Andermaal wordt bevestigd dat er door de schuldencrisis twee geheel van elkaar gescheiden werelden zijn ontstaan. Enerzijds de wereld van banken, beurzen en bedrijven. Anderzijds die van werken, wonen en welbevinden. De kloof daartussen is enorm en zal nog tot de nodige spanningen leiden. Grote spanningen zelfs.

Schijntje of dure grap

Dit weekeinde meldde Spanje zich dan eindelijk bij Europa met het verzoek om financiële steun voor de eigen banken. Eigenlijk verzocht Spanje niets. Het land werd dwingend uitgenodigd om onder de paraplu van het EFSF te schuilen. Volgens het IMF gaat het om een luttele 40 miljard euro. Te overzien dus. Europa smijt er echter meteen 100 miljard euro tegen aan. Nog steeds een schijntje. Want twee jaar geleden was al bij de Europese regeringsleiders bekend dat een volledige bailout van Spanje 400-500 miljard euro zou gaan kosten. Even ter vergelijking, de totale reddingskosten voor Griekenland schommelen ergens ten noorden van 350 miljard euro. Zeker weten doet niemand het. Europa is de tel kwijt.

Na u

Vrijwel onmiddellijk na het verzoek van Spanje moet er paniek zijn uitgebroken in het kabinet Monti van Italië. Daar vreesde iedereen het ergste en dat is inderdaad gebeurd. Vanaf vandaag is Italië een tikkende tijdbom geworden. Voor de Italianen is het verloop van de crisis geheel voorspelbaar geworden. Alleen is het nog de vraag wanneer de bedelhand ten behoeve van de banken opgehouden moet worden. Halen burgers in Italië ondertussen hun geld van de bank? Nou en of.

Bezweringsformule

Langzamerhand begint ook duidelijk te worden waar al het steungeld voor Zuid-Europa vandaan moet gaan komen. Via een toverformule die er als volgt uitziet.

EFSF + ESM = (ESB + BL) + EO

Deze bezweringsformule voor de crisis spreekt bijna voor zichzelf, ook al wil niemand eraan en is het resultaat ronduit crimineel. Lees de hele column van René Tisse op RTLZ.

9 reacties

  1. LOL, daar is de banklicentie met de hefboomwerking weer terug van weggeweest. Ze gaan gewoon door totdat alles vastloopt en de mensen die het allemaal moeten opbrengen met hun tijd en energie zullen de pineut zijn.

  2. Quote van Visionair inzake ESM:

    “De deelnemende overheden zijn verplicht, binnen enkele weken verliezen van het ESM aan te zuiveren. Dat betekent dat als bijvoorbeeld Goldman Sachs zijn bad loans naar zijn Europese tak overhevelt en zijn vertegenwoordigers in het ESM inschakelt om de Europese tak te “redden”, de Europese belastingbetalers moeten opdraaien voor de frauduleuze praktijken van Goldman Sachs (en Goldman Sachs waarschijnlijk ook veel zal verdienen aan het aan de man brengen van de nieuwe overheidsleningen, die nodig zijn om deze gulle gift aan Goldman Sachs te bekostigen). Europa wordt hiermee veranderd in een wingewest van het internationale bankenkartel.”

    Zie: http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/esm-vonnis-bewijst-nederlandse-politieke-systeem-ondemocratisch/

  3. Gerelateerd aan de onderschatting van Griekenland denk ik dat Spanje uiteindelijk een biljoen (1.000 miljard nodig heeft). En om dat even in perspectief te plaatsen:

    – Duizend seconden duren bijna 17 minuten
    – 1 Miljoen seconden duren ongeveer 11 dagen
    – 1 Miljard seconden duren ongeveer 32 jaar
    – 1 Biljoen seconden duren bijna 31 700 jaar

  4. Ik post hier graag een verhaal van Mark Leenards van iex.nl vandaag:

    Ordelijke Grexit?

    Ruim twee jaar wordt er al gesproken over een Griekse exit (Grexit) uit de eurozone. Lange tijd werd dit door politici en economen uitgesloten vanwege de verstrekkende gevolgen ervan. Maar wat zijn die gevolgen nu precies? En hoe kan Griekenland zich loskoppelen van de muntunie?

    Met de kennis van nu zet ik nogmaals de scenario’s op een rij. De Grieken worden afwisselend als slachtoffer en veroorzaker van het probleem weggezet. Zo’n simplificatie kan ook gemaakt worden voor de Grexit-scenario’s: een ordelijk of niet-ordelijk vertrek.

    Brussel en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben al lang geleden gekozen voor het eerste scenario: een ordelijk vertrek waarbij banken zo min mogelijk schade oplopen en Griekenland verbonden blijft met de Unie.

    Het gevolg voor Griekenland is desalniettemin dramatisch: weinig bedrijven en instellingen zullen nog zaken met het land willen doen. Griekenland bezit bovendien nauwelijks grondstofbronnen en zal die tegen woekerprijzen (in drachmes) moeten kopen, met als gevolg: hyperinflatie.

    Voor Europa zijn de gevolgen in economische termen vorig jaar door ING becijferd op enkele procenten van het bruto binnenlands product (bbp). Bovenop het aandeel van de Nederlandse staat in het Griekse hulppakket van enkele miljarden zou dit eenvoudig een nieuwe bezuinigingsronde van 15 miljard euro kunnen opleveren, als die lijn voortgezet wordt in Europa.

    Nog pijnlijker
    Hoe pijnlijk dit ook mag klinken, het niet-ordelijke scenario is nog veel erger. Als de Grieken, al dan niet onder leiding van een extreemlinkse regering, besluiten om de Europese regels te negeren en blokkeren, dan breekt de hel los in Europa.

    In de eerste plaats zal dit het nationalisme in andere probleemlanden aanwakkeren en onvermijdelijk leiden tot ruzie in Europa en het vertrek van andere landen, zoals Portugal en Spanje.

    Het opbreken van de eurozone in een kerndeel (met onder andere Duitsland en Nederland) en de periferie met hun eigen munten is dan een waarschijnlijk scenario.

    Nieuwe rangorde
    De gevolgen voor Griekenland en andere vertrekkende landen zijn in dat scenario wellicht zelfs minder erg dan in het eerste scenario. Bij het uiteenvallen van de eurozone ontstaat er immers een nieuw systeem, een nieuwe rangorde.

    Daarbij zullen niet-Europese handelspartners alle Europese landen met dezelfde scepsis benaderen. Europa is dan mislukt en kent geen afvalligen.

    De Nederlandse en Duitse exporteurs kunnen echter beter hopen op het ordelijke vertrek. De herintroductie van de Duitse mark zal deze munt bijzonder sterk maken ten opzichte van alle munten wereldwijd.

    Het aanmodderen met Griekenland heeft tot nu toe ook geleid tot een zwakke euro en historische lage rentes op Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Dit wordt samen met veel andere sociale, monetaire en economische argumenten vaak aangedragen door politici om het Griekse vertrek uit de eurozone tegen te houden.
    Financiële afgrond
    Gevoelsmatig is het voor veel mensen een stap te ver. Helaas is het bijna onvermijdelijk. Griekenland staat na twee jaar hulp nu al aan de financiële afgrond en met de euro als nationale munt zou het misschien nooit meer kunnen herstellen.
    Iedere vriendelijke oplossing vanuit Europa leidt via Portugal, Spanje en Italië ook tot het uiteenvallen van de eurozone. De enige oplossing die nog over is, volgens allerlei vooraanstaande economen, is de geldpers van de ECB.
    Met gecontroleerde inflatie kan Europa zich uit alle kortetermijnproblemen kopen. Inflatie alleen is echter nooit genoeg. Belangrijk is ook:
    •herstructurering van het bankwezen
    •vergaande Europese integratie
    •een duidelijk groeiplan
    Misschien is het daarvoor echter al te laat. Misschien loopt Europa al te ver achter.

  5. tissen stelt dat europa de tel kwijt is… europa is meer kwijt dan alleen de tel.

    Mijn karremansgevoel van afgelopen weekend was dat er een of andere overheidsinstantie in Nederland (laten we zeggen de gokpolitie) bij bedrijven en verenigingen wilde langsgaan om belasting te innen op de ingelegde gokgelden.

    Dit geeft aan hoe de prioriteiten gelegd worden en welke keuzes er gemaakt worden bij dit soort instanties.
    In plaats van het blootleggen van gokgelden in de voetbalsport (en de hele corruptie die daarbij hoord) wil men de gewone hardwerkende man weer een pleziertje afpakken.

    Het is de wereld op zijn kop.

    Nou goed. Tissen stelt dat europa de tel kwijt is. Europa en Nederland zijn veel meer kwijt dan alleen de tel.

    Ik vraag me soms af. Is het nu voorbedachte rade van dit soort overheidsinstellingen of zijn ze werkelijk zo niveauloos?
    Het is natuurlijk wel de weg van de minste weerstand om even bij een voetbalvereniging in den lande gokbelasting te gaan heffen en innen bij een voetbaltoto waar toch wel 10 euro per persoon wordt ingelegd.

  6. Maar wat gaat de europese naieviteit van de gemiddelde europese politicus nog hard afgestraft worden door de bankier(s).

  7. @sancho Pannekoek….

    Ik citeer:
    Spanje zal vrijdag onafhankelijke accountants inhuren om het aantal slechte leningen en problematische vastgoedbeleggingen in de banksector in kaart te brengen.

    Nog geen 4 centimeter lager op mijn 1366 x 768 scherm:
    De krant Expansion schreef vrijdag dat de Spaanse overheid Goldman Sachs heeft ingehuurd om de waarde van het genationaliseerde Bankia vast te stellen.

    ONAFHANKELIJK????
    Moment…ik moet even naar buiten om mijn kinderen niet wakker te maken door mijn schatergelach…tranen biggelen over mijn wangen, mijn wangen doen pijn en ik kan amper mijn mond weer in zijn neutrale stand krijgen….

    Waren dat niet die gasten die in Griekenland niet….ja, toch wel hè? Kan iemand mij zeggen waarom de Spaanse regering juist de expertise van DIE bank in wil huren?
    En WAT gaat DAT dan kosten??? Doen ze het voor niets? No cure no pay?
    Het spelletje wordt wel héél doorzichtig op deze manier.

    Jim Rogers gaf eerder aan geen waarde te hechten aan complot theoriën: “They are soooo stupid. They can’t pull that off. There just too stupid for this. You big socialist!” in een aflevering van Tegenlicht op de VPRO.
    Maar ik kan er nu bijna niet meer omheen of er moet wel een heel vuil spel gespeeld worden.

  8. Goede voorlichting en een open en transparante communicatie zijn erg belangrijk. Over de zin en onzin van een opgetuigd ESM is natuurlijk ook in de kamer gesproken. Ik zit nog steeds met de vraag wat voor mensen er ingestemd hebben met een klaarlichte roof. Kom ik de volgende link tegen:

    http://www.courtfool.info/nl_ESM_Hoogverraad_in_het_parlement_1.htm

    Dat is een andere kijk op de zaak.
    Het is een complot van bewuste domheid en vooral de andere kant op kijken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: