René Tissen, RTLZ | Door de crisis, maar eigenlijk ook al in de aanloop er naar toe, groeit in Nederland de behoefte aan een andere economie. Triodos bank maakte onlangs zelfs reclame voor zo’n economie, die minder door geld en het najagen van bezit gedreven wordt en meer door het veelkleurige pallet van levensbehoeften en van sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Het idealistisch gehalte van deze reclamespot was hoog, maar op zich is er niets mis met idealisme. Sterker nog, een flinke dosis idealisme is hard nodig om de huidige crisis om te kunnen buigen in een kans. Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Veel burgers willen helemaal geen nieuwe economie, maar willen juist de economie van vroeger terug.

Waarom het goede niet behouden?

Ooit hadden we in Nederland een economie die eerst produceerde en daarna consumeerde. Ooit hoefden varkens niet door heel Europa gesleept te worden om de consument te bereiken. Ooit was er een hypermoderne textielindustrie in Twente en was het vanzelfsprekend dat Thialf in Friesland een hypermoderne rol bij het schaatsen speelde. Nog niet zolang geleden was er een plan om de afsluitdijk experimenteel innovatief te maken. Dat plan ligt stof te vergaren in een la.

Laten we weer voor onszelf zorgen

Wat destijds gewoon was willen burgers terug hebben, namelijk een Nederlandse economie die grotendeels zelfvoorzienend is. Eerst moeten we in eigen huis weer sterk staan, om vervolgens de volle vruchten te kunnen plukken van de open economie die wij vanwege onze natuurlijke ligging zijn.

Alleen op twee benen kun je goed staan

We moeten in Nederland weer op twee benen komen te staan, het productie been (waaronder transport en logistiek) en het consumptie been van burgers die eerlijk verdiend geld te besteden hebben. We moeten weer onafhankelijk worden van anderen als het gaat om een aantal basale behoeften, zoals energie, communicatie, veiligheid grondstoffen (o.a. olie en gas) en kapitaal. Laten we bijvoorbeeld NUON weer terug in Nederlandse handen brengen. Lees het hele artikel op RTLZ.

4 reacties

  1. Tijden zijn verandert en komen wellicht nooit meer terug.

    Ons ;land wordt geleidt door multinationals en banken die als doel hebben hun winst te maximaliseren. Dit kun je enkel doen in landen waar mensen nog veel te consumeren hebben en spijtig genoeg is dat niet in West Europa. Afgelopen 50 jaar heeft eea in ons voordeel gewerkt. Sinds de jaren 60 heeft zowel de particulier als de overheid steeds meer schulden gemaakt om te kunnen blijven consumeren en de levensstandaard te handhaven. Dit heeft geduurd tot midden jaren 80. Daarna hebben we eea nog een 15 a 20 jaar kunnen rekken door steeds lagere rente’s op leningen en door outsourcing/automatisatie wat produceren relatief goedkoper heeft gemaakt.

    Ondertussen zijn deze mogelijkheden uitgeput om ons nog meer te laten consumeren. Dat is een wezelijk verschil met vroeger.

    Die tijd zal/kan spijtig genoeg niet meer terugkomen.

  2. “Dit moet en dat moet” volgens Tissen maar het lijkt meer voor de hand te liggen dat we via stagflatie, ’t verder pimpen van de financiële markten en ’t afknijpen van de bevolking naar heftige crisis, sociale onrust en grotere oorlog gaan. Wat maakt het uit? Drugs, porno, gezinnen kapot maken, straatterrorisme, lafheid, democratie, hoogmoedswaanzin, doodziek politiek geloofsgeld, witte boorden criminaliteit zijn toch al genormaliseerd dus ja, dan krijg je ook de effecten ervan. 🙂

  3. Klinkt als een dagelijks verplichte hamburger van die keten met de M, heel voorspelbaar!
    Je gaat er niet dood van maar je verlangt toch naar wat anders…
    Maw. hij moest blijkbaar weer iets schrijven…

  4. ik hoorde iemand treffend zeggen: ‘we hebben geen kredietcrisis, maar een integriteitscrisis’ …. er is eerst een hele andere mentaliteit nodig, waardoor de economie vanzelf volgt !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: