Centrale banken wereldwijd hebben de geldkraan behoorlijk openstaan, en het vertrouwen in het monetaire systeem is laag. Daarbij is de inflatie ook nog eens hoog. Alle ingrediënten voor een stijgende goudprijs zijn aanwezig zou je denken. Toch lijkt dat vooralsnog niet het geval. Terwijl de goudprijs over 2020 nog met ongeveer 25 procent steeg, was er in de eerste tien maanden van 2021 zelfs een kleine daling zichtbaar. Hoewel sinds het begin van november de koers weer iets te stijgen, lijkt de interesse in het glanzende edelmetaal wat afgenomen te zijn. Wat ligt hieraan ten grondslag?
Redenen voor dalende goudprijs
Een van de redenen voor de dalende goudprijs, is de stijgende rente. De rente in de VS voor 10-jaars leningen is sinds de zomer opgelopen. Eenzelfde beeld zien we in Europa en ons eigen land. Door de toenemende concurrentie van beleggingen met een beter rendement, hebben hogere rentetarieven vaak een negatief effect op de goudprijs.
En die beleggingen met een beter rendement? Die zijn er momenteel volop. Zeker in eigen land met een compleet oververhitte woningmarkt, is beleggen in vastgoed bijvoorbeeld erg populair. Verder doen ook de aandelenmarkten het erg goed. De AEX bereikte eerder in april een historische recordhoogte, en is sindsdien alleen nog maar doorgestegen.
Verder is er ook een groeiende groep beleggers met interesse in crypto’s als bitcoin. Vooral de jongere generatie ziet crypto’s dan ook steeds meer als betere investering met het huidige economische systeem en toenemende inflatie.
Goud is tot slot meestal een veilige haven in financieel onzekere tijden. De eerste drie kwartalen van dit jaar leek het dieptepunt van de coronacrisis achter de rug. Heropeningen van de maatschappij zorgden voor een herstellende economie. Bedrijven die hier goed van profiteren doen het doorgaans goed op de aandelenmarkten, zowel vanwege de stijgende koersen als dividenden. Onlangs zijn er in diverse landen weer nieuwe coronamaatregelen ingevoerd. Dat het virus nog zeker niet overwonnen is, zou een oorzaak kunnen zijn van de recente stijging van de goudkoers.
Toenemende onzekerheid over financiële toekomst
Het afgelopen jaar was er sprake van wereldwijd economisch herstel na de coronacrash. Er zijn echter momenteel diverse zaken die zorgen voor een stagnering. Zo zijn er behoorlijke tekorten van bepaalde grondstoffen en kampen veel bedrijven met een personeelstekort. Daarnaast is ook het coronavirus nog niet zodanig overwonnen als eerder gedacht. De onzekere financiële toekomst zou de goudprijs op termijn wel weer eens kunnen doen stijgen. Nu een goudbaar 50 gram of een 100 gram goudbaar kopen, zou in de toekomst een mooie winst kunnen opleveren.
Ergens las ik (Elliot Wave?) dat als de negatieve reële rente zijn dieptepunt bereikt (nu dus) dat goud dan al over zijn hoogtepunt is. Periodes van reële negatieve rente blijven immers niet duren. De goudprijs heeft de laatste jaren al een behoorlijk voorschot genomen voor wat er zat aan te komen. De kans bestaat dus dat de goudprijs de volgende jaren gewoon ter plaatse blijft trappelen.
Het is weer schmullen https://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.com/. Het verhaal verandert niet van inhoud maar het wordt steeds anders verteld. Helaas blijft hij mij overtuigen…