René Tissen, RTLZ | Ondanks aanhoudende officiële berichten dat het met de Nederlandse economie weer beter gaat merken de meeste burgers juist het tegenovergestelde. Het gaat in werkelijkheid eerder de verkeerde kant op dan de goede. Het gaat de verkeerde kant op, in ieder geval vanuit het perspectief van gewone burgers die nog dagelijks geconfronteerd worden met een schreeuwend gebrek aan werk, met enorme inkomensdruk, met gestaag afnemend bezit en met opdrogende reserves.
Maar over welke economie hebben we het nu eigenlijk? In toenemende mate is sprake van een tweedeling tussen de officiële economie en de burgereconomie. De economie van de instituties ( banken, bedrijven en bureaucraten) is voorlopig met veel geld gered. De economie van het individu (wonen, werken en winkelen) zit vanwege geldgebrek nog steeds aan de grond en zakt zelfs steeds verder weg. Er moet dringend hervormd worden ten gunste -en dus niet ten laste- van burgers.
Het is echter een misverstand om te denken dat burgers alleen met gratis of goedkoop geld gered kunnen worden, vergelijkbaar met de redding van banken, bedrijven en zelfs complete lidstaten. Een tijdelijke geldinjectie kan helpen om de consumptie weer op gang te brengen, maar er moet meer gebeuren om mensen de controle terug te geven over hun eigen leven en werken. De economie moet weer in handen van mensen komen.
Realiseer de economie van het individu
Ik pleit voor het realiseren van een volledig andere economie waarin door iedereen, in plaats van slechts enkelingen, het heft in eigen hand kan worden genomen. Een dergelijk economie ontstaat per direct wanneer er een wettelijk verbod komt voor organisaties om werknemers in dienst te hebben, in ruil voor het ondernemerschap van en voor iedereen. Er moeten in Nederland tenminste net zoveel ondernemingen ontstaan als er inwoners zijn. Huishoudens moeten bedrijven worden met de besloten vennootschap ‘Ik’ als de gewoonste zaak van de wereld. Lees meer op RtlZ.
Kijk, dat heet nou een ‘sterfhuisconstructie’: Je stopt alle shit, ellende en schuld in een slechte BV en die laat je dan klappen, terwijl je zelf verder gaat met de BV waaruit die troep is overgeheveld.
In dit geval is de sterfhuis-BV de burgereconomie, en is de overlevende BV de economie van de instituties.
Daaraan kun je zien dat de mensen die in die instituties werken, ver boven ons staan en dat zij over veel betere hersenen, genen en navenante rechten beschikken. Het is de mensensoort die steeds meer afstand neemt van het plebs. Nietzsche had daar ooit ideeen over, geloof ik.
De gewone burger is net als dat onderste deel van de raket naar de maan. Die helpt je een eind omhoog, maar zal je op een gegeven moment weer moeten afstoten. Zo gaat dat ook met de elite. Ze heeft tot nog toe de gewone mens nodig gehad, bij gebreke aan robots en de – helaas – afgeschafte slavernij. Maar nu die robots er zijn en verder worden ontwikkeld, is de gewone burger een rudimentair deel geworden van wat tot kort geleden ‘de mensheid’ werd genoemd.
Het begrip ‘sterfhuisconstructie’ zal je dan ook hoogstwaarschijnlijk letterlijk moeten nemen.
Het mooie is, dat dat onderste deel van de raket, aanvankelijk niet weet dat ie later kan worden ontkoppeld. Dus dat denkt dat ie de hele raket is, en klopt zich daarvoor nogal op de borst, net als die muis die vindt dat hij samen met de olifant zo lekker aan het stampen is.
Dat verklaart waarom mensen uit dat onderste deel – ambtenaren, politieagenten etc. – ondanks het feit dat ze nauwelijks betaald krijgen, toch blijven meewerken aan hun eigen ondergang en die van hun mede-onderdanen. Plus dat natuurlijk meegenomen is dat je als ambtenaar je medemens mag dwarszitten, wat zo’n functie natuurlijk zeer aantrekkelijk maakt. Ik bedoel, nadat Ingrid twee kinders heeft gebaard, mag Henk er niet meer op en zal zijn energie zich dus op een andere manier moeten uiten, bijvoorbeeld in machtsmisbruik en zo.
Of dacht jij soms dat die Van Rompuy er nog op mocht? (Tsjeezus, terwijl ik dit intik stel ik het me automatisch voor…. ik ga effe een teiltje halen…)
En zo hebben we momenteel ook een politieke sterfhuisconstructe: De rudimentaire democratie wordt overgeheveld naar de lokale politiek waar je dus allerhande lokalo’s aan de macht ziet komen, terwijl onze bovenbazen in Den Haag en Brussel er totaal geen last meer van hebben door kiesdrempels, coalities die de standpunten verwateren en het demoniseren van alle tegengeluiden in de media die van die zelfde bovenbazen is.
Dat wordt straks afgemaakt door op dat niveau waar nog democratie bestaat – en waar het naar is overgeheveld – de beslissingsmacht weg te halen, en die juist over te hevelen naar Brussel.
Het leven is mooi mensen…
René Tissen: “Van oudsher houden veel burgers een huishoudboekje bij.”
Nee joh; daar bestaat juist veel weerstand tegen. Mensen willen graag spontaan leven en niet ieder ijsje, zakje friet of kauwgum in een schriftje of Excelbestand noteren. Dus met datzelfde doen in een balans voor zijn “B.V.” zullen de meesten ook moeite hebben. Als er meer wordt toegestaan dat mensen op een manier die ze zelf verkiezen voor eigen rekening gaan werken, zonder allemaal maffe regels, waarbij je bij voorbaat de zin vergaat, dan heeft het enige kans van slagen. Een basisinkomen werkt alleen wereldwijd.
Leuke dromerij voor een econoom.Wij hebben hier in nederigland en andere kolonies van brussel,de belasting op arbeid,dat betekent :je werkt en voor straf betaal je de helft belasting,waarvan de helft gedoneerd wordt aan de knoflookperiferie en aangespoelde import.Dit is de enige realiteit die voor een burger uit nederigland tegenwoordig telt,erger en slaafser kan niet.Mijnheer Tissen droomt wel leuk maar als 90 procent op de elite blijft stemmen zal de overige 10 procent het nooit beter of anders krijgen.Als er belasting op arbeid blijft bestaan zou je ook bijvoorbeeld robots belasting moeten laten betalen,dat is nog eens eerlijk!De eu moet gewoon uit nederigland,dan wordt alles formidable.
Haha, die Tissen; een economie van zzp’ers als flex arbeids-schil om multinationals, een basisinkomen blijkt vervolgens ‘minder haalbaar’ dan gedacht, en hoppa, de perfectionering van de intensieve menshouderij is weer een stap verder, met het Poolse huishoudboekje als nekschot voor te hoge tarieven. Freakshow Tissen.
Burgereconomie of een simpele vriendendienst staat dan gelijk aan zwartwerk. Weeral een misdaad… dus strafrecht.
Misschien de oplossing om alsnog gelukkig te worden?
Zelf tuinieren 😉
http://www.wtf.nl/grenzeloos/17917/high-worden-op-hortensias.html
“Hij”,begint eindelijk het licht te zien.
Laat hij de onderliggende reden eens aangeven.
Tissen,is Universitair ( oude opvattingen ) geschoold.
Het blijft ,tot nadere blootlegging en bevestiging,een vreemde en valse eend in de bijt.
Nu is het,of voortgaan hetgeen aangeleerd is,of luisteren naar wat je ziel je verteld.
Ik krijg bij die Tissen altijd het gevoel dat ik een “moetje” lees…
En dat heb ik bij geen van de andere schrijvers hier of die van Goud Portal…
Jongeluy