De vraag van 1 miljoen euro natuurlijk. Of 1 miljoen bitcoin. We onderzoeken het positieve en het negatieve, want voor zowel een aankomende koersstijging als een nieuwe koersdaling zijn er aanwijzingen. 50/50 zou ik zelf zeggen, al hoop ik natuurlijk als cryptobelegger dat de positivo´s gelijk krijgen. Hopelijk is het geen hopium. Vast lijkt wel te staan dat de beweging die bitcoin in de komende 10 dagen maakt, aanzienlijk wordt. Des te belangrijker is het om juist te zitten!
Vertrouwen
Elke dag worden er 2000 BTC teruggetrokken van beurzen en platformen. Dat is een goed teken want het toont vertrouwen en verwachting van hogere koersen. Het zogenaamde hodlen (gekochte bitcoin vasthouden); dit zijn munten die teruggehaald worden naar private wallets en dus niet meteen beschikbaar zijn om verkocht te worden. ´Glassnode’s July 12 Week On-Chain report found that Bitcoin reserves on centralized exchanges have fallen back to levels not seen since April, the month that saw BTC blast to its all-time high of roughly $65,000.´
´Countdown…
…to Grayscale’s big BTC unlock´ kopt Cointelegraph. Bedoeld wordt de 40.000 bitcoins die vrij komen op 18 juli 2021. Grayscale Investments is de Britse, grootste digitale investeringsfirma ter wereld. Hij houdt voor institutionelen en andere rijke partijen onder meer bitcoin vast in zogenaamde trusts. Vast voor een zekere periode, tot de eigenaars, bezitters daar opnieuw beschikking over krijgen. Het grootste deel aan BTC komt zo op genoemde dag vrij, waarna het maar raden is wat die met hun fortuin gaan doen. Verkopen? Dat zou opnieuw voor aanzienlijke koersdruk zorgen. Hodlen? Opnieuw vastzetten, bijvoorbeeld in zo´n trust? Dat zou bijzonder positief zijn en in lijn met wat de traders nu al doen (zie vorige paragraaf). Ik vermoed dat de eigenaars in meerderheid geen of weinig koerswinst geboekt hebben, en dus zullen blijven hodlen.
De koers ondertussen…
De bitcoin koers vindt al een poos steun rond het 33.000 dollar niveau, en dat is een behoorlijk stevige steun ook technisch. We zagen in de afgelopen week tot dindsag 13 juli 2021 een kleine poging tot hoger gaan boven de 34.000, en een dip tot 32.000 die meteen weer gekocht werd. Positieve koers actie dus. Zoals Cointelegraph het uitdrukt: de bitcoin koers is “doing all the right things”.
Bitcoin sentiment
So far so good. Laat ons eens naar het sentiment kijken. De temperatuur van de markt meten a.h.w. Hierbij moet opgemerkt – het is verondersteld gekend maar we herhalen het nog maar eens – dat stierenmarkten ontstaan uit negatief sentiment. Uit wanhoop, depressie erupteren de stevigste, duurzaamste opwaartse bewegingen. Daarvoor kijken we naar de Crypto Fear & Greed Index. Die meet de mate van angst en hebzucht vis-à-vis bitcoin en andere grote munten. Wel, die is positief want hij duidt ´extreme fear´, extreme angst aan. Cryptobeleggers zijn bijzonder schrikachtig en dat zien we graag. Want wanneer iedereen postief tot inhalig, hebzuchtig is en greed overheerst? Dan heeft ´iedereen´ reeds ingekocht en zijn de verwachtingen torenhoog, van nog hogere koersen. Die er dan meestal niet komen. Een contra-indicator. Hoe pessimistischer en zelfs ´extreem´ angstiger beleggers zich voelen, des te meer potentie voor een hogere koers. Het minste geringste positieve dat zich dan voordoet in de praktijk, van onverwacht goed nieuws, zet dan in theorie (en meestal in de praktijk) ´iedereen´ tot kopen aan.
Cryptobeleggers voelen Extreme Fear en dat al sinds minstens een maand, met standen tussen 20 en 25. Dit in combinatie met een bitcoin koers van rond 33.000 dollar is positief.
B-Day
Zal woensdag 14 juli al zo´n beslissende dag worden? Niet D-Day maar B-Day, bitcoin day? De dag dat Paraguay beslist om, net als El Salvador, bitcoin als tweede officiële munt te gebruiken? Dat is heel wel mogelijk. Dit zou zo´n turn-around moment kunnen zijn, waarop het sentiment plots omslaat. Waarop de nay-sayers, de depressievelingen, de ontkenners, zij die de moed verloren hebben, nieuwe hoop krijgen, een positief elan ervaren, en en masse beginnen kopen. ´Zou´, zeggen we wel. Geen zekerheden, geen garanties. Maar dit is het mooie: het bericht, de tweet is uit. Het is bekend. Twee Paraguaanse politici die ´big news´ aankondigen op Twitter, dat de wereld ingestuurd zal worden op woensdag 14 juli 2021. Morgen! Wat het ook wordt: beleggers geloven er niet echt in, en net daar kan de verrassing in liggen. Wat als het ´t wél wordt? Realiteit? Een tweede land dat bitcoin officieel als munt, als géld gaat introduceren, gebruiken?
Contrair
Veel negatiefs over bitcoin et al. is er niet te vinden in de huidige constellatie. Behalve dan het allerbelangrijkste: de koers. Die is en blijft laag. Is er dan niets out there dat cryptobeleggers opnieuw opgewonden krijgt? Ik kan wel het ene na het andere positieve schrijven, bespreken, maar wat telt voor uw en mijn wallet is het hier en nu: met die 33.000 dollar BTC gaan we niet rijk worden, wel? Iedereen pessimistisch gestemd? Het hoofd in wanhoop in de handen? Nou, dan denk ik dat het tijd is om weer contrair te wezen.
Bitcoin naar 100.000 dollar?
En toch… Ik word eigenlijk nog meer gesterkt in mijn verwachting – een aanzienlijke koersstijging van BTC, die de hele markt zal meetrekken – doordat op het nieuws uit El Salvador eerder lauw gereageerd werd. Het allergrootste, meest positieve nieuws dat je maar kan denken – een lánd dat bitcoin gaat gebruiken! De wet is gestemd ondertussen, met een grote meerderheid. En in september aanstaande wordt het realiteit, de praktijk wordt bij de theorie gevoegd! En toch – weinig enthousiasme. Weinig of geen koersstijging van bitcoin et al. gezien. Misschien, misschien, wordt het ditmaal anders. De impetus om BTC stevig en duurzaam fors hoger te zetten. Stijgende koersen trekken dan nog andere kopers aan en wie weet? Wie weet krijgt PlanB toch nog gelijk. Is het Stock-To-Flow Bitcoin Model nog steeds valabel, zoals reeds 12 jaar, en noteert BTC tegen einde 2021 alsnog aan minstens 100.000 dollar. Zoals altijd zal de toekomst het uitwijzen, maar ditmaal betekent dat niet lang wachten. Morgen dus, woensdag 14 juli 2021. See ya!