De burger is ontevreden en hij uit dit op de enige manier die hem nog rest : door in staking te gaan. De overheden zouden hier nochtans iets aan kunnen doen door het ongenoegen te kanaliseren. Maar die wil is er niet.
De lijst is lang
120.000 Mijnwerkers uit de goudmijnen in Zuid-Afrika zijn in staking. Ze eisen meer loon maar met een fel gedaalde goudprijs en sterk gestegen exploitatiekosten willen de mijnbazen er niet aan.
De Griekse vakbond roept op tot de zoveelste staking op 18 en 19 september. Ditmaal voor het lot van 29.000 ambtenaren die met ontslag of non-actief bedreigd worden. De Griekse regering voert dergelijke maatregelen door op vraag van de Europese Commissie, de ECB en het IMF, want anders dreigt ze de noodhulp kwijt te spelen.
Spoorchaos nakend in België voor 23.000 gewone reizigers en duizenden toeristen omdat het veiligheidspersoneel meer loon wil; hun takenpakket is immers fors uitgebreid.
Op 24 augustus vond een nationale staking plaats in Tunesië uit protest tegen de moord op een oppositieleider.
Momenteel is de grootste staking ooit in de fastfoodsector in de VS gaande; ook zij eisen meer loon.
Luisteren naar
Het kan de gewone burger allemaal danig storen door tijdverlies en ongemakken. Er wordt om solidariteit gevraagd maar niet altijd gekregen. Staken is een nuttig en vaak effectief drukkingsmiddel en de redenen om in staking te gaan kunnen zeer divers zijn. De stakers willen duidelijk dat er naar hen geluisterd wordt.
Volksraadplegingen
Zouden volksraadplegingen een oplossing zijn om ongenoegen te vermijden, te verminderen? Want dat ongenoegen is groot en neemt almaar toe. Politici willen er echter niet aan, ’t is directe beslissingsmacht aan de burger geven en macht staan ze nu eenmaal ongaarne af. Maar iedereen bezit een pc; hoe moeilijk of kostbaar kan het zijn om ons rechtstreekse inspraak te geven bij cruciale beslissingen? Of houden ze ons misschien voor te dom?
Nu wil het kabinet toch doorgaan met nivelleren, lees ik op http://www.nu.nl/politiek/3567180/eigen-risico-zorg-toch-niet-afhankelijk-van-inkomen.html. Ik lees daar het volgende:
“Zo wordt voor de hoogste inkomens de algemene heffingskorting afgeschaft. Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag. Op die manier is er toch sprake van nivellering.”
Dit legt een bom onder de solidariteit en de verdraagzaamheid in onze samenleving! Moet je eens op http://mobiel.nujij.nl/politiek/039-eigen-risico-zorg-niet-inkomensafhankelijk.24845309.lynkx?pageStart=661 hoe lelijk er gepraat wordt over mensen met en laag inkomen! In tijden van bezuinigingen vind ik dat we allemaal wel wat moeten inleveren. Vanaf de minima t/m de topinkomens, als het maar gelijkmatig gebeurt en bepaalde bevolkingsgroepen niet op financieel gebied tegen elkaar uitgespeeld worden. Helaas zie ik dat nu wel gebeuren met dat abjecte verdeel-en-heers tactiek. Nivelleren om het nivelleren op zich is uit den boze.
@houtskool, logisch toch! nederland is het meest genivelleerde land ter wereld en ze willen meer… nivileren om het nivileren is dit… ze moeten de hele uitkering”markt” omvormen. hier gaat 76 miljard per jaar in om. als ze dat stopzetten en verlagen op de belastingen krijg je gewenste financiële ruimte. geef iedereen een startbedrag en laat men zelf sparen voor een oude dag of werkloze tijd. scheelt ambtenaren, regels en is eerlijker. geen mensen die hun hand ophouden, mensen gaan werken ook als het mindere baantjes zijn. ze worden voorzichtig en dus duurzamere economie…
Uitkeringsgerechtigden gaan met behoud van uitkering aan de slag bij de gemeente, maatschappelijke instellingen of bij zorginstellingen. Zo doen zij ook wat terug voor de samenleving en zullen stempels als profiteur en parasiet eindelijk verdwijnen.
Nee hoor. Zulke mensen worden uitgemaakt voor alles en nog wat.
M’n vader zit in deze situatie. Hij zit in de groenvoorziening voor behoud van uitkering. Hij vindt het opzich geen probleem, blij dat hij toch weer iets kan doen. Maar wat hem wel stoort is dat ze soms voor vanalles en nog wat worden uitgemaakt. Dat steekt hem aangezien hij zelf nooit in deze situatie terecht had willen komen.
Voor de duidelijkheid, hij is in de 60.
@Guardian
Klopt helemaal, mijn neef met HBO opleiding is onlangs met zijn eerste baan begonnen.
Als vuilnisman.
Gewoon een echte baan met salaris dus.
Maar zelfs hij krijgt beledigingen naar zijn hoofd gesmeten (uitvreter, kansloze tokkie, PvdA lul, kut Pool)
En altijd komen de beledigingen uit vrij nieuwe auto’s met een prijskaartje van rond de € 100.000,–.
Het begrip ”aso” heeft echt een nieuwe betekenis.
Dr, is het onderhouden van bv een plantsoen niet gewoon eerlijk werk, waarvoor een eerlijk salaris met dito voorwaarden tegenover behoort te staan? Anders gezegd: wie is de overheid dat zij op deze wijze de arbeidsmarkt frustreert? ALS wij vinden dat onze omgeving moet worden onderhouden en ALS daarvoor een bijdrage wordt geind via de belasting, is het dan niet zo dat wij daarvoor een professionele dienst tegenover mogen verwachten, exact zoals ik dat ook verwacht van een -laat ik zeggen- electricien of tegelzetter? Waarom moet gemeenschapsgeld dan naar goedbedoelende “werklozen” die feitelijk concurenten zijn van de echte ondernemers? Je kunt alles wat krom is rechtpraten maar dit is essentieel onjuist. Net zoals de drogreden dat uitzendbureau’s voor een betere arbeidsmarkt hebben gezorgd door die zgn flexibilisering. SW denk van niet en stelt dat ook dat een moderne vorm van slavernij is ten koste van het algemene welvaarts niveau met slechts voordelen voor de corporaties en de aandeelhouders eigenaren (die allen in de quote 500 staan). Enig idee wat deze management-lagen voor effect hebben op het grote geheel? Hun “visie” en het “zakelijk succes” dat het bracht wordt breed uitgesmeerd over de boterham zonder zich af te vragen of echte natuurlijke boter niet veel lekkerder smaakt, voedzamer en duurzamer is dan de margarine met smaak- en kleurstoffen.
In aanvulling hierop: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qiZxvf9bCmk#t=27