goud kopenIn 2012 zijn opkomende economieën bezig geweest met het uitbreiden van hun goudreserves. Ook in de laatste maand van het jaar investeerden de emerging markets weer in goud. Zo kocht Rusland ruim 19 ton goud in december, waarmee het zijn goudreserves uitbreidde tot 957,8 metrische ton. Een toename over 8,5% over 2012, zo blijkt uit data van het Internationaal Monetair Fonds. Ook Kazachstan breidde zijn goudreserves in december uit met 1,7% (2 ton) naar een totale reserve van 115,3 ton. Kazachstand heeft de goudreserves afgelopen jaar met 41% vergroot.

Goud kopen in 2013

Rusland heeft al aangegeven dat het door zal blijven gaan met goud kopen. De snelheid en grootte van de aankopen kan variëren. “Centrale banken moeten blijven diversificeren naar goud, nu het gevaar voor een verdere escalatie in de eurozone nog niet is geweken”, zegt Lynette Tan, investment analist bij Philip Futures.

Turkije koopt 45 ton goud

Ook Turkije blijft bezig met het uitbreiden van zijn reserves. In de laatste maand van het afgelopen jaar kocht het land voor nog eens 45 ton goud, waarmee zijn totale bezittingen uitkwamen op 359,65 ton goud. Dit kwam voornamelijk vanwege het accepteren van goud als reserve vereiste bij commerciële banken. Niet alleen goudreserves, maar ook goud gedekte financiële producten blijven in populariteit winnen. Zo was december een recordmaand, waarin investeerders voor 2.632 ton aan goud bezaten. In januari nam dit totaal iets af, mede vanwege prijsdalingen in de fysieke markt .

Verschillende visies over goud kopen

Volgens analisten van Morgan Stanley zal de prijs van goud in 2013 stijgen als gevolg van de acties van centrale banken om de economie te stimuleren. “Wij zien weinig reden om aan te nemen dat de tegenstanders van het huidige ruime monetaire beleid binnen de Federal Reserve zullen slagen in het verkrappen van de huidige beleidsmaatregelen”, schrijven de analisten in hun rapport.

Deze visie staat in contrast met de visie van andere banken als Danske Bank en Credit Suisse die verwachten dat de goudprijs dit jaar zal pieken. Volgens Danske Bank zal goud gemiddeld $1.720 in 2013 en $1.600 in 2014 gaan kosten, terwijl Credit Suisse prijsverwachtingen van $1.740 en $1.720 opgeeft voor de komende twee jaar. De prijs van goud heeft in 2013 nog nauwelijks grote schommelingen gekend, in tegenstelling tot de laatste maanden van 2012.

2 reacties

  1. De Valuta oorlog staat centraal In deze valuta oorlog zal goud een steeds overheersende rol voor zich gaan opeisen.
    Het politieke en valuta wereld landschap zal in blokken uit een gaan vallen. Blokken die wel de US dollar als reserve munt blijven accepteren en blokken die zich van de dollar gaan afwenden. Zo zie je groepen lande die goud blijven accumuleren en blokken die de waarde van goud blijven bagatelliseren.
    als de koppelingen aan de dollar tussen de blokken los gelaten worden kan slecht betalingen over en weer plaatsvinden middels goud, boycot van bv Iran door de VS versnelt het proces van vernietiging van de dollar. Niet alleen olie is hier in gezet door de VS als wapen, maar ook de elementaire grondstoffen, zoals granen, melk etc kunnen door Iran niet meer aangekocht worden , aangezien zij de dollar niet meer voor mogen gebruiken, In dat licht moet bezien worden dat binnen de blok vorming hulp voor iran er aan gaat komen. China legt enorme voorraden aan , gekocht met dollars, veel groter dan voor eigen gebruik noodzakelijk kan zijn. Levering door China aan Iran van deze eerste levensbehoeften, tegen betaling van goud gaat/vindt reeds plaats. De carousel van goud circulatie is al vol op bezig. Turkije, olie voor goud, Iran levensbehoeften voor goud etc.
    Hoe lang kan de dollar het nog volhouden?
    Ook politiek vinden er belangrijke verschuivingen plaats. De EU belemmert Turkije min of meer toetreding toot de EU, een land met een groei percentage van 7 a 8 procent op jaar basis. Hier springt China in , De Turken bestaan historisch gezien uit drie stammen , waarvan de een hun oorprong vinden in oost China.Het gehele gebied van Turkije tot Oost China( de voormalige USSR) is in feite de mengeling van deze drie historische bevolkingsgroepen.Het is dus niet geheel ondenkbaar dat Turkije zich in de toekomst zich gaat afwenden van het Westen, waardoor de Bosporus open komt te liggen.
    mv

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: