzij ze niet gezond zijn. Naast wat genetische afwijkingen ligt de oorzaak vaak in het onderhoud of beter gebrek aan…