In het eerste halfjaar van 2009 zijn in Nederland meer dan twee keer zoveel bedrijven failliet gegaan in vergelijking met een jaar geleden. Nooit eerder gingen er in een periode van zes maanden zoveel bedrijven en particulieren failliet. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal is van 1800 particulieren en 3500 bedrijven en instellingen het faillissement uitgesproken.
De stijging van het aantal faillissementen onder particulieren was met 16% beduidend kleiner dan onder bedrijven, aldus het CBS. Verreweg de meeste bedrijfsfaillissementen vonden volgens het CBS plaats in de handel en reparatie en in de zakelijke dienstverlening. Ruim de helft van alle bedrijven die in het eerste halfjaar van 2009 failliet gingen, behoorde tot deze branches. In de zakelijke dienstverlening vielen de meeste faillissementen onder uitzendbureaus, organisatieadviesbureaus en architecten- en ontwerpbureaus.
In de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland werden de meeste faillissementen waargenomen. De sterkste stijging vond plaats in Noord-Brabant en Friesland, waar het aantal getelde faillissementen meer dan verdubbelde ten opzichte van de vergelijkbare periode.
Ook maakte het CBS bekend dat in juli 2009 645 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet zijn verklaard. Dit zijn er ruim 50 minder dan in juni. Vergeleken met juli 2008 is het aantal faillissementen echter meer dan verdubbeld. In juli kwam het voortschrijdend driemaandsgemiddelde uit op 615. Het driemaandsgemiddelde was daarmee even hoog als in juni. De indicator ligt ruim twee keer zo hoog als in juli 2008, aldus het CBS.
Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt volgens het CBS nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen.