René Tissen, RTLZ | Zelfs in het door rampen en tegenspoed getroffen Griekenland is de effectenbeurs de afgelopen jaren gestegen, al was het een hobbelig traject met soms diepe dalen. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 is sprake van een wereldwijde, zelfs exponentiële, stijging van de beurzen. Terwijl het gezonde verstand van de bevolking op een trendmatige daling (of ten hoogste stabilisering) van de koersen wijst. Want het is crisis. Ook voor bedrijven.
De jacht op het grote geld
Volgens principes van gezond verstand hadden de beurzen terug moeten keren naar hun kernfunctie, namelijk het verhandelen van aandelen en obligaties op basis van het meerjarige dividend- en rente beleid van ondernemingen en overheden. Dat zou een gezonde zaak zijn geweest. Echter, in plaats van stabiel gewin na te streven voor beleggers zijn de beurzen instrumenteel geworden in de jacht van speculanten op het grote geld. De wereldwijde beurzen zijn synoniem geworden met fout geld.
Valse voorwendselen
Dit komt doordat Centrale banken via hun beleid van kwantitatieve geldverruiming de wereldwijde beurzen niet alleen tot een luchtbel hebben gemaakt, maar ook nog eens als een vals icoon hebben gebruikt voor de vermeende gezondheid van de financiële sector. Plat gezegd moet vooral de Amerikaanse Federal Reserve gedacht hebben dat zolang het maar goed gaat met de beurskoersen, het vertrouwen van de bevolking in het financiële systeem overeind en zelfs intact blijft. Dat is tot op zekere hoogte waar gebleken en dus effectief beleid. Maar is het eerlijk? Money talks.
Einde oefening?
Pas sinds enkele maanden wordt door beleggers en analisten de vraag gesteld of de sterren tot aan de hemel kunnen blijven reiken. Is er een einde aan de groei? Deze vraag werd actueel toen de Federal Reserve deze week aankondigde wellicht een stapje terug te zullen gaan doen met het van nieuw geld voorzien van het financiële systeem. Dat was even schrikken en vandaar de negatieve koersreactie die volgde. De vreest bestaat dat het dichtdraaien van de kraan tot krimp van de beurzen zal leiden, stevige krimp. Lees hier verder.
Het spel is uit/aan?
De mogelijkheden van de centrale banken om zelf een spelletje te spelen met geld, door wisseltrucjes met de balansen van banken uit te halen, beginnen minder te worden omdat er een nijpend gebrek is aan zuiver onderpand. Van zuiver onderpand is sprake als er een juiste verhouding is tussen de waarde ervan en de schuld die er op zit, c.q. er op genomen wordt.
Wouw, het begin van het einde van de grote geldcreatie is ingezet. Tenzij de centrale banken de spelregels aanpassen aangaande het onderpand van de uitstaande leningen van banken.
Wellicht moeten er dan wetten veranderd worden. Aangezien we bijzonder pro-actieve politici hebben, is het gevaar van een meltdown eigenlijks al geweken…toch?
Wat me vandaag ook opviel is een artikel met de titel; Neerwaartse spiraal kan snel voorbij zijn´
Deze kerel beweert dat de problemen op de huizenmarkt snel voorbij kunnen zijn als starters financiering kunnen krijgen om een (te duur) huis te kopen. Aangezien banken deze leningen niet meer kunnen en willen verstrekken, moeten pensioenfondsen dit maar doen.
Op zich snap ik zijn redenatie wel maar de huizen zijn gewoon te duur. Als die starters hun baan kwijtraken nadat ze een huis hebben gekocht kan het pensioenfonds dit afschrijven op haar eigen vermogen en daardoor moet daardoor nog lagere pensioenuitkeringen verstrekken.
Dan kan beter de overheid de starters van hypotheken voorzien. Tegenwoordig hebben we toch een markteconomie waarbij de overheid steeds meer als (bad) bank fungeert.
Het valt me ook op dat de overheid steeds meer rollen op haar moet nemen namelijk die van bank, investeerder, consument, verzekeraar etc.
Het financieel economisch systeem kan gewoon doorblijven draaien zolang de centrale banken wereldwijd schuldpapier op blijven komen zonder limit. In principe zijn ze daar ook toe verplicht want zij hebben de crisis laten gebeuren maar iets in mij zegt me dat die centrale banken daar niet meer door kunnen en of willen gaan maar wat de argumentatie dan zal zijn, weet ik nog niet.
Wellicht simpelweg het argument dat het schuldpapier steeds meer onderpand behoeft tsja dan is het sneller einde oefening dan we nu nog kunnen indenken.
Je kan wel op jacht, op het grote geld. Maar mensen met groot geld hebben zelf een grote hypotheek en een grote schulden en een grote opblaas bubbel van een bedrijf. Nou als je daar van moet plukken. Dan kom je van een kouwe kermis thuis denk ik. En de mensen die nog aardig wat geld hebben die laten de economie nog een beetje draaien. Pak je dat ook af dan kunnen we straks stoppen met werken. Want dan koopt niemand iets meer.