Omdat de rente van de Spaanse 10jaars obligaties rond de 5,65% noteert, wil premier Rajoy van Spanje nog niets weten van een bailout. Als het aan de internationale politiek ligt heeft hij geen keus: Spanje moet snel een aanvraag doen bij het Europese noodfonds. Voorlopig weigert Rajoy echter. Hij is wellicht te bang dat hij de regie over zijn eigen land kwijt zal raken en dat nog meer harde bezuinigingen desastreus zullen zijn voor de Spaanse bevolking.
Troika nog in beraad
Een visie die inmiddels tussen de regels door wordt bevestigd door de Europese Troika (ECB + IMF + EC). De ECB wil pas overgaan tot een steunpakket van ongeveer 300 miljard euro als het IMF meedoet. Alleen op deze manier denkt de Europese Centrale Bank veilig te kunnen stellen dat het land aan alle condities zal voldoen op het gebied van bezuinigingen en hervormingen.
Vertragingstactiek zal niet helpen
Vrijdag 14 september zijn de ministers van financiën van alle eurolanden bij elkaar in Cyprus. Daar zal de kwestie zal worden besproken. Ondanks het feit dat zowel Spanje als Italië vanwege verlaagde rentestanden inmiddels bewegingsruimte hebben, is het maar de vraag hoelang deze ruimte aanwezig blijft. President van de ECB, Mario Draghi, maakte bij de aankondiging van zijn OMT (Outright Monetary Transaction) programma bekend dat hij alleen landen zal steunen indien deze steun hebben aangevraagd bij het noodfonds.
Strengere regels
Hierdoor zal het land dus eerst aan de strenge eisen moeten voldoen, alvorens er wordt ingegrepen. Verder zal de ECB de aankopen staken als het land zich niet aan de afspraken houdt. Een meerderheid van het ECB bestuur wil die regel echter aanscherpen en stoppen met het opkoopprogramma als er binnen drie maanden nog geen IMF-rapport op tafel ligt. Zo kunnen vertragingstactieken niet meer worden opgeworpen en zal de patstelling dus nooit lang standhouden. Het is dan ook niet verrassend dat vooral de Spaanse, Italiaanse en Franse centrale bankiers fel tegen dit plan zijn.
Financiële gezondheid verslechterd
Ondertussen is het zo dat de financiële gezondheid van het land alleen maar verder verslechterd. De spaanse debt/GDP ratio, waarbij de totale schuld wordt gedeeld door het Bruto Binnenlands Product, steeg in het tweede kwartaal van 2012 tot 75,9% ten opzichte van 72,9% in het eerste kwartaal. Daarnaast zijn de regionale schulden eveneens toegenomen tot 14,2% van het BBP. Ook de Spaanse huizenmarkt lijkt maar geen bodem te kunnen vinden. In Q2 daalde een gemiddeld Spaans huis met 14,4% in vergelijking met een jaar eerder. Hiermee lijkt er een versnelling te zijn ingezet, aangezien de daling in het eerste kwartaal van 2012 nog 12,6% op jaarbasis bedroeg.
Spaanse banken lenen steeds meer bij ECB
Dat Spanje in de problemen zit, blijkt ook uit het feit dat het Spaanse banksysteem door en door verrot is. De banken kunnen alleen nog maar overeind blijven door de liquiditeiten van de ECB. De onderstaande grafiek, via Zerohedge, zegt meer dan genoeg. Spanje moet dringend aan het infuus.
Spaanse rente krijgt vandaag al weer gevoelig klap, rente op 5,8%. http://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND
Volatiliteit neem toe in tijden als deze..
Bij 8% gaan ze op de knietjes voor de troika Ruben. Griekenland-2 in de maak.
ING zit voor 41 miljard in Spanje. http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=655
Ik denk dat binnen 1 jaar de ECHTE shit ook in Nederland opduikt. Met de QE op oneindig in de VS, en ongetwijfeld ook door de ECB op zekere termijn, Iraanse nucleaire ambities, onrust in het Midden Oosten door een islam fillempie is het gissen waar het heen gaat.
Persoonlijk hoop ik op een zwerm zwarte zwanen voordat Nederland in een politieke unie wordt geforceerd. Er komt m.i. echte shit aan.
Houtskool, het lijkt inderdaad ineens allemaal te verhitten. Er zijn momenteel meerdere bubbels in de financiële wereld opgedoken waarvan ik denk dat er een paar zullen gaan knappen volgend jaar.
WO3 na QE3?
Precies wat een aantal economen voorspelt hadden. Geef ze weer wat lucht en ze gaan weer achter overzitten! Ze hadden Spanje eerst moet dwingen noodsteun aan te vragen en dan het opkoop programma moeten implementeren. Maar nu met het ESM zit Spanje helemaal op rozen want het ESM gaat nu hun bankensector redden.
Ps.@ Gaengphed.
Kun je wat specifieker zijn over welke bubbels in de financiële wereld!
@Gaengphed: als Griekenland ploft schiet Spanje er ook dik bij in en zal de val van Spanje en niet te vergeten Italie worden versneld. Ze hebben allebei veel geld geleend aan de Grieken. Dus dat 3e steunpakket aan de Grieken zal er komen omdat de situatie dramatisch zal verslechteren als dat niet gebeurd.
@Worry: de grootste bubbel op dit moment is het wereldwijde derivatenprobleem. Dat gaat wereldwijd om triljoenen Dollars. Het gaat allemaal om blind vertrouwen en als dat op een of andere manier wegvalt stort de hele zooi onmiddellijk in elkaar.
@cynicus : als de banken die deze derivaten hebben uitgeschreven failliet gaan, wordt er nog geen cent uitgekeerd … probleem opgelost … hi-hi …