Het vertrouwen in de Nederlandse overheidsfinanciën is tanende en dat is te zien aan de rente van de staatsobligaties. De rente op de tienjarige Nederlandse staatsobligaties is sinds begin mei met 0.68 procentpunt gestegen. Ongeveer zeven weken geleden noteerde de rente van de Nederlandse 10y nog 1,57%, terwijl de rente op maandag 24 juni 2,25% bereikte. De afgelopen week ging de rente, na Bernanke’s speech, al flink omhoog en maandag bereikte de rente het hoogste punt van de afgelopen 12 maanden. Dat gaat de overheid kosten, want er moet meer rente betaald worden op de staatsleningen. Ook de rente van de Deutsche Bund is bezig aan een opmars. Het zijn inmiddels dus niet alleen de PIGS die last hebben van hogere rentes, ook andere landen hebben sinds een aantal weken te maken met oplopende renteniveaus.
De rente stijgt overal
Niet alleen in Nederland en Duitsland stijgen de rentes van staatsobligaties. In bijna alle Westerse landen is dezelfde tendens zichtbaar. In de Verenigde Staten steeg de rente van de Treasury Bond maandag naar het hoogste punt sinds augustus 2011. De Amerikaanse rente noteert nu op 2,66%. Allemaal angstzweet van beleggers, nadat Bernenke liet weten dat QE later dit jaar zal worden afgebouwd. Het feit dat de FED nu nog 90% van alle nieuwe staatsobligaties opkoopt, betekent dat er een groot gat komt, wanneer ze daarmee zouden stoppen. Dat beleggers dit als een serieus risico beschouwen is duidelijk. De hogere rente is daar een indicatie van. Er zijn waarschijnlijk wel partijen die de staatsobligaties kopen, maar dan wel voor een hogere belonging. Over het feit dat de markt van Amerikaanse staatsobligaties eigenlijk grootste bubbel aller tijden is, kunt u hier meer lezen.
Velige havens?
Zelfs de altijd veilige havens lijken nu door beleggers te worden genegeerd. Sinds de kredietcrisis is de rente van de tienjarige Zwitserse staatsobligatie van boven de 3% naar onder de 0,5% gedaald. Afgelopen twee maand is de rente echter bijna verdubbeld, van 0,55% begin mei, naar 1,08% maandag 24 juni. De tijd van veilig overheidspapier lijkt dus voorbij en dat is op zich natuurlijk ook niet gek, met de enorme schuldenberg van de Westerse economieën en het wereldwijde monumentaal monetair experiment.
Dat is de wurggreep waar veel overheden in zitten. Of blijven bij printen tot hoge inflatie volgt of de schulden niet meer kunnen betalen door de hoge rentes. Als de rentes blijven stijgen zal een systeem crash niet lang uitblijven.
koop een gram wiet in nederland.. 12.50 Euro
koop een gram zilver…48 eurocent.
How deep down the rabbithole….
Voor de edele realisten onder ons :
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MDOl2L-8n4U#at=224
@Madman :
1. ik dacht dat jij geen blootjes rookte, lieve jongen ..?
2. wat word jij opgelicht zeg hihi
’n Leuk filmpje met actuele monetaire waarheid waar je naar verwijst.
Terwijl zilver nu goedkoop aangeschaft kan worden concluderen de meeste mensen momenteel, als ze er überhaupt over nadenken: zilver aanschaffen is weggegooid geld, slechts ’n domme actie.
Tja, vergissen is menselijk, nietwaar?
weten wat het kost of roken zijn 2 verschillende dingen, dat zou iemand die teveel weet toch zeker moeten weten.
Stijgende rentes bij een krimpende economie. Dat maakt het alleen maar erger, totdat het systeem crasht.
Een instortend piramidespel heeft inderdaad heftige consequenties. Daarom gaan QE 5, 6 en 7 er ook komen om de hele, hele grote sociale ellende … slechts uit te stellen.
Gelukkig is het perspectief van ieder tijdelijk lichaam natuurlijk een soort van piramide, nl. een begraafplaats of oven. 🙂
wanhoop,
ik vraag me af of mensen beseffen wat een een kleine stijging van de obligatierente betekend voor de huishoudportemonnee voor een land,
ik vraag me ook af hoe een overheid denkt dat ze de begroting op orde kunnen houden als de koopkracht van de burgers iedere keer weer wordt verkleind,
de regering komt steeds wanhopiger over met zijn ‘ de burger moet meer besteden’ terwijl dezelfde overheid de huren verhoogt, de btw verhoogt, de uitkeringen steeds meer beperkt, aan de ene kant moet de consumptie omhoog aan de andere kant wordt de koopkracht kapotgemaakt, nu de rente ook voor Nederlandse staatsleningen stijgt, het beste kabinet ooit weet van gekkigheid niet meer wat ze in de kranten moeten roepen, nederland is net zo’n puinhoop land als de zuidelijke eu-landen en als de rente van nu 2,25% met nog een procentje stijgt is dat vreselijk veel geld, wat gaat de regering dan verzinnen? alle prijzen verdubbelen?
Zonet op RTL-Z dat ook de rente op onze staatsobligaties aan het stijgen is. Dit heeft uiteraard enorme consequenties voor ons land en onze economie. Zijn speculanten nu bezig om ons land kapot te maken?
Ondertussen …in Brussel…
http://www.geenstijl.tv/2013/06/tom_staal_trekt_rioolput_eu_op_1.html
I dont understand…i dont understand….futepatareee puterate dio dio wafanculo!
Biflaten,
Zie onderstaand berichtje. Daar wordt paps niet vrolijk van maar het sluit naadloos aan de versnelde negatieve ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn.
“In Italië lijkt een nieuw groot probleem op te doemen. De tweede bank van Italië, Mediobanca, stelt dat Italië binnen 6 maanden zich tot de Europese Unie zal richten voor een financiële redding. De Italiaanse economie glijdt steeds dieper in een economische crisis en een credit crunch, liquiditeit- of kredietcrisis, heeft zich uitgebreid naar de grote bedrijven volgens de tweede bank van Italië.
Mediobanco stelt dat haar index van solvabiliteitsrisico voor Italië alarmerende signalen afgeeft in de afgelopen week in reactie op de wereldwijde verkoopgolf in staatsobligaties wat de rente’s sterk opstuwt. De tijd dringt snel volgens Mediobanca. De tweede bank van Italië stelt dat 160 grote Italiaanse bedrijven zich op dit moment in speciale crisisadministratie begeven.
Indien de Italiaanse rente niet beduidend naar benden zal komen en er geen breed economisch herstel zich zal inzetten, zal het onvermijdelijk worden voor Italië om een bail out verzoek in te dienen volgens de tweede bank van het land. Mediabanca luidt de noodklok voor Italië “.
Taalkundig zit het wat knullig in elkaar maar een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig.
Gelukkig enkele weken geleden de pensioenverzekering (hoofdzakelijk in staatsobligaties) van mijn moeder omgezet naar bankspaarrekening.
Is het nu verstandig om mijn hypotheekrente vast te zetten voor een bepaalde tijd? Mijn hypotheek rente is nog variabel.
Als banken gaan omvallen en de dollar en euro vallen ben je dan beter af met een variabele of vaste hypotheek rente?
De EU is eigenlijk een soort van Fyra met Merkel als machinist en Rutte als conducteur. 😉
En de rest van de EU zit zich vol te vreten aan de bar van de restauratiewagon?
Het wordt maar weer duidelijk dat het alleen maar draait om de financiele markten. Stijgende rentes zijn onhoudbaar op lange termijn voor de overheden die al in schulden zitten. Dus maakt dat de kans op QE weer groter? En dus dalen de renten verder? Als het echt klaar is met meer QE dan zal de markt zijn macht wel weer laten zien, crashende aandelen, stijgende rentes, dalende staatsobligaties. We zitten eigenlijk gewoon in een economische wurggreep.
Valt het jullie op dat de snelle rentestijging juist na de laatste Bilderbergconferentie aan de gang is?
De diverse landen hebben idd economical hitmen, kijk de documetaire van zeitgeist Addendum maar eens, daar vertelt er een ex het openlijk…
vanaf 25 minuten….de rest is ook zeker de moeite waard….
http://www.youtube.com/watch?v=-_N8YAskCls
Niets aan de hand toch, voor oplopende rentelasten hebben de overheden altijd nog de mogelijkheid spaarders en bedrijfsvermogens te confisqueren. En als dat niet helpt hebben ze nog de pensioenfondsen en als dat niet helpt dan hebben ze nog de ECB en noodfondsen…Dus was is dan het probleem? De schulden en oplopende rentelasten verdwijnen als sneeuw voor de zon, dus zal iedereen kunnen lachen, feesten en plezier maken ook in de toekomst. (welke toekomst?)
Hahaha.
En wie zit er dan aan de feesttafel?
Zeker Rutte en Zalm.