De stresstest waaraan banken in het kader van de schuldencrisis worden onderworpen is natuurlijk een lachertje. Je hoeft niet veel verstand van zaken te hebben om te weten dat in het huidige systeem iedere bank per definitie insolvabel en failliet is. Daar heb je geen stresstest voor nodig maar slechts kennis van de wankele fundamenten waarop bankieren in onze tijd is gebaseerd. Het allerbelangrijkste kenmerk van moderne banken is dat zij ondernemen met andermans geld, te weten het geld van hun rekeninghouders.
Overal ter wereld wordt het banken door wetgevers toegestaan om slechts een deel van de aan hun toevertrouwde tegoeden in reserves aan te houden. Met het overige kunnen zij doen wat zij willen om voor zichzelf rendement te halen. Dat doen banken wederom niet voor eigen rekening en risico, maar, zo heeft de hypothekencrisis ons geleerd, op kosten van de belastingbetaler. Dus bankiers frauderen niet alleen met andermans geld, maar zij kunnen zelfs eventuele bedrijfsverliezen afwentelen op derden. En dat alles op basis van de illusie dat banken te groot zouden zijn om te failleren. Het tegendeel is waar. Niets is te groot om te failleren. Evenmin is iets te klein om succesvol te zijn. Lees verder op Pluspost.
Niets is te groot om te failleren, maar als meerdere systeembanken faillissement moeten gaan aanvragen is het einde niet in zicht maar gewoon DAAR.
Ondernemen met andermans geld is 1, misschien wel het basisprincipe van het instituut bank, op zich niets mis mee.
Het gaat pas mis zodra de transparantie van hun handelen weg is, en we weten dat dit weg is met hoofdletters.
Zaken die debet de P&L in horen te gaan (afwaarderen) worden debet op de balans geboekt (kosten als bezit dus)
Voorbeeld hiervan zijn de bekende obligatiebundels die banken aan elkaar doorverkocht hebben en het voor steeds hogere waardes debet op de balans hebben geprikt.
Dit is een van de meest eenvoudige manieren om de boel te bedonderen maar niet makkelijk om op reële waarde te taceren. En dan zou een stresstest dit allemaal bovenwater moeten tillen? Dus niet.
Vertrouwen is weg, er blijft niets anders over dan op het sentiment in te spelen, en dat proberen we dan maar met een stresstest.
Lachertje inderdaad.
Waarom noemen ze die stresstesten geen relaxtesten?
Want ze zijn er immers om de beroerde financiele situatie van de banken te verbloemen en past in de politiek om de schuldenbubbel, die in 2008 had moeten leeglopen deze steeds te voorzien van nieuwe lucht en de problemen onder het tapijt te vegen
tja volgens mij kan iedere aap zien dat als je dit systeem maar op een groot genoen aggratieniveau bekijkt het insolvabel is, en op den duur tegen een grens aanloopt… Die grens wordt door de kredietmarkt bepaald, dus door het sentiment van de mensen die erin zitten…
Wat er nu al decennia gebeurt is dat men zich concentreerd op zogenaamde wetenschappelijke economische studies (nfi richting economie, ik studeer zelf ook iets dergelijks) die zich concentreren op kleine deelgebieden en eindeloos dieper ingaan op het wiskundig technische aspect.. zo kun je natuurlijk een parabool nog recht lullen, maar neemt niet weg dat wanneer men een wat meer holistische kijk op zaken had, de conclusie gauw getrokken zou zijn.
Heel kort door de bocht:
Wanneer je met dergelijke handelsoverschotten en tekorten te maken hebt als tegenwoordig, kun je het probleem van twee kanten bekijken: Import zijde en export zijde.
Exportzijde.
Het exporterende land gaat op den duur zwemmen in het geld, dus gaan zaken infleren (zie china nu en japan begin jaren 80) en spendeert men dit geld aan van alles en nog wat (chinese vastgoed markt nu en japan in eind jaren 80). Het leven zou hier nu zo duur moeten worden dat de balans gaat omdraaien, importland wordt exportland. Dit gebeurt niet omdat de centrale banken ertussen zitten, om de inflatie te beteugelen wordt de rente verhoogt. Dit “remt” de economie zo wordt beweerd, in feite remt het de natuurlijke ommezwaai van import naar export land, met alle gevolgen van dien.
Import landen.
Importerende landen zouden armer moeten worden omdat het geld verdwijnt… Maar gelukkig hebben we chopper ben nog die zorgt dat het geld netjes weer aangevuld wordt. Dit remt de natuurlijke drang naar deflatie in een import land en zodoende de kentering naar het ooit weer worden van een industriele groei ecomie die gaat exporteren.
Kortom wij intervenieren op grote schaal in het natuurlijke gedrag van economisch handelen. Als we nu gewoon met onze poten ervan af zouden blijven zou het verloop van hoogtij en laagtij een stuk soepeler en met minder slachtoffers verlopen. laten we eens beginnen met:
1 Het afschaffen van centrale banken.
2 Het invoeren van een 100% aanhoud percentage bij commerciele banken. (nogmaals met geld lenen is niks mis, integendeel, maar het moet wel geld zijn en geen lucht).
volgens mij wordt het dan al een stuk overzichtelijker in deze wereld en kan zelfs een kind een economische voorspelling doen!
@3 2012?
Dus van Fiat geld naar vrije markt geld en dus terug naar de link met goud?