Afgaande op de economische sancties en militaire druk op Poetin de laatste tijd lijkt het alsof de Westerse politici zich bijzonder weinig gelegen laten liggen aan de gevolgen van hun ‘démarches’. Sterker, onder dreiging van nieuwe stappen, zowel economisch als militair, wordt de spanning vanuit Europa en ook vanuit de V.S. met de zojuist gepasseerde Ukrainian Freedom Act verder opgevoerd.

Hoewel de sancties en nog meer de nagenoeg gehalveerde olieprijs er in Rusland stevig inhakken, weet “boeman” Poetin tot dusver van geen wijken. Ongetwijfeld onderkent hij de relatieve zwakte van de NAVO en lijkt hij van alle druk nog niet wakker te liggen. Immers, elke casus heeft twee kanten en dat geldt voor beide partijen. Intussen werkt hij naarstig aan verbetering en uitbreiding van de economische betrekkingen met landen buiten Europa en de V.S., die hij intussen als economisch tanende blokken beschouwt. In dat opzicht hebben Europa en de V.S. met hun focus op Oekraïne Poetin’s oostelijke oriëntatie bespoedigd.

Wat Azië betreft valt daar voor de Russen economisch en demografisch gezien veel meer te halen dan in de verzadigde en financieel/economisch labiele markten van Europa en de V.S. Ofschoon Poetin met een blijvend lagere olieprijs ook in Azië niet weg komt. Of een lagere olieprijs van langere duur zal zijn, valt evenwel te betwijfelen. Immers, ook in 2008 zagen we de olieprijs van meer dan $140 naar ca. $40 per vat terugkachelen om vervolgens weer vrij snel de weg omhoog te vinden. De vraag is wat straks het nieuwe stabilisatieniveau wordt. Naar inschatting van tycoon T. Boone Pickens gaat dat weer richting $100 in 2016.

Ook destijds hadden olieproducenten weinig keus dan de investeringen uit te stellen en nieuwe projecten af te blazen. Dat geldt thans met name voor de talrijke shale projecten in de V.S. maar ook voor dure offshore projecten die veelal beneden een niveau van $70 per vat onrendabel worden. De toegenomen productie in de V.S. heeft duidelijk bijgedragen tot veel minder afhankelijkheid van het Midden-Oosten. Met de globale lagere economische groei leidde dat tot prijsverval terwijl het laatste zetje van de Saoeds kwam door de productie niet te willen verlagen. Hiermee wordt niet alleen aan de olie- en gasfractie in de V.S. een harde tik uitgedeeld maar ook aan landen als Iran en Rusland die als vrienden van president Assad van Syrië bepaald geen vrienden van Saoedi-Arabië zijn.

Kortom, een snel herstel richting het oude niveau van ca. $100 per vat zit er onder de huidige omstandigheden even niet in, een gegeven waarmee ook Poetin rekening zal moeten houden. Vooralsnog zal Rusland minder lijden onder een lagere olieprijs dan de meeste politici in Europa en de V.S. hopen. Weliswaar kunnen de sancties er toe leiden dat Rusland minder toegang heeft tot Westerse know-how met een lagere productie tot gevolg. Maar dat geldt voor de langere termijn. Niettemin brengt een olieprijs beneden $70 de Russische economie (ook zonder sancties) in troebel vaarwater, hoewel dat niet geldt voor de Russische olie- en gasproducenten. Zij ontvangen immers nog steeds dollars voor hun export, terwijl ze thuis in goedkopere roebels kunnen blijven investeren. De investeringen daar komen bijgevolg vooralsnog niet in gevaar en dat kan een voordeel opleveren bij een aantrekkende oliemarkt maar er is meer.

Zo kent Rusland een schuld aan het buitenland van nog geen $680 miljard (vergelijk hiermee de V.S. met ruim $6.000 miljard!). Voorts zit het land nog op een riant budget surplus, een positieve betalingsbalans, een dollarreserve van bijna $375 miljard en een goudreserve van ca.1.170 ton (flink in verhouding tot andere landen, met China als de grote onbekende bij gebrek aan actuele cijfers, hetgeen de facto ook voor de V.S. geldt).

Zonder buitenlandse valutacontrole of verkoop van goud (geen aantrekkelijke beslissingen) blijft de vrije val van de roebel de grootste zorg in Rusland, dit ondanks de inmiddels opgevoerde korte rente tot maar liefst 17%. Deze hoge rente doet denken aan de situatie in de V.S. begin jaren ’80 toen toenmalig bankpresident Paul Volcker de korte rente zelfs opjoeg tot boven 22%. De roebel is echter geen reservevaluta en zal in relatie tot een in omvang veel geringere economie uit dit dal moeten klimmen. Uit de historie weten we dat de Russen lange tijd kunnen lijden maar niettemin vraagt deze situatie wel om een (harde?) oplossing. Lees meer op Goud-Portal.

rusland goud

7 reacties

  1. de westerse media hoeven we niet te geloven want ik lees net dat een land als noord korea ook 3G internet heeft (hebben ze daar mobiele telefoontjes dan?) terwijl mij de afgelopen jaren is wijsgemaakt dat noord korea een middeleeuwse dictatuur is die functioneert met zeer oude technologie, nu blijkt opeens dat er in het land internet beschikbaar is! hoe kan dit nou? nu werkt het internet in noord korea niet want want de VS heeft het platgelegd, ik zou eerder verwachten dat kim de dictator dit zou doen, ik blijf mij verbazen. met andere woorden hoe juist is de berichtgeving tav rusland?

    1. Helemaal gelijk. Er staan in Noord Korea datacentra, mobiele telefoonfabrieken, industrie oor halfgeleiders, glasvezelnetwerken, dienstverlenende callcentra enz. Noord Korea is verre van een echtelijk land. Een vriend van mij reist er geregeld naar toe, voor zaken! Het westen is erg goed in het ridiculiseren van regimes die niet meewerken met het kapitalistische bedrog. Hoeveel politici heeft de VS niet vermoord afgelopen eeuw, hoeveel landen is Amerika niet binnengevallen, regimes gemanipuleerd, illegale oorlogen gevoerd, ontvoeringen, illegale gevangenissen, fascistische en dictatoriale regimes gesteund. Er is al ruim 15 miljard dollar naar oa de fascistische Svoboda partij in Ukraine gegaan om daar een staatsgreep te doen tegen Janoekovitsj, milities zijn in Polen militair getraind door de VS om een staatsgreep mogelijk te maken. Politieke intriges zijn Amerika niet vreemd en de media hebben hun broodheren. Amerikanen zijn natuurlijk geen slechte mensen, hun machthebbers en de schatrijke elite zijn de boosdoeners.

      1. Hallo Biflaten,

        “Immers, elke casus heeft twee kanten en dat geldt voor beide partijen.”

        Een munt heeft altijd 2 keerzijden.
        Rusland heeft juist nu sinds decennia geen persoonlijk zwakke,domme,alcoholische,ziekelijke president aan de macht.
        Is dit toeval?,nee zeker niet.
        Alle landen worden momenteel op de proef gesteld,ontregeld,vernield,verdeeld,leeggeroofd en wat ik nog vergeten ben.
        Rusland weet waar deze globale acties toe leiden en houdt op termijn rekening met minder inkomsten.
        Voor een land/grootmacht is het belangrijker dat je in je macht,ontwikkeling staat om te overleven.
        De meesten grootmachten ( incl Turkije )gaan uit van een derde wereld oorlog waarin zij hun doelen willen realiseren en uitbreiden.
        Hun accenten zullen volledig hier op gericht worden.
        Dat wordt nog een interessant spelletje schaak.
        Hoe het gaat aflopen zal nog even de vraag zijn,maar degene met de slechtste intenties zullen naar mijn gevoel het loodje gaan leggen.
        En daarbij natuurlijk de honderden miljoenen onschuldige burgers,zo niet een paar miljard als ze wild om zich heen beginnen te slaan.
        U kunt voor alsnog rustig gaan slapen.

        1. Oudjaar Prijsvraag.

          Altijd leuk om aan mee te doen.
          Voor degenen met karakter en doorzettingsvermogen:

          Voor diegenen die kunnen schaken,dammen of een ander interessant spel,wil je liever winnen of verliezen in een partij?
          Geef hierbij een motivatie.

  2. Een gokje …. Poetin koopt met het in zijn bezit zijnde “overgewaardeerde” dollars, massa’s “ondergewaardeerde” roebels…. die hij voorlopig NIET terug in het systeem brengt.
    Sell high, buy low 😉
    Een boemerang komt altijd terug, bepaalde landen vergeten dit soms wel eens……

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: