rene tissenRené Tissen, RTLZ | Zal Europa het lef hebben om radicaal van koers te veranderen? In dat geval schuwt Europa de schuldsanering niet. De onhoudbaar slechte situatie waarin Italië zich bevindt is inmiddels overal bekend, al is het alleen maar omdat burgers in vrijwel alle Europese lidstaten zich herkennen in het lot dat Italiaanse burgers momenteel treft. De situatie is dramatisch en moet ook via de media doorverteld worden om Europa tot ander beleid aan te zetten. Het roer moet om. Italië moet in een begeleid faillissement worden gebracht.

Hopeloze situatie

Uit recente cijfers van de Italiaanse Centrale Bank blijkt dat 65% van de Italiaanse huishoudens niet langer met hun geld rond kunnen komen. De stille armoede neemt schrikbarende vormen aan. Staan we dat als Europa toe? Kennelijk. Met de Italiaanse bedrijven is het net zo slecht gesteld. Ruim een derde blijkt onvoldoende geld te hebben om de rekeningen te kunnen betalen.

De vinger in de dijk

In de week van de Italiaanse verkiezingen pompte de Amerikaanse Federal Reserve bijna 100 miljard dollar in de Europese banken om hen in staat te stellen de schokgolf van Italië op te kunnen vangen, op dat moment een absoluut recordbedrag. De ECB stond als vanouds paraat om Italië rechtstreekse liquiditeitssteun te geven. In ruil voor echt geld verhuisde heel wat vaag onderpand (nep geld) naar deze centrale bank.

Diep menselijk leed

In de afgelopen week stortte het hoofd communicatie van de bank Monte dei Paschi di Siena zich van het dak van het kantoor waar hij werkzaam was. Hij was niet op slag dood en moet vreselijk geleden hebben. Het lot dat hem en zijn gezin getroffen heeft is onvoorstelbaar en exemplarisch voor de slechte staat waarin de Italiaanse financiële sector zich bevindt. Ik krijg het beeld van deze stuiptrekkende man maar niet uit mijn hoofd. Lees verder op RTLZ.

5 reacties

  1. Wanneer grijpt het volk in? Ik denk pas wanneer de crisis zo erg is geworden dat velen dakloos raken en geen eten meer hebben.

    Deze crisis is geen normale recessie, maar een geleidelijk uit elkaar vallen van het huidige systeem.

  2. Jemig de pemig Rene, ik heb het niet droog gehouden hoor bij het lezen van je artikel. Wat een diepe ellende.
    Je vraag was of het volk gaat ingrijpen. Ik denk, en hoop het wel. Er zijn in mijn ogen gewoon geen gunstige scenario’s. Italië komt gewoon in de problemen, of er nu nieuwe verkiezingen komen of niet. Er is gewoon geen draagvlak voor het door Europa opgelegde beleid. De geest is uit de fles en het volk laat zich, absoluut zeker, door Europa geen één of andere technocraat a la Monti in de maag spitsen. Daar zijn ze klaar mee. Niemand heeft enig idee hoe het verder moet. In ieder geval staat één ding als een paal boven water. Het huidig asociale beleid om de overheidsfinanciën op orde te krijgen komt ten einde. Het beleid dat alleen maar snoeit in de uitgaven, en waar dus voornamelijk de gewone mensen de dupe van zijn. Het is zo langzamerhand onbestaanbaar dat de hogere inkomens niet meer belasting gaan betalen om het huishoudboekje een beetje meer op orde te krijgen. Er valt bij de midden-inkomens ( en daaronder ) niets meer te halen, en het verder uitkleden van publieke voorzieningen, sociale zekerheid gaat een gigantische sociale onzekerheid en onrust geven. En dan kun je er gewoon op wachten dat het land ten onder gaat aan stakingen, demonstraties, rellen, plunderingen en een algehele toestand van onregeerbaarheid. Dat is dus zeker geen optie meer. Ergo: de welgestelden zullen een hogere prijs moeten betalen voor hun eigen bestwil.
    Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren, en dus zal Italië door Europa van de ondergang gered moeten worden. En dan komt het: dat gaat ook niet gebeuren. Dat gaat in Duitsland, Nederland gewoon op een ‘NEE’ stuiten.
    Uiteraard gaat de politiek zich niet neerleggen met een ‘nee’ van het volk, en dus stevenen we af op een harde confrontatie tussen het volk enerzijds en de elite en politiek anderzijds. Ik denk dat de volkeren in de zuiderlijke landen in opstand gaan komen en dat de EU de situatie in de hand zal broberen te houden met hele grote steunoperaties ( uiteindelijk voornamelijk belasting geld van jou en mij ). Maar de euro-moeheid van de burgers in de ‘rijkere’ eu landen zal uiteindelijk het lot van de euro en de eu bezegelen.

  3. Lehman times 20 hangt nog steeds in de lucht. Er gebeuren dingen in de financiele markten, donkere wolken biflaten. Nog voor de zomer dikke shit. Wellicht kunnen we het aantal dagen tot dikke shit op twee handjes tellen.

  4. hebben jullie dit in de media gezien?

    ” In de afgelopen week stortte het hoofd communicatie van de bank Monte dei Paschi di Siena zich van het dak van het kantoor waar hij werkzaam was. ”

    ik lees het nu pas, terwijl dit kenmerkend Euro crisis nieuws is,

    Helaas mag de media enkel de pro europa klok luiden met berichten van OESO waarin het beter zou gaan met de economie van de Eurozone
    (waarschijnlijk beter met hun salarissen bedoelen ze)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: