´Rood´ was een nummer één hit van Marco Borsato uit 2006. Wel elf weken voerde het de Top 40 aan. Laat ons hopen dat uw Cryptonieuwsbrief niet zo lang deze titel zal dragen. Heel veel moet je achter de plusminus min 10 procent voor de meeste cryptomunten niet zoeken. We speurden alle mogelijke headlines, commentaren, artikels van de gespecialiseerde pers af naar een eventuele verklaring voor de daling in unisono, maar zonder veel resultaat. Soms is er gewoon ook geen reden, behalve winstnemingen; wanneer occasionele verkopen nieuwe verkopen aantrekken, weet u wel. Er bestaat trouwens een oud beursgezegde dat zegt: ´Er gaat geen bel aan de top van de markt´. Net als er geen bel luidt op de bodem van een markt. Dinsdag 11 mei 2021 is de hele markt gewoon nerveus en in mineur. Gebeurt af en toe, nietwaar.
Nervositeit
Een mogelijke verklaring voor deze, naar verwacht kort durende correctie, vonden we toch voor u. De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken klachten over misbruik bij cryptobeurs Coinseed. De nieuwe voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, zei dat wel meer crypomunten ´securities´ zijn. Effekten, en die moeten aan heel wat voorwaarden voldoen om te mogen verkocht worden aan het beleggerspubliek. In een juridisch gevecht dat de SEC in december 2020 startte tegen Ripple Labs, Inc., de maker van XRP, is dit een cruciale wettelijke omschrijving. Wordt XRP inderdaad door de rechter als ´a security´ omschreven, dan plaatst dit tegelijk een bom onder duizenden cryptocurrencies. Stel u voor: alles wat sinds de creatie van die munten is gebeurd, wordt dan als onwettelijk gezien. Moet teruggedraaid worden? Met vervolging voor wie of wat dan precies? Zoiets maakt cryptobeleggers op zijn minst: nerveus.
Proces van de Eeuw
Dit proces van SEC versus Ripple wordt dan ook wel het Proces van de Eeuw genoemd. Het kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de hele sector. Uitkomst: nog onbekend… Het is het soort zaken dat de hele markt tenminste nerveus kan maken, en terecht. Meer wetgeving, strengere regels, juridische complicaties en gevolgen. Meer en meer landen beginnen argwanend, zelfs vijandig op te treden tegen cryptocurrencies. Zij zien er dan belastingontduiking in, manieren om crimineel en zwart geld weg te sluizen, wit te wassen; en zelfs milieuvervuiling door bitcoin is een verwijt en bezorgdheid vanwege overheden. Door een teveel aan stroomverbruik; electricitieit opgewekt waardoor indirect meer kwalijke gassen in de lucht komen.
Dogs ´´R´´ Us
Het crypto & blockchain gerelateerde nieuws van de afgelopen 24 uur tot vanochtend was eigenlijk best positief weer, zoals meestal. Ethereum haalde zelfs opnieuw een all time high, van $4.209. Dogecoin corrigeerde verder, de munt moet de vierde plaats in de ranglijst van grootste marktkapitalisatie teruggeven aan XRP. En staat daarmee weer op 5. De munt, begonnen als grapje maar die op korte tijd als een raket omhoog is geschoten, noteert vanochtend aan $0,47. Wat 36 procent verlies betekent vanaf het recente all time high. Deze hond heeft er trouwens concurrentie bij gekregen in de zin van een echte rashond. “DOGE killer” Shiba Inu coin schrijft Fxstreet.com. Iemand wil blijkbaar de tot voor kort meteorische stijging van DOGE nog eens over doen of imiteren. Laat ons het Dogs ´´R´´ Us noemen, want wie weet welke hondenrassen zich nog gaan aandienen voor een race (?!)
Experiment in…wat precies?
´⦿ SHIB is an experiment in decentralized spontaneous community building. SHIB token is our first token and allows users to hold Billions or even Trillions of them. Nicknamed the DOGECOIN KILLER, this ERC-20 ONLY token can remain well under a penny and still outpace Dogecoin in a small amount of time (relatively speaking). Popular worldwide, and already up thousands of percent, Shiba token ($Shib) is the first cryptocurrency token to be listed and incentivized on ShibaSwap, our decentralized exchange.´ Een ´experiment´ waar dan toch alvast de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, opportunistisch aan mee doet door het te listen.
Manipulatie en opportunisme
Het doet denken aan hoe een maand of twee geleden vanuit het sociale medium Reddit massaal werd afgesproken het aandeel Gamestop te kopen. Waardoor hedgefunds, hefboomfondsen die short zaten, miljarden verlies moesten boeken. Is het marktmanipulatie? Wat in se strafbaar is? Al vindt het open en bloot plaats? De ´gemeenschap´ is heel sterk wanneer ze met genoeg participanten, om welke reden dan ook, iets besluit. Te kopen, of te verkopen. Wie zulke ritten meebeleeft kan er financieel flink van profiteren. Wanneer je timing juist zit dan, want anders blijf je met een of andere coin-zonder-nut, toepassing of gebruik zitten. Wanneer die ´gemeenschap´ beslist dat het tijd is de stekker uit te trekken. Our take? Dit zijn geen echte dierenliefhebbers. En het publiek dat ze meekrijgen (voor hoelang?) ruilt vast de ene hond in voor de volgende. Noemen we het een uitwas van een ernstige poging om een compleet nieuw en alternatief monetair stelsel op te bouwen.
Ethereum ( r)evolutie
Meer en meer marktcommentatoren en specialisten merken het groeiende belang op van Ethereum (ETH). ´The team at Bloomberg has released their monthly Crypto Outlook report in which they point out that ‘Ethereum is to fintech and digitization what Bitcoin is to Gold’.´ Een heel knappe omschrijving waarmee bedoeld wordt dat, zoals bitcoin de nieuwe store of value; vaste, veilige opslag van waarden aan het worden is – ethereum een serieuze bedreiging vormt voor de traditionele financiële wereld. De blockchain wordt wel de King of Smart contracts genoemd. De meeste DeFi, gedecentraliseerde financiën huizen er. En idem dito voor de meeste NFT´s, non-fungible tokens.
Aanrader
Livecoinwatch.com is een website die we u kunnen aanraden, voor wie door de bomen het cryptobos niet meer ontwaart. Voor elke munt wordt een aparte pagina voorzien met in depth gegevens als percentage marktkapitalisatie, technische info, volume, grafieken etc., maar ook een samenvatting. Een kort overzicht van wanneer een munt gecreëerd is. Wat ze voorstelt, wat het nut is en wat de belangrijkste ontwikkelingen sinds de creatie zijn. Tevens vindt u er tweets en posts van het moment zelf, want alles is live, en gratis voor iedereen toegankelijk.
VISA
Een andere aanrader is…een kredietkaart verbonden aan je exchange. Wel eens gehoord van een Crypto VISA Card? De ideale card om je crypto uit te geven. Bitpanda heeft namelijk de VISA Card gelanceerd waarmee je je cryptowinsten kunt uitgeven. De VISA Card wordt geaccepteerd bij 50+ miljoen winkels, in 100+ landen en heeft geen maandelijkse kosten. Je kan ze daar geheel gratis aanvragen. Via je app zie je ook direct heel overzichtelijk je uitgaven. Oh, en wist je dat je zelfs een cashback van 0,5% tot 2% kunt krijgen bij een VIP account? Ontdek hier zo u wilt meer informatie over de Bitpanda Card. Bitpanda is één van de, zoniet de grootste Europese cryptomakelaar. Het cryptoplatform bestaat reeds sinds 2014 en is vanuit Oostenrijk opgericht. Je kan er trouwens ook aandelen, ETF’s en edelmetalen kopen, wat handig is wanneer je je verschillende bezittingen wilt concentreren. Om een beter overzicht te bekomen bijvoorbeeld. Bedenk ook dat je winsten uitgeven aan zaken of diensten die je graag wilt, ook een manier is om winst van tafel te nemen. Je zet winst om in iets tastbaars dat je sowieso dan bezit. Wij zeggen altijd: ´van winst nemen is nog niemand armer geworden´. Think about it…
Spreid!
Dit gezegd zijnde is het van het grootste belang om te diversifiëren! Omwille van het risico is spreiding van bezittingen over verschillende crypto aanbieders, platformen en makelaars ten zeerste aangeraden. Ook al om het volgende. Gisteren, maandag 10 mei 2021, werd op Binance het afhalen van geld tijdelijk opgeschort. Een poos geleden dan was de cryptomarkt zo hot, dat ik er niet in slaagde om toegang te krijgen tot één van mijn cryptoplatformen. Een ´technisch probleem´ heet het dan naderhand, zoals je ook wel meemaakt bij Coinbase bijvoorbeeld, wanneer ´iedereen´ crypto´s wilt kopen. Het is dan niet alleen handig maar zeer nuttig en nodig om wel toegang tot de markt te hebben via andere brokers of beurzen…
De totale markkapitalisatie van alle cryptomunten ligt iets lager dan gisteren, op 2,41 trillion – biljoen dollar. Bitcoin (BTC) kon de opwaartse beweging niet verder zetten en staat opnieuw iets onder $56.000. Crypto is in mineur, somber, en tja, rood dus.
Ook elke ochtend het laatste crypto/blockchain nieuws gratis in uw mailbox? Gewoon even je email opgeven aan Cryptonieuwsbrief.nl. Geen spam, geen ongewenste reclame en uw mailadres wordt nooit doorgegeven. Doén!