SuperNova heet de eerste editie van het festival over de ‘De digitale economie van de toekomst‘. Het wordt gehouden van 27 tot en met 30 september op het Eilandje, aan de haven van Antwerpen, België. Op deze technologiebeurs zullen negentig bedrijven de laatste snufjes op techgebied tonen. Er zullen sprekers aanwezig zijn van onder meer Google en Twitter. De Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en een aantal landelijke bedrijven willen er de belangrijkste technologiebeurs van het land van maken. Ze hebben er samen drie miljoen euro voor veil om ‘de Vlaamse kennis aan de wereld bekend te maken‘ en ‘innovatieve bedrijven en mensen naar Antwerpen te lokken‘, aldus de Vlaamse minister voor Economie en Innovatie.
Evolutie/revolutie: digitale economie
‘‘We staan voor een nieuwe industriële revolutie’’, zegt de burgemeester van Antwerpen. Hij noemt zijn stad de “Europese hoofdstad van het internet of things.” En verder: “Antwerpen wil, behalve in de diamant en in de mode, ook vooraan staan als het over technologie staat.” Bezoekers zullen een blik op de toekomst krijgen; hoe de wereld er binnen tien jaar zal uitzien. De aloude vrees dat al die nieuwe technologie die op ons afkomt banen zal kosten, beantwoordt hij terecht met te stellen dat er jobs zullen verdwijnen, maar ook bijkomen. Alleen niet altijd van het soort dat we verwachten. ‘Tomorrow is unstoppable. Embrace the future at SuperNova!’ is de slogan van het gebeuren. Je zou er ook wat meer down to earth van kunnen maken: ‘Wie niet mee is is gezien!’ De jonge generatie zal hier allemaal veel minder problemen mee hebben dan de oudere, veronderstellen wij. Maar: die ‘ouderen’ – nogal cru gezegd – sterven ooit uit. Het is altijd zo geweest…
Sprekende bloempot
Een bloempot die op commando de hulplijn belt. Een koelkast die je vertelt welke gerechten je kunt maken met de voorradige ingrediënten. Een haven met zelfrijdende kranen en robots die schepen lossen. En wat dacht u van ‘een robot die cocktails mixt, de grootste 3D-printer ter wereld en een wandelend skelet.’ Uitvindingen, innovatie – alles zal afhangen van hoe het grote publiek (de wéreld) erop reageert. Sommige zaken zullen beslist gerealiseerd worden. Andere zullen waarschijnlijk nooit het licht zien, etalages vullen of beter: te koop gesteld worden op internet. Meer informatie is hier te vinden.