René Tissen, RTLZ | Geef de economie terug aan mensen. Dat zou nu al het beleid van de Nederlandse regering moeten zijn en in ieder geval het belangrijkste politieke motto moeten vormen van de verkiezingen van 12 september. De Nederlandse economie moet omgekeerd worden. Nu staan mensen onder aan de ladder of aan de zijlijn van het economisch belang. Terwijl ze de kern ervan moeten vormen. Dat is geen populisme. Dit is bittere noodzaak.
De ellende komt er aan
Na de zomer spoelt er naar verwachting een golf van werkloosheid over Nederland heen die gemakkelijk van maatschappij-ontwrichtende omvang kan zijn. Dat komt door de schuldencrisis. Die heeft het vertrouwen van de bevolking in drie levenszaken ondermijnd, namelijk in werk, wonen en welvaart. Deze drie W’s vormen het DNA van de samenleving. Ze zijn verweven met elkaar en kunnen zowel het vertrouwen van burgers opkrikken als afbreken. Dit laatste dreigt.
De spanning stijgt
Tot voor kort vormde het hebben van werk een belangrijke steunfactor in de gemoedstoestand van burgers met betrekking tot wonen en welvaart. Als je werk hebt, loopt het allemaal zo’n vaart niet. Maar als werk binnenkort wegvalt, of zelfs maar dreigt weg te vallen, wordt de bodem onder het bestaan van veel mensen weggeslagen. Dan stijgt ook in Nederland de spanning.
Absoluut ontslagverbod
Daarom pleit ik voor nieuwe wetgeving waarin aan burgers het recht op werk wordt toegekend. Dat moet in de praktijk van de huidige schuldencrisis tot uitdrukking komen in een absoluut ontslagverbod voor organisaties. Als we de verwoestende werking van een overmaat aan schulden willen beperken, dan moet in de komende jaren het motto ‘geen mens de poort uit’ leidend zijn voor de economie. Zo komen mensen weer aan het roer te staan. Lees het hele artikel van Tissen op RTLZ.
{quote]Daarom pleit ik voor nieuwe wetgeving waarin aan burgers het recht op werk wordt toegekend.[/quote]
Nou dat recht op werk heb je nu al verplicht wanneer je in de Bijstand zit! En dat is meer dan terecht dat je werkt voor je uitkering!
Geef de economie terug aan mensen… Natuurlijk zal dat niet gebeuren; ‘Wij’ hebben de economie ook nooit in ons ‘bezit’ gehad. We waren en zijn loonslaven, die zoet gehouden zijn met een beetje vrije tijd en een beetje extra (geleend) geld.
Zoals in het artikel geschetst zal de werkloosheid, als gevolg van de schuldencrisis, sterk stijgen, (misschien) van maatschappij-ontwrichtende omvang. Juist degene die de economie wel bezit staat als redder van de mensheid al klaar… Alleen beseffen de mensen niet dat het degene is die ze bewust hierin heeft geluisd, met als doel absolute macht over de onderdanen en over de wereld.
Het spel wordt door de NWO goed gespeeld ! Afzonderlijke personen en (alternatieve) media zien het wel, maar niemand is schijnbaar in staat de ogen van de massa te openen.
Hierbij nog een verwijzing naar (MSM) WeltOnline:
http://www.welt.de/wirtschaft/article108421052/Euro-Laender-wollen-Rettungsschirm-ohne-Limit.html
In het artikel wordt geschetst hoe december 2011 al bekend was (dus ook voor stemming in de NL politiek) dat de ESM een onbeperkte limiet krijgt om staatsschulden op te kopen. En volgens de kleine letters van het verdrag heeft elk land, ook Duitsland niet, via een constructie geen enkel vetorecht. Elk Europees land MOET bijstorten, lees de burger moet betalen (en betalen…), als de ESM het vastgestelde deel opeist.
We zijn al aardig op weg met het eindspel van de NWO.
Recht op werk, wat een onzin zeg.
Voor mij is het duidelijk.
Je hebt recht op vrijheid zolang je daar een ander geen schade mee berokkend. Wil je graag je steentje bijdragen door een hele dag in een hangmat te mediteren over de weet ik veel wat.
Het is je goed recht punt
De werkloosheid die sterk zou stijgen tot een omvang die de maatschappij doet ontwrichten. Moet ik daarbij aan werkloosheidspercentages van de jaren ’80 denken, of aan die van de jaren ’30?
@Moin : denk maar aan een [u]dieptepunt [/u] van het europees [u]gemiddelde[/u] van rond de 30%.
Eerder stoppen ‘ze’ niet, zul je zien …
@Benjamin : goed gezien / gezegd !
Als je alle mensen zou tellen in Nederland die eigenlijk aan het werk zouden moeten ga je al hard op weg naar die 30%. Velen zijn in de jaren 80 en 90 weggemoffeld in de WAO ehhh WIA en
andere sociale kaartenbakken.
@Cynicus:
[quote]Als je alle mensen zou tellen in Nederland die eigenlijk aan het werk zouden moeten ga je al hard op weg naar die 30%. Velen zijn in de jaren 80 en 90 weggemoffeld in de WAO ehhh WIA en
andere sociale kaartenbakken.[/quote]
Nou, al diegenen die ten onrechte in de WAO zaten, zijn tijdens de strenge herkeuringsronde onder kabinet Balkenende II allang uit de WAO gegooid en of aan het werk gegaan, of zijn in de Bijstand terechtgekomen.
Laat iedereen die een uitkering ontvangt ook naar vermogen wat terugdoen voor de uitkering, al is het maar vrijwilligerswerk/arbeidsmatige dagbesteding.
@Moin: er blijven nog genoeg ärbeidsgehandicapten” over die nooit meer een slag werk willen en zullen doen en het gaat hier nog steeds om honderdduizenden mensen die in de bijstand zitten etc., een exact aantal weet ik (gelukkig) niet. Laten we het maar even niet over de vele ZZP-ers hebben bij wie het water tot aan de lippen staat.
Ik verwacht dat er de komende tijd een heleboel werkgelegenheid zal “verdampen” en de werkloosheid explosief zal stijgen. De rek begint er in het reguliere bedrijfsleven eruit te raken en crisismaatregeltjes zijn uitgewerkt dus dat belooft nog wat de komende tijd.
Een ieder die niet werkt of werken kan moet in de bijstand waarom onderscheid maken? vroeger was het die niet werkt zal niet eten en zat om een aalmoes te bedelen,dan kom je in nederland zowiezo goed weg met dit vangnet.
Het doen voor een tegenprestatie naar vermogen voor je uitkering zorgt ervoor dat er wel draagvlak blijft bestaan voor onze sociale vangnetten. De hardwerkende Nederlander moet dit allemaal wel op zien te hoesten middels belastingen/premies en uitkeringsgerechtigden behoren zo ook solidair te zijn met werkenden.
Neem een voorbeeld aan mij, ik werk met behoud van een Wajong-uitkering 4 dagen in de week bij een werkproject waar ik CAD-tekenwerk doe. Verder werk ik mee bij Gered Gereedschap waar oud gereedschap opgeknapt wordt en vervolgens naar ontwikkelingslanden gaat.
Een onvoorwaardelijk volwaardig BASISINKOMEN zal veel van de huidige ellende oplossen.
Goed voor de werknemer, want die wordt niet gedwongen om als loonslaaf ongewenst werk te verrichten.
Goed voor de werkgever want die kan een werknemer ontslaan als de bedrijfsresultaten onvoldoende zijn.
-Edit- Deel reactie verwijderd //offtopic
@Moin Komt goed met jou instelling, en anders kom je bij ons eten 😉 mag hoor!
Humprey
Een briljant idee in sprookjesland maar niet in grote mensenland.
Ik snap wel waar het op gebaseerd is en het lijkt sympathiek, maar ik vermoed dat dit niet de weg is, sorry.
Helemaal mee eens SOPN is nieuwe ondernemende partij voor burgers die de vinger op de zere plek durft te leggen (de Banken) en met concrete plannen komt. Humaner dan de SP, groener dan groen Links en Liberaler dan de VVD!
Ja SOPN trekt mij ook wel, helemaal op economisch vlak hoe ze alles willen regelen en ook het stemgedrag van zowel het electoraat als in de kamer. Machitg lijkt me dat, eigenlijk zouden zij alle zetels moeten hebben om de volledige werking te kunnen tonen van dit systeem waar zij voor staan.
Jawel ‘The Greater Depression” la s ik al ergens.
Berrnanke, U weet wel di frontmen off the rothschilds in the FED.
Heeft reeds 4stappen van de 5 gezet overeenkomstig de jaren dertig.
Op naar de NEW DEAL(1933) en GLASS STEAGELS ACT.
@Pietjes en gelijkgestemden,
Als SOPN je niet aanspreekt is dat wat mij betreft oké. Het basisinkomen wordt overigens niet verplicht. Wie dat niet wil ontvangen is helemaal vrij dat te weigeren.
@Frank, Gaengphed en allen die het oude systeem zat zijn:
Laten we ervoor gaan. ik denk dat jullie begrijpen waar het om draait. We kunnen het!
Onder andere geen geld- en loonslavernij meer en een ontspannen samenleving! Het lijkt wel een sprookje ;-).
Vertel het zoveel mogelijk verder.
Veel goeds toegewenst aan iedereen.
Als ondernemer kan ik meneer Tissen melden dat hij echt even de plank misslaat.
Als de zaken iets slechter gaan dan ontsla ik bijv 1 persoon om de andere 7 aan het werk te kunnen houden. Ik kan natuurlijk niemand onslaan en wachten tot ik failliet ga en dan staan er 9 man (incl ondergetekende) werkeloos op straat.
Zoalng het monetaire systeem niet veranderd maakt het geen dorl uit wat voor regeltjes verzinnen. Uiteindelijk kom je toch weer als 100% loonslaaf in dienst van de private geldbeheerders/geldmakers.
@Fluminis: “Uiteindelijk kom je toch weer als 100% loonslaaf in dienst van de private geldbeheerders/geldmakers”
Dat is nou een waar woord gesproken. Uiteindelijk zijn het deze vlegels die er rijk van worden ten kosten van anderen.
Daarom, ik denk dat eigenlijk het systeem in dienst zou moeten staan voor de hele gemeenschap, niet alleen voor deze bankiers en speculanten.
Ik begin het zo langzamerhand steeds meer te bevatten hoe fout het hele systeem is waar wij onderdeel van uit maken.
Maar bij mijn standpunt: “van werken ben ik niet vies” blijf ik bij. Op een wat vrijere manier zou wellicht mooier kunnen zijn, maakt de mens ook minder gehaast.
Humphrey
Mag ik een kleine aanvulling geven om mijn standpunt iets duidelijker te maken. Het is niet zo dat het mij niet aanspreekt, maar ik probeer ook in de gaten te houden of iets enigszins haalbaar is.
Je geeft zelf al aan dat het basisinkomen niet verplicht is.
Wat mij betreft krijgt iedereen genoeg om zich tevreden te voelen, maar dat is gewoon niet haalbaar. Hoe ga je bijvoorbeeld in internationaal verband mensen weren die automatisch deze kant op komen omdat ze ook wel een basisinkomen willen.
Verder zou ik ([i]als ik even mag fantaseren[/i]) pleiten voor een heel ander model. Politiek is niet meer de weg, ook al zijn de opvattingen nog zo sympathiek. De mens moet leren uit te gaan van zijn eigen kracht en het afleren iemand anders op een voetstuk te plaatsen.
Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe daar handen en voeten aan te geven en dat is denk ik niet erg. Het moet namelijk vanuit de mensen zelf komen.
Ik vrees dat het hele model zoals we het nu kennen eerst op een gewelddadige manier om zal donderen, voordat er verandering komt. In de geschiedenis is het ook altijd met schokken gegaan en dat zal nu niet anders zijn.
Voor nu; het is een mooie dag geniet er van in het hier en nu.
@Pietje:
Nu jij je standpunt hebt toegelicht begrijp ik je houding ten opzichte van SOPN veel beter.
Zelf dacht ik ook dat er eerst een wereldwijde ramp moet plaatsvinden alvorens er fundamenteel iets zal veranderen. Bijvoorbeeld een wekenlange stroomuitval veroorzaakt door een flinke zonnevlam.
Maar ik denk dat het niet zover hoeft te komen. Ik heb nooit geloofd in politieke partijen. Volgende week word ik 60 en heb nog nooit in mijn leven gestemd. Ik heb in het verleden programma’s van politieke partijen bestudeerd en ze spraken me allemaal voor nog geen 50% aan. Bovendien keek ik ook naar de intentie. Voor mij was dat voornamelijk ego gericht.
Met de SOPN is er voor het eerst een beweging waar ik voor 100% achter sta omdat alle punten waar ze voor staan mij aanspreken. [b]SOPN is geen [u]politieke[/u] partij[/b]. Maar om vernieuwingen via de volksvertegenwoordiging te bereiken moet je nou eenmaal eerst met het oude systeem meedoen.
Jouw vrees dat er uit het buitenland een toevloed van mensen op het basisinkomen komt wordt ondervangen doordat SOPN in eerste instantie militairen gaat inzetten om de grenzen te bewaken.
De bedoeling is uiteraard dat het basisinkomen wereldwijd wordt toegepast en dat de omstandigheden van de mensen in hun eigen land drastisch wordt verbeterd. Daar wil de SOPN mee beginnen door uitsluitend hulp in natura direct bij de mensen aan te bieden. Het voorbeeld van Nederland zal vele ogen openen.
Volgens mij willen wij beiden in ons hart hetzelfde daarom denk ik dat het misschien goed is om ook het hart in onze overwegingen te betrekken voorzover we dat nog niet doen.
Maar goed, het is niet mijn bedoeling om je over te halen te gaan stemmen op de SOPN. Ik geef enkel aan dat er volgens mij via SOPN een reële mogelijkheid bestaat om echte positieve verandering voor iedereen tot stand te brengen. En inderdaad het lijkt een sprookje, maar ik denk dat de verhalen van de oude politici eerder als sprookjes kunnen worden bestempeld.
Ik respecteer je opvatting en wens je alle goeds toe. Geniet ook van het mooie weer van deze dag.
🙂
P.S. Ik stop er nu mee want de redactie vindt om een of andere reden die mij onbekend is, mijn commentaar offtopic.