De Italiaanse en Spaanse aandelen- en obligatiemarkten stonden maandag 4 februari weer flink in het rood. De Italiaanse beurs daalde 4,5% en de Spaanse beurs daalde 3,8%. De politieke situatie is eveneens instabieler geworden in beide landen. Terwijl in Italië Berlusconi terug op het toneel is en problemen rond de Monte dei Paschi bank aanblijven, heeft Spanje zo zijn eigen problemen. El Pais publiceerde documenten waarin premier Mariano Rajoy er van verdacht wordt betrokken te zijn bij een corruptie schandaal waarin partijleden van de PP (People’s Party) geld zouden hebben aangenomen uit de partijkas. Over een periode van 10 jaar zouden leden €250.000 hebben achter gehouden voor belastingdiensten.

rajoy spanje crisis

Vertrouwen brokkelt af

Rajoy ontkent de aantijgingen, terwijl de krant zegt de informatie te hebben verkregen uit geheime documenten van de partij. Ondanks dat het onderzoek naar de zaak nog in volle gang is, is de schade voor Rajoy al aanzienlijk. Tegenstanders eisen het aftreden van de minister, terwijl een flinke meerderheid van de bevolking geen vertrouwen mer heeft in de premier. In een recente poll van El Pais zegt 85% geen vertrouwen te hebben in Rajoy, terwijl 54% nieuwe verkiezingen zou willen. Niet alleen deze affaire is slecht voor het imago van de premier, ook zijn politiek die vooral leidt tot een diepe recessie met hoge werkloosheidscijfers vormt een doorn in het oog van de Spanjaarden.

Corrupt systeem

Toch kan men de vraag stellen of het geval Rajoy een incident is of onderdeel van een corrupt systeem. De documenten toonden voornamelijk jarenlange betalingen van bekende Spaanse zakenmensen aan de partij die vervolgens weer werden gebruikt om belangrijke partijmensen van te betalen. De meest recente betalingen dateren van 2009 en men zou voor in totaal €20 miljoen hebben betaald aan partijleden via Zwitserse bankrekeningen. Een voormalig partijsecretaris, Luis Barcenas, is al opgestapt vanwege meerdere corruptiezaken die al gelinkt waren aan de PP.

Alleen Merkel steunt Rajoy nog

Een recente poll toont dan ook aan dat 96% van de Spanjaarden gelooft dat corruptie een wijdverspreid fenomeen is in de politiek. Ondertussen eisen oppositiepartijen al het hoofd van Rajoy. “Als de documenten correct zijn, dan moet hij opstappen”, zegt Pere Navarro, de Socialistische leider in Catalonie.  Gelukkig heeft Rajoy nog steun uit Europa. Angela Merkel gaf maandagmiddag nog eens aan vol vertrouwen te hebben in de Spaanse overheid: “Ik ben overtuigd dat de Spaanse overheid en Mariano Rajoy als premier er alles aan zullen doen de problemen op te lossen en de Duitse overheid zal hen steunen met alles wat in onze macht ligt.” Nu nog het Spaanse volk overtuigen.

5 reacties

  1. Politici corrupt ? Gelukkig niet in Nederigland. ( Kuch proest). En dan te bedenken dat men in het zuiden zegt ; Nederlanders verkopen nog hun moeder voor geld.

    1. Politiek corrupt ja. Sport ook, wetenschap ook, justitie ook, kunst ( gaat veel geld in om ), advocaten ook, bouwwereld ook, banken ook, cpb ook, koningshuis ook, zeeuws meisje ook.
      Geld corrumpeert, er zijn gewoon mensen, de elite, die de mogelijkheid hebben te pakken wat ze willen.
      De politiek wil daar absoluut niets aan veranderen, huilen af en toe beleefd mee met het klootjesvolk mee om het grote graaien, en daar blijft het bij.
      Plassterk is nu zogenaamd bezig met die Balkenende-norm, of zo, voor de publieke en semi-publieke sector, maar waarom geloof ik niet dat die effectief gaat worden, waarom denk ik dat we over een jaar of zo weer moeten horen dat er gaten in de wet zitten of dat ze lanks slinkse wegen toch weer mogelijkheden hebben om hun zakken te vullen. Waarom is die zakkenvuller van een van Nieuwskerk met zijn uitgekauwde flut progrogramma nog op die kut buis??? Of zit ie soms beneden de Balkenende-norm??? Dacht het niet.
      Uitgerekend zo’n stoethaspel durft het om kritiek te leveren op het salaris van die SNS bestuurder.
      Met de elite is het net als met die wielrenners ( en aller er omheen ). Dachten de meesten niet ( ik, gelukkig niet ) dat het dopinggebruik zich beperkte tot enkelen, waarvan dan ook de meesten tegen lamp liepen vanwege het excellente werk van de dopingsautoriteiten?
      Nou, niet dus.
      En zo is het ook met de elite. Totaal, door en door, van onder tot boven corrupt. En de controle op de macht? en op de instituten?
      Net zo corrupt.
      En daarom moet de bezem er doorheen voor een hele grondige schoonmaak.
      Sorry, het is niet mooier.

  2. Dit zegt dus net zoveel over die Duitse bitsch als over die Spaanse bandiet. Beiden net zo verpest.
    Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.
    Het is toch tenhemelschreiend dat om politieke motieven een dergelijk corruptieschandaal maar even op voorhand door de vingers gezien wordt.
    GODVERDOMME wat een mentaliteit.
    Ik snap de wereld niet meer. Waarom gaat er geen golf van verontwaardiging en boosheid door heel Europa en omstreken. Het CDU draagt moraal en ethiek toch hoog in het vaandel, waarden en normen. Toch??
    What the fuck is dit. De spaanse premier mag van Merkel graaien in de partijkas, als ie verder maar doet wat zij wil, zal zij hem steunen ongeacht wat ie gedaan heeft.
    Wat een kut moraal heeft dat loeder.
    Mag ik dat zeggen????
    Ja, ik ben pricipieel, dus ik MOET het zeggen, ik kan niet anders.
    Als je zwijgt, ben je het er wat mij betreft mee eens, en deug je evenmin.
    Mensen, ik reageer gewoon op de feiten zoals die tot mij komen. Het is een feit dat de Duitse Bondskanslier corruptie geen punt vindt als dat politiek zo uit komt.
    Don’t blame me.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: