Afgelopen week kwamen nieuwe cijfers over de Amerikaanse economische groei naar buiten. Omdat de groeicijfers van de Verenigde Staten zeer ondermaats waren, is het voor de meeste economen wel duidelijk. Ook aan de andere kant van de oceanen zit er een flinke groeivertraging aan te komen. Een nieuwe recessie is zeker niet uitgesloten. Terwijl de ramingen voor de cijfers van de economische groei in het tweede kwartaal nog waren verhoogd naar 1,7%, bleek de uiteindelijke groei tegen te vallen. De Amerikaanse economie moest het doen met een groei van 1,3%. Eigenlijk op alle onderdelen presteerde de economie toch minder goed danverwacht. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Ben Bernanke deze cijfers al kende voordat hij besloot om over te gaan tot oneindige geldcreatie, ofwel QE till infinity. Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere weergave.
Alles wordt in het werk gesteld om de zwaar getroffen Amerikaanse huizenmarkt op gang te krijgen. Eindelijk begint het erop te lijken dat de maatregelen effect hebben, al is het herstel nog erg pril. De Federal Reserve doet er alles aan om huizenprijzen verder te laten stijgen. Een huizenmarkt op steroïden, precies het probleem van de vorige crisis, is volgens Bernanke het enige wat de consument positief zal stemmen. Het opkopen van hypotheken met $40 miljard per maand heeft dan ook zeker effect op de rente waar tegen Amerikanen kunnen lenen voor hun huis. Inmiddels staat de 30jaars hypotheekrente van Fannie Mae op een dieptepunt van 1,66%. Hiermee is het verschil met de Treasuries, de Amerikaanse 10jaars obligatie, teruggelopen tot slechts 3 basispunten. De dag voordat Bernanke zijn opkoopprogramma bekend maakte was dit verschil nog 60 basispunten.
Grote winnaar van deze rentedaling is voorlopig ‘obligatiekoning’ Bill Gross van beleggingsfonds PIMCO. Al op 13 september, de dag dat Bernanke zijn speech hield, voorspelde Gross dat de spread tussen Treasuries en 30jaars hypotheekobligaties flink zou teruglopen. Iets waar diezelfde Gross al in januari van dit jaar op inspeelde door maar liefst voor 88 miljard dollar aan MBS (Mortgage Backed Securities) op te kopen. Hierdoor kwam zijn totale hoeveelheid aan MBS op $125 miljard. Met dalende rentes worden deze obligaties veel meer waard en zal deze strategie zeker zijn vruchten afwerpen. ‘Monetization‘ van hypotheekobligaties of niet, de huizenmarkt is op dit moment het enige wat een nieuwe recessie in Amerika kan voorkomen, aldus de beleidsmakers. Het inflateren van een zeepbel die eerder nog zo hard uiteenspatte lijkt op economische zelfmoord, maar is op dit moment nog het enige waarmee Ben Bernanke de economie op de rails denkt te kunnen houden.
Zo’n QE to infinity lijkt me wel wat. Kijken of mensen het dan eindelijk echt gaan begrijpen. Een eerste vlaag van inzicht zal dit moeten zijn: Er zijn geen beperkingen, en ‘infinity’ bestaat daadwerkelijk. 99,9% van de mensen zit vast in hun eigen geloof in beperkingen, angsten en vage emoties die betrekking hebben op anderen (afgunst, meningen etc.).
Het mooie daarvan is echter: Dat moeten ze allemaal zelf weten. Als ze mij die idiote gedachten maar niet opleggen…
het opkopen van hypotheken, en leningen in het algemeen, betekent dat Amerikanen straks in een huis van de overheid wonen. Ik kan me niet voorstellen dat dat het doel is in het toch liberale Amerika…
De vraag is dan ook wanneer de overheid zich gaat bemoeien met hoe je moet wonen. Wie betaalt bepaalt tenslotte.