Als we goed kijken zien we al een tijdje een verslechtering optreden in de westerse economieën waar de pandemiepaniek flink heeft huisgehouden. Door wereldwijde coronamaatregelen is economische groei omgeslagen naar krimp. Veel ontwikkelde economieën krompen meer dan 10 procent in de eerste coronagolf. De verwachtingen voor de nabije toekomst worden met de dag slechter nu corona weer hard om zich heen slaat.
De overheid redt Mainstreet
Overheden ondersteunen de economie met fiscale maatregelen om te voorkomen dat door een overvloed van faillissementen werknemers hun baan verliezen. De overheidssteun gaat naar de middelgrote bedrijven en de ondernemers. Oké, ook de KLM, want onze nationale trots mag niet failliet gaan.
Centrale banken redden Wallstreet
Naast de overheid zijn het de centrale banken die de financiële markten stimuleren door middel van versoepeling van hun monetaire beleid. Het verlagen van de rentetarieven en hun opkoopprogramma’s om banken te ontlasten van slecht presterende leningen. Burgers aan het infuus van de overheid, de elite aan het infuus van centrale banken en coronapatiënten aan de beademing in de ziekenhuizen. Het zal even duren vooraleer blijkt dat er onvoldoende reddingsbootjes aan boord zijn, of hebben we geleerd van de ondergang van de Titanic.
Scheefgroei escaleert
Toch zien we grote, zeg maar asociale verschillen. De fiscale stimulering van de overheid bestaat uit het verlenen van uitstel van belastingbetalingen en door een tijdelijke overname van loonbetalingen van bedrijven die een substantieel omzetverlies hebben. De zogenaamde NOW-regeling. Hier gaat het om de belastingbetalende burgers te behoeden voor een inkomenscrisis. Echter zien we dat de stimuleringen van centrale banken voornamelijk terecht komen bij het grootkapitaal. Dat zijn de grote beursgenoteerde multinationals, waaronder de schatrijke Techbedrijven (Silicon Valley etc.) die profiteren van het goedkope geld van centrale banken dat op de financiële markten terecht komt. Beleggers trekken zich terug uit de sectoren die verliezen lijden en kopen in coronatijd aandelen van de multinationals in de Techsector die veel beter presteren door het massale thuiswerken en netflixen. De verhoudingen tussen beursgenoteerde (tech)bedrijven en het midden- en kleinbedrijf zijn door corona veel verder uiteen gedreven.
Zie het verschil
De “drukpers” van centrale banken bevoordeelt het grootkapitaal, maar daarvan komt niets terecht bij de “kleine man.” Overheden helpen hun burgers door fiscaal te stimuleren met het belastinggeld van de burger zelf. Besef heel goed wat hier gebeurt. De elitaire bovenlaag van de 10 procent superrijken inclusief het biljoenenkapitaal van de Techsector ontvangt dus het gratis geld van de FED en de ECB. Hun geldpersen draaien ten gunste van de financiële markten. De massa in de samenleving krijgt een deel terug van hun eigen belastinggeld dat tijdelijk wordt terug gestort aan de verlieslijdende ondernemers van het MKB. Daarmee ontstaat een enorm begrotingstekort bij de Rijksoverheid, maar ook bij de gemeenten. Begrotingstekorten worden zoals gebruikelijk afgewenteld op de belasting betalende burgers. Dat gaan we dus volgend jaar voelen als de Rijksbegroting voor 2022 wordt opgemaakt. Is het niet via belastingverhogingen dan wel door middel van bezuinigingen. De politiek is goed in het vooruit schuiven van de rekening, vooral tegen verkiezingstijd, en leent zich eerst helemaal suf op de kapitaalmarkt. Want geld lenen kost geen drol.
Optelsom van malaise
De rentevergoeding op staatsleningen is afgeschaft maar aflossen niet. Bovenop de lopende aflossingen komen de nieuwe schulden die meer aflossingsverplichtingen met zich meebrengen. Het stapelt op. Van ons nationale inkomen(BBP) moet een steeds groter deel gebruikt worden voor schuldaflossing. Dat betekent dat een steeds kleiner deel overblijft voor de broodnodige investeringen om de economie weer op gang te brengen. Ooit deden we dat met krediet toen de kredietberg niet te zwaar drukte op het BBP. Vanaf volgend jaar worden burgers en ondernemers voorzichtig met het opstapelen van krediet want als de economie verder krimpt door een tweede coronagolf dan staat alles en iedereen op de rem. Hoe gaan we economische krimp te lijf als de kredietberg door het dak gaat, economische groei naar de kelder en de schatkist leeg raakt door dalende belastinginkomsten. Dan klopt tot overmaat van ramp ook nog EU-commissaris Frans Baardmans aan voor de klimaatbelastingen die hij oplegt aan de EU-lidstaten. Zie hier een opsomming van narigheden die niet eens compleet is, want er is nog meer.
Van onvrede naar anarchie
Er zijn sociale spanningen in de samenleving die een dringende aandacht opeisen. De oplopende inkomens- en vermogensongelijkheid gaat nu razendsnel doordat de centrale banken en overheden met hun reddingsoperaties finaal uit de pas lopen. Het bevoordelen van de elite door centrale banken en het bedriegen van de slaafse belastingbetalers door niet eerlijk te vertellen dat de overheidssteun(NOW-regeling) een sigaar uit eigen doos is. Of voor de niet-rokers onder ons, een koekje van eigen deeg. Een onverantwoorde maatschappelijke ongelijkheid. Er zijn genoeg signalen vanuit de samenleving dat mensen het niet meer pikken. De onvrede groeit met de dag. Kijken we eerst naar de VS waar de anarchie in de grote steden tot een grote chaos leidt. Amerikaanse voedselbanken verwachten de komende tijd een tekort van zelfs 8 miljard aan voedselpakketten. Ook de presidentsverkiezingen kunnen voor meer ongeregeldheden zorgen als het tellen van de stemmen door corona te lang op zich laat wachten.
Stop de zelfbevrediging
Als straks beleggers verschrikt wakker worden en zien dat sociale protesten escaleren en plunderingen de economie plat leggen. Als bedrijfswinsten inzakken, als biljoenen dollars aan overheidssteun na een half jaar weer te weinig blijken te zijn. Als de staatsschuld van de VS binnen een maand sneller accelereert dan het Amerikaanse BBP. Als beleggers zien dat de financiële ellende in Europa nog groter wordt doordat de hogere EU-bijdragen enorme gaten slaan in de begrotingen van de lidstaten. Kortom, een optelsom zonder einde. Laten we stoppen met optellen. Het wordt tijd om af te trekken. Nee, niet individueel in een hoekje, maar massaal in verbondenheid. In nationale saamhorigheid de handen in elkaar slaan en toewerken naar een mondiale reset. Nogmaals, in saamhorigheid. Het optelsommetje is te groot geworden om te bevatten. Er moet heel veel van af. Alleen ontbreekt de lefgozer die het aandurft om de samenleving wakker te schudden. Die roept dat we zijn verzonken in een vorm van nationale zelfbevrediging.
Zoek de resetknop
Waar blijft de gemeenschappelijke aanpak van alle geslachten, mannetjes, vrouwtjes, transseksuelen, zwart en wit, en wat nog meer om de maatschappij weer om te bouwen naar een leefbare, groeizame, duurzame en vreedzame economie. Of heel makkelijk gezegd, waar zit de resetknop. Moet niet zo moeilijk zijn in dit digitale tijdperk. Als mijn computer is vast gelopen dan druk ik op de uitknop, tel tot tien en druk ‘m weer aan. Ik kan weer verder zonder haperingen. Zouden dan misschien toch de monetaire beleidsmakers van de FED en de ECB de resetknop hebben gevonden, maar vergeten ze simpelweg om met die ene muisklik hun drukpers ook te laten werken voor de samenleving. Niet alleen voor de financiële markten dus. Het is toch een fluitje van een cent om onze politici wakker te schudden en ze te verwijzen naar het kantoor van madame Lagarde(ECB) en Jerome Powell(FED).
Bevrijdende injectie
Start de geldpersen voor de massa zodat ons geld gaat rollen naar de noodlijdenden sectoren, zodat bedrijven weer winst maken, zodat opgeblazen aandelen weer een echte onderliggende waarde krijgen, zodat economische groei weer geld in de schatkist doet vloeien. Niet zo moeilijk in dit digitale tijdperk. Waar is de fantasie bij onze beleidsmakers. Wat een dromerige columnist kan bedenken moeten schimmige politici en sluwe bankiers ook kunnen. O ja, zou dat bijna vergeten. Eerst in de rij voor een bevrijdende corona-injectie voor ons allemaal. Daarna de injectie van het ECB-kapitaal.
GW