Mario Draghi is nu drie dagen officieel in functie als nieuwe ECB voorzitter en zijn eerste daad is meteen behoorlijk verrassend. De opvolger van Jean-Claude Trichet verlaagde direct de belangrijke herfinancieringrente met 25 basispunten van 1,5% naar 1,25%. Verder werd de rente waarmee banken kunnen lenen op korte termijn van de centrale bank ook verlaagd van 2,25% naar 2,0%. De rente die banken krijgen voor het stallen van hun geld bij de ECB werd gewijzigd van 0,75% naar 0,5%.
Alle analisten werden verrast. Die hadden namelijk verwacht dat de ECB in december de belangrijkste rente direct van met een half procent zou verlagen. Desalniettemin blijft een verlaging van nog eens 0,25% komende maand zeer aannemelijk. Hiermee wordt maar weer eens aangegeven dat inflatie (momenteel 3,0% in de eurozone) volgens de centrale bankiers geen enkele bedreiging vormt. Het gaat de centrale banken vooralsnog om steunen van de economieën en dan voornamelijk de economieën van de periferie.
De 63 jarige Italiaan, die nu samen met nog een Italiaan, een Spanjaard, een Portugees en twee Duitsers de directie vormt van de Europese Centrale Bank, heeft in het verleden een rol gespeeld met het toetreden van Griekenland tot de Euro. Zo heeft Goldman Sachs, zijn werkgever tussen 2002 en 2005, meerdere keren Griekenland geholpen met het verbergen van schulden. Draghi zelf ontkent echter dat hij persoonlijk betrokken was bij deze zaak.
De benoeming van Draghi was controversieel te nomen, aangezien de vervanging van Trichet eigenlijk in eerste instantie had moeten gebeuren door iemand uit Noord-Europa. Daarnaast bleef Bini Smaghi, de andere Italiaan aan boord van de directie, terwijl er een akkoord tussen Berlusconi en Sarkozy leek te zijn, dat met het accepteren van Draghi als voorzitter, nu een nieuwe Fransman aan boord moest komen van de ECB. Bini Smaghi weigert vooralsnog te verdwijnen en nu straks de laatste “havik” van de 6, de Duitser Jurgen Stark, vertrekt lijkt het erop dat onze centrale bank geleid gaat worden door afgezanten van voornamelijk Zuid-Europese landen die allemaal hopeloos in problemen zitten. Hiermee lijkt de weg van prijsstabiliteit ten einde te komen en zal men hopeloos de economie proberen te stimuleren.
Griekenland, wat lijkt te gaan bezwijken onder de huidige schuldenlast, werd vandaag eveneens verboden een referendum te houden over het reddingsplan dat was overeengekomen in Brussel afgelopen donderdag. Meerdere regeringsleiders hebben de Griekse premier Papandreou daarvoor onder druk gezet tijdens de G20 in Cannas. Indien er toch wel een referendum komt mag de volkspeiling alleen gaan over het al dan niet behouden van de euro. Tevens waren er verschillende geruchten dat diezelfde Papandreou zou vertrekken als Griekse leider, maar die lijken voor het moment naar het rijk der fabelen te worden verwezen. Echter kan in het huidige tempo binnen een dag alles weer veranderen en zou het zomaar kunnen dat de feiten morgen weer helemaal anders liggen.
Ondertussen is de rente op Italiaanse staatsobligaties iets gedaald. De belangrijke graadmeter voor het vertrouwen van financiele markten in Italië noteerde aan het begin van de dag nog zo’n 6,40%, maar daalde wonderwel naar 6,15%. Dat dit alleen maar lijkt te komen door de miljardenaankopen van het SMP programma die de ECB in het leven heeft geroepen om de markten liquide te houden lijkt voor de meeste economen maar bijzaak. Als het programma er niet was geweest, zou de rente waarschijnlijk al lang boven de 7% hebben gestaan en zou Italië de volgende zijn in de rij voor noodhulp. Voorlopig is dat nog niet het geval, al lijkt het eerder uitstel van het onvermijdelijke dan een lange termijn oplossing.
Twitter: @RubenvdGun
Fijn he ? Zo’n 1 Europa die met schijn-democratieen aan elkaar hangt. De Euro werd er doorgedrukt. Discutabele landen moesten en zouden er bij moeten horen. Het gevreesde domino-effect zorgt ervoor dat ’t hangen en wurgen is. De top probeert elkaar in wurggrepen te houden waardoor er geen vooruitgang wordt geboekt. En met manipulatie wordt getracht de boel bij elkaar te houden. Nee, erg degelijk hoor ! Zo’n multi-culturele samensmelting dat Europa heet.
Draghi is lid van de Trilateral Commission, zoals Max29 het reeds terecht opmerkte/had uitgevogeld.
En rente omlaag wil zeggen ‘de Fed volgen’ en dus ‘bijdrukken’ volgens mijn bescheiden en bescheten mening …
Het ‘feest’ kan dus binnenkort beginnen in Europa, let op mijn woorden ; uiterlijk voorjaar 2012 gaan we het pas goed merken vrees ik …
Knowtoomuch,welk feest? En als er dan een feest is wie krijgt dan een uitnodiging? Wat gaan we merken?
Maar krijgen ze nu wel of niet die acht miljard? Als dat ingehouden zou worden totdat er meer duidelijkheid is zijn de grieken nu namelijk al failliet.
Daar gaat het ook heen, vroeg of laat. De politiek moet eens gaan inzien dat Griekenland al anderhalf jaar beloofd op beterschap, maar dat geld geven de eurocrisis niet helpt. Zet ze eruit en voorkom nog meer problemen in de toekomst, doet even pijn, maar dan kan verder, zonder het grootste probleem, ook een goede dreigin naar spanje en italie toe.
@Snel : stijgende (+20 tot 40%) van importgoederen (=buiten de EU geproduceerde shit) bijvoorbeeld.
Oplopende belastingen en budget-kortingen/bezuinigingen
Om over beginnende (hyper-)inflatie nog maar te zwijgen …
Denk nou aub NIET dat NL de (schulden-)dans zal ontsnappen ; ze gaat ‘de dingen’ gewoon versneld inhalen ‘dankzij’ haar disproportionele ‘bank-gewicht’ per inwoner. So stop dreaming & smogging please …
Nog ‘iets’ : ene ‘Professor Knot’ heeft in het laatste Tissen-artikel (‘afbrokkelende solidariteit’) een nuttige doch niet-diepgravende bijdrage geleverd, die natuurlijk ‘relatief’ gezien gewoon GOED is.
Ik bedoel, vanaf juni jl heb ik bij Tissen het Centrale Bank probleem (en DUS de PRIVE-eigenaars erachter) ‘aangeboord’ op een véél direktere manier.
Voorspelling van ondergetekende : Zoals ik dat destijds bij Tissen over de CB’s heb gedaan (en daarna ben gebanned) heb ik het (logischerwijs) vervolgens hier op biflatie over de ‘Trusts’ en ‘Agreements’ gehad (dus waar de privé-eigenaren vd wereldwijde CB’s hun geld (goud!) stallen), ongeveer vanaf begin oktober.
Wèdden dat ik EINDELIJK dit onderwerp ook hier pas over een maand of zes serieus besproken/aangekaart zie, terwijl ik DAN (natuurlijk) al weer zo’n 3 maanden OOK HIER gebanned zal zijn ???
Dat is immers het trieste lot van ‘voorlopers/avant-gardisten’ : (tijdelijk) onbegrepen te worden door tijdgenoten om vervolgens na x maanden/jaren te worden ‘herhaald’ door een zwakke versie die dan wèl getolereerd wordt…
Simpelweg omdat ‘voorlopers’ het kenmerk hebben (politiek/ideologisch) TE VROEG de ‘puntjes op de i’ te hebben gezet…
Maar goed, ik schik me in dit onvermijdelijke lot, daar niet van …
🙂
@Dré : nog nooit van cdo’s gehoord zeker ?
Griekenland is de (vanaf het begin door Goldman Sachs (=RC)) ‘ingebouwde’ slaghoedje-detonator voor Italië & Frankrijk, welke twee vervolgens …
ach, laat maar …
Griekenland heeft ‘Europa’ gewoon in een ‘death grip’ ; laat ik ’t zo zeggen …
@KTM,
Nou ben ik bepaald geen optimist maar het lijkt wel alsof we als een paard achter de wortel aan lopen wat betreft de gevreesde ineenstorting. Eerst gaf u aan de zomer, later een hete herfst nu weer het voorjaar 2012. Europa lijkt vooralsnog goed met de rug tegen de muur te kunnen staan en telkens weer een noodoplossing te kunnen vinden.
Dit voorjaar zeiden veel negativo’s of de Grieken krijgen een default of ze moeten afwaarderen maar beide scenario’s zullen leiden tot een domino effect bij de banken. Zie nu hier de banken moeten 50% afwaarderen en de beurs pakt het positief op. Misschien gaan we nog hele lastige tijden tegemoet maar gaan we hier ook gewoon weer uitkomen.
@Udo
Kijk, wat tegengas geven aan de negativo’s doet me dan ook wel weer goed. Echter, de zin “…en telkens weer een noodoplossing te kunnen vinden” geeft dan gelijk weer wat bedenkingen.
Een slagaderlijke bloeding kun je niet stoppen door er iedere keer maar weer een “doekje tegen het bloeden” tegen aan te houden :-*
wat hebben ze toch veel fantasie die centrale bankiers, even de rente verlagen en dus weer geld bijdrukken. Ze kunnen ook niet anders want er is zoveel geld al gedrukt waarop rente moet worden betaald. Er komt een moment dat het volk het door gaat krijgen dat het geld waardeloos aan het worden is. Het was een leuk feestje hoge aandelenkoersen en hoge huizen prijzen.
Wat we niet moeten vergeten is dat de staatschuld precies weergeeft hoe veel belasting de bevolking in de toekomst moet gaan betalen. Het grote geheim van het geld uit het niets creeren is natuurlijk dat wanneer de overheid de belastingen gaan verhogen het volk in opstand komt. Nu met
het inflatie wapen gaat het lekker onzichtbaar.
Het is een duivels pact dat de overheid met de banken hebben gesloten: de overheid kan beschikken over onbeperkt geld en de banken mogen het geld drukken en er rente voor rekenen. Daarom zitten we ook steeds in de boom en bust fase.
Neem geen risico met je spaarcenten en speel je eigen centrale bank met echt geld nl goud en zilver
Goed stuk Ruben!! We lezen het graag.
Jan
@ Udo : (…) ( 🙂 )
Klopt hlemaal; ik sluit me dan ook van ‘harte’ bij je terechte ‘verwijten/logische stelling’ aan, zonder het minste van m’n eerdere reakties terug te trekken. Waarom ?
Wel, ik geef ruiterlijk toe dat ik me heb vergist,
1. voor wat betreft (het bestaan van) de EU/€, en DUS HOE VER de wèrkelijke (!) bazen zouden gaan mbt het NOG verder in schuld steken van de betreffende naties ; ik dacht dat er (zeker vanuit Dld & NL) een “halt” zou worden toegeroepen door (minimaal !) deze 2 naties en ‘dus’ de €-nachtmerrie eerder zou eindigen, zoals een ‘logische’ geest (?) dit verwachtigen zou.
Niet dus.
Heb me dus vergist in de (boosaardigheid/wèrkelijke agenda van de) MACHT VAN DE WERKELIJKE (CB-)EIGENAREN van ‘onze’ 2 landen ; ik bedoel, iedere zinnige partij wéét dat ‘uittreden’ de énige LOGISCHE OPTIE is, inclusief de erbij horende verliezen (pàkken die ‘hap’) , maar ‘ze’ vertikken het …
2. De huidige zilverprijs, die evengoed TOTAAL ONWERKELIJK is gezien de huidige SHIT op de financiële markten.
Eender : ik vermoedde 6 maanden geleden NIET dat ze die ZO LANG en ZO ZWAAR zouden (kùnnen !) onderdrukken : ‘petje af’, zeg maar …
Punt 1 2 zijn geliëerd trouwens …
En eerlijk gezegd : hoe langer “het” duurt (=K-klap) , HOE BETER, toch ?
(Phil Collins) :
“Another day in Paradise” …
Toch ?
Eerlijk gezegd [u]hoop en bid ik [/u] dat “mijn scenario” zich nooooit voltrekt ; niemand wint er namelijk (materieel) bij …
Toch ?
Maar ja …
“Het Plan” hè ..?
!!!
Die Communistische Wereld-Revolutie, hè ?
We zullen zien ; héél eenvoudig …
En, lieve Udo :
“Uitstel is geen (nooit ?) afstel …
désolé, mon cher ami …
et arrête de me ‘vous-voyer’ s’il [u]TE[/u] plaît …
Geeft me zo’n “oud” gevoel zo gij wilt …
… ben ‘nog’ maar 40, zie je …
@KTM,
Een verwijt wat het niet, meer even een mogelijk relativerende kanttekening op uw aanhoudend negatieve visie die ik overigens zeer waardeer. Er zijn te weining mensen die hun hart oprecht luchten.
Uw postings gaan me regelmatig boven mijn pet (HBO CE), heb niet die bagage maar ben wel een volger en oordeel op gevoel (en met inmiddels 15% van mijn buffers in fysieke PM’s, zou wel wat meer willen maar je moet ook liquide blijven). Dus wat dat betreft leef ik ook tussen hoop en vrees. U bevestigd mijn vrees al een lange tijd maar de hoop begint af en toe in mijn onnozele onwetendheid toch wat te groeien nu Europa op een bokser lijkt die klap op klap krijgt maar toch maar niet KO wil gaan. Volgens mij lijken bepaalde problemen groter dan wat ze zijn doordat de eu leiders hun eigen agenda laten prevaleren boven de eu agenda. Nu de noodzaak van het oplossen van de problemen groter wordt verdwijnen de probleemmakers zoals Berlusconi langzaam van het toneel en gaat het IMF een rol spelen. Dan gaan de neuzen langzaam dezelfde kant op en kan er pas naar mijn bescheiden mening begonnen worden met stabilisatie en later hopelijk herstel.
En wat betreft zilver: wellicht heeft u gelijk en ik zie in mijn omgeving totaal niemand in PM’s vluchten (de onnozelen, toch?) maar als zilver nu echt zoveel hoger gaat worden in de toekomst dat zijn er toch altijd op dit moment genoeg kapitaalkrachtige partijen wel met de brains om hier op de markt tegengewicht aan te geven? Ik heb geen idee hoe die markt precies werkt maar als er partijen zijn die deze markt kunstmatig beinvloeden en de prijs laag willen houden dan kan het toch niet anders zijn dan dat die partijen daar de prijs voor moeten betalen die niet vol te houden is? Simpel geredeneerd: te goedkoop verkopen om daarna door vraag de prijs weer te zien stijgen? Of gaat hier op wat Willem M al eens aangaf dat deze partijen bij lage omzetten verkopen en bij grotere omzetten terugkopen zodat ze een soort hefboom creeren om de markt te beinvloeden?