Afgelopen week maakte Imtech tijdens de aandeelhoudersvergadering bekend dat het een schikking heeft getroffen met gedupeerde Belgische aandeelhouders vanwege het boekhoudschandaal en de fraude in Polen en Duitsland. Eerder bereikte Imtech al een schikking met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Een groep van inmiddels ruim 150 aandeelhouders die zich hebben verenigd in Stichting Imtechclaim.nl wijst een schikking van de hand en is van mening dat de rechter moet oordelen over Imtech, de (ex)-bestuurders van Imtech en de rol van de emissie begeleidende banken, waaronder Rabobank, ING Bank en ABN AMRO Bank.
Banken hebben dubieuze dubbelrol
Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Imtechclaim.nl: ”In samenspraak met een groep grote beleggers in Imtech zijn wij van mening dat het niet juist is dat in geval van fraude zomaar de portemonnee getrokken kan worden om de gevolgen af te kopen. Het is een principieel onjuist signaal dat bestuurders en bedrijven zomaar weg kunnen komen door een deal te sluiten en zo de rechter buitenspel te zetten. Bovendien blijven in de schikking de banken buiten schot. Dat is ongewenst want de banken moeten bijdragen in de schadevergoeding vanwege de dubieuze dubbelrol die zij hebben gespeeld als aandeelhouder van Imtech en emissie begeleidende instelling.”
Achtergrond
Op 4 februari 2013 kelderde de koers van het aandeel Imtech met ruim 48% nadat bekend werd dat er sprake was van fraude door Imtech bij de bouw van een pools pretpark. Op 6 februari 2013 bleek dat er ook sprake was van grootschalige fraude in Duitsland. Sinds het bekend worden van de fraude is het aandeel Imtech in een vrije val terechtgekomen. De Rabobank, ABN Bank, ING Bank en Commerz Bank bezitten samen een groot pakket aandelen in Imtech. Hiermee bepalen zij middels de aandeelhoudersvergadering feitelijk de emissieagenda bij Imtech. De opbrengst van de emissie ter grote van 1,188 miljard euro is daardoor geheel bij de banken terechtgekomen ter financiering van aflossing, rente en kosten. Hierdoor hebben de banken de zichzelf bevoordeeld ten opzichte van de gewone aandeelhouder.
Wat er met dit bedrijf is gebeurd leest als een Chicago maffia story uit de jaren 30. Gedupeerde privee aandeelhouders hebben alle recht op schade vergoeding, indien er nog wat valt te halen…