Op GoudPortal een interessante macro-ecnomische update. Er wordt onder andere ingegaan op de situatie in Argentinië. Het land heeft niet voor het eerst in de geschiedenis te maken met een valutacrisis. Momenteel wordt er op de zwarte markt 10 peso voor één Amerikaanse dollar betaald. Volgens Instituto Nacional de Estadista, het Argentijnse Bureau voor de Statistiek, bedroeg de inflatie in Argentinië in maart 2013 bijna 11%, maar volgens veel economen is de echte inflatie meer dan het dubbele. | Enkele Argentijnen die ik het laatste halfjaar heb leren kennen investeren hun geld in geweren en veel munitie. Patronen kun je als ruilmiddel gebruiken. Tevens kun je jezelf ermee verdedigen. In Argentinië hebben ze ervaring met economische problemen.
Valuta regulatie
In Argentinië hebben ze nu al maandenlang de prijzen bevroren. Sinds eind februari 2013 mogen de supermarkten hun prijzen niet meer verhogen. Alles is vreselijk duur. Ik moest er de proviand kopen voor 50 man voor 3 maanden. De prijzen zijn er 2 a 3 x zo hoog als in Europa. Het probleem is dat je voor je dollars met de officiële wisselkoers veel te weinig peso’s krijgt. Als je dan inkoopt met die officieel ingewisselde peso’s ben je duur uit. Zie ook deze grafiek.
Devaluatie noodzakelijk
Argentinië moet de peso devalueren om weer normale prijzen te krijgen – maar dat gebeurt niet. Als degelijke buitenlandse firma kun je dollars niet omwisselen op de zwarte markt. Als daar aan begint kom je al gauw in de illegaliteit terecht met alle problemen van dien. Dus je bent verplicht via de officiële kanalen geld te wisselen. Alle Argentijnse producten zijn op deze manier ontzettend duur. Dit heeft een negatief effect op de Argentijnse export.
Politici en bankiers mogen meer
De gelddrukpers draait al jaren op volle toeren. Zelfs sneller als die bij ons in Europa. Een salarisverhoging van 25% jaarlijks is normaal. Dat moet ook wel want de prijzen stijgen harder. Prijzen bevriezen is de klassieke “oplossing” tegen prijsinflatie. Wederom symptomen bestrijden, niet de oorzaken. Als je Peso’s hebt kun je die niet omwisselen bij een bank voor buitenlandse valuta. Alleen met speciale toestemming, die je vanzelfsprekend normaal gesproken nooit krijgt. Zo proberen ze te voorkomen dat iedereen zijn Peso’s snel omwisselt voor een andere fiat currency. Op deze manier word je gedwongen om alleen de Peso’s te gebruiken. Tenminste, dat geld voor het overgrote deel van de bevolking. Voor de politici en hun vrienden van onder andere de banken gelden andere regels. Die hebben wél toegang tot de dollars en worden steeds rijker. Dat alles onder het gedachtegoed van het Peronisme. Iedereen is gelijk, je kent het wel…. Meer op Goud-Portal.
ECB als bad bank:
http://www.welt.de/wirtschaft/article115980916/Die-EZB-koennte-zur-Bad-Bank-fuer-Suedeuropa-werden.html
oftewel: de burger als bad bank…
Argentinië, is dat niet ’t land waar ze iedere dag duizenden onschuldige koeien genadeloos de dood in jagen?
ja heerlijk vlees voor europa china new zealand australia ijsland en het zg hilton quatum
Soort negatieve multiplier:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3438310/2013/05/08/Belastingtegenvaller-van-ruim-11-miljard-in-2012.dhtml
Argentinie? s dat niet het land waar het OMF zo’n 10 jaar geleden haar programma op losliet? Zoals nu in Griekenland? Een gewaarschuwd mens (belastingbetalende burger) telt voor twee?
Alle dollarsoorten op een rijtje:
http://dolarblue.net (helaas wel in het Spaans)
Momenteel is het zo dat de argentijnen overal heen gaan om us Dollars te kopen. Velen gaan naar uruguay,Brazilie of naar paraguay (daar woon ik) om hun pesos te wisselen of om dollars uit de pinautomaten te trekken. Probleem voor hen is dat de aankoop cq. verkoop van cash dollars in Argentinie aan strikte banden is gelegd door madame Kirchner! Zo zijn er zat controles (met geldhonden) aan de diverse grenzen…en worden ook vaker de hoodwegen in argentinie zelf gecontroleerd op mensen die veel cash dollars bij zich hebben (en dit dan niet kunnen verklaren). Boetes en/of inbeslag name door AFIP (de arg. belastingdienst) is het gevolg.
De inflatie mi is ook hoger dan de officiele cijfers doen geloven…en ook het IMF heeft al meerdere keren gewaarschuwd dat Argentinie zijn statistieken wel erg “creatief” beheerd.
Ik kom regelmatig in Argentinie maar woon in Paraguay vandaar dat ik meen een redelijke kijk op d egang vanz aken te hebben.
@ Johan,
Ik kom ook regelmatig in Arg en PY. Inderdaad het is een ramp in Arg. Maar ook Py gaat het erg moeilijk krijgen vanwege economische problemen in Arg en Brazilie vrees ik. Welke omgeving in PY woon je?
mvg Pieter