Wat een gekissebis in de Tweede Kamer. Waarom nu niet direct ’to the point?’ Wat een slappe hap. In de hele discussie mis ik de term “marktwerking in de zorg”. Mooie woorden over zorgplicht maar in de kern om de hete brij heen draaien. Als ziekenhuizen financieel in de penarie zitten dan komt dat door fout financieel beleid waarvoor directie en Raad van Bestuur verantwoordelijk zijn.
Nationale Zorg
Wanneer de zorg zou worden opgetuigd volgens een nieuw model van een “Nationale Zorg” waarbij zorgverzekeraars en ziekenhuizen weer rechtstreeks onder publiek toezicht komen dan is het hele probleem opgelost. Er kan tijdig worden ingegrepen door de toezichthouder die verantwoording aflegt in de 2e Kamer. Defensie (landverdediging), Politie (veiligheid) en Belastingdienst (fiscale inkomen) zijn overheidsinstanties die rechtstreeks vallen onder ministeriële verantwoordelijkheid.
Mijn idee: Ministerie van Nationale Zorg
In “mijn” op te richten nieuwe Ministerie van Nationale Zorg (gezondheid) kunnen zorgverzekeraars en verpleeginstellingen worden ondergebracht. Dit ministerie moet los opereren van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Dus financiering via de verzekeringspremies en de uitvoering van zorg via de instellingen in één hand. Hierdoor geen ‘afpersing’ via concurrerende zorgverzekeraars en gelijke premies voor alle zorggerechtigden. De procentuele bijdrage van de ZVW-premie op ieders inkomen zorgt al voor een inkomensafhankelijke bijdrage waardoor het draagkrachtprincipe al is verdisconteerd in deze manier van premieheffing.
Marktwerking in de zorg is ongezond
Door marktwerking kunnen bedrijven concurreren voor bijvoorbeeld de laagste prijsgarantie. De kwaliteit is dan vaak in het geding, maar daar kan de consument zelf op letten. Deze betaalt desnoods iets meer voor een beter product. Door de huidige marktwerking in de zorg is de zwakkere in de samenleving de dupe. Deze kiest voor een goedkopere aanvullende zorgverzekering en is daarnaast ook nog eens afhankelijk van een exploitatietekort van de verpleeginstelling. Het roer in de zorg moet radicaal om, waarom wordt dat in Den Haag niet begrepen?