In navolging op mijn artikel over Banken blijven de baas, ook in 2014 heb ik gemeend daarop een vervolg te schrijven om aan te geven dat niet alleen de bankensector een waterhoofd heeft, maar dat onze maatschappij volledig wordt beïnvloed door de grootschaligheid en lobby van heel veel grootmachten. Naast de grootbanken gaat het hier ook om de multinationals. Grote concerns zoals AKZO Nobel, Philips, Siemens en Unilever, om er een paar te noemen, hebben door hun enorme wereldwijde omvang veel macht en invloed op politieke beslissingen. Uiteraard bieden deze grote jongens veel werkgelegenheid, dat moeten we niet vergeten. Dit gaat echter vaak ten koste van het Midden- en Kleinbedrijf.

kleinschaligheid 2014

Multinationals en het MKB

Grote internationale bedrijven hebben bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om bepaalde productieprocessen  te laten uitvoeren in de lage-lonen-landen. Tevens maken de grote multinationals in Nederland massaal gebruik van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen als Bermuda, de Bahama’s  en de Kaaimaneilanden. We zouden ons dus moeten afvragen of ons kleine polderlandje gebaat is om een bakermat te zijn voor wispelturige multinationals. Misschien zijn kleinschalige ondernemingen, zoals het MKB dus, juist wel beter voor de werkgelegenheid in ons polderlandschap.

Op naar een cashloze maatschappij?

In Zweden willen ze het contant geld afschaffen. De cashloze samenleving komt daar steeds dichterbij. In slechts 3% van de aankopen wordt nog cash gebruikt. Dat zal onder andere te maken hebben met de digitalisering van ons monetaire en financiële stelsel. De vraag is wat hiervan uiteindelijk de gevolgen zullen zijn voor de consument. We denken er niet bij na, maar het lijkt mij een zorgelijke ontwikkeling dat we met onze geldzaken geheel afhankelijk worden van het world wide web. Internet wordt steeds meer storingsgevoelig en niet te vergeten dat criminelen en ook onze overheid goed de weg weten op het internet.

Noodsituaties

Wanneer er een dreiging is van een noodtoestand, dan kan zelfs de overheid de internetaanbieders verplichten om het netwerk plat te leggen. Dat lijkt misschien vergezocht omdat we dit in het verleden nog niet hebben meegemaakt. Toch gaat alle belangrijke (data)verkeer  tegenwoordig via het web en daarin moeten we ons niet vergissen hoe belangrijk het kan zijn om in een noodsituatie het dataverkeer stil te leggen. Vergelijk het met een hoogwaterstand in de Maas. Er wordt een uitgebreide dijkbewaking ingesteld en in een noodverordening legt onze overheid het scheepvaartverkeer op de rivier stil. Hetzelfde kan gebeuren als een criminele organisatie beslag weet te leggen op heel belangrijke datagegevens. De internetproviders worden geconfisqueerd, en hupsakee, ons hele internet ligt plat. Of staat onder algehele curatele.

Internet & Security

We gaan het in de toekomst waarschijnlijk wel meemaken en de financiële sector heeft al verschillende keren problemen met de security gehad. Het is allemaal een gevolg van het uitbouwen van een oorspronkelijk klein systeem naar een wereldwijd groot systeem waar grote bedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft en nog belangrijker, de National Security Agency (NSA) de dienst uitmaken. Een gevaarlijke ontwikkeling. Het lijkt bijna een vorm van moderne slavernij. De mens wordt geheel bedwongen door het grote interweb. Één ding kunnen we zeker aannemen: Big Brother is watching you. We zitten gevangen in het WWW als een vlieg in een listig geweven spinnenweb. De moderne mens kan op een gegeven moment niet meer zonder internet.

Het kapitaal regeert

Niet alleen het bankwezen is almachtig is geworden. We zien dezelfde ontwikkelingen bij bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, de staal- en wapenindustrie en noem maar op. Door het enorme kapitaalkrachtige machtsblok is er een grote lobby naar de politiek en is in feite de echte macht in handen bij de grote multinationals. Als kleine burgers kunnen we stemmen wat we willen, maar het kapitaal regeert. Burgers zijn inmiddels kleine wezens en mogen stemmen voor de show. In een democratie stemmen we op partijen waarvan we denken dat deze het politieke klimaat bespelen en ons datgene brengen wat zo mooi in hun partijprogramma stond beschreven. De gemiddelde polderpiepers beseffen nog niet dat wij Nederlandse staatsburgers weinig invloed meer hebben op het beleid van ons marionettenkabinet. Ook de Haagse poppenkast is geheel onderworpen aan de oppermachtige Europese Unie. Brussel regeert. De grootschaligheid van het grote Europa maakt ons tot nietszeggende wezentjes en gedwee gaat ons “pierement” weer akkoord om een almachtige Europese bankenunie op te richten. Voor uw en mijn bestwil. Sorry, ik moet even braken…

Van grootschaligheid terug naar kleinschaligheid

De banken zijn, zoals algemeen bekend, te kolossaal geworden en daardoor te machtig. We moeten terug naar kleinschalige banken, de kleine bank in de Dorpsstraat en in de Hoofdstraat. Terug dus naar de burger in de straat. Maar dat is de tijd terug draaien in een tijd dat we allemaal zijn gedwongen om te gaan internetbankieren en pinnen in de winkel. Van grootschaligheid terug naar kleinschaligheid zal mijns inziens niet lukken op voorstel van de burgers. Dat noemt men kleinburgerlijkheid. De macht is nu eenmaal geconcentreerd bij de grote lobby. Vergeet niet dat in het systeem van de grootschaligheid ook veel banen met veel management  zijn gecreëerd, waar iedereen met een beetje opleiding graag aan de slag wil. Toch is naar mijn bescheiden mening door deze ontwikkeling de maatschappij ontwricht. Zie ons Neerlandse platteland. Leegloop in Groningen, Friesland en Drenthe. Dorpen waar winkels, scholen en banken zijn verdwenen en daarmee ook de werkgelegenheid. De kruidenier, de bakker en de slager zijn verdrongen door grote supermarktketens. Daar werken een paar vaste krachten en een flink aantal scholieren voor een zakcentje soms beneden het minimumloon. Wil je het minimumloon verdienen, dan is er voor jou wel een ander. Mag dus niet, maar ja, de vakbond inschakelen kost je weer een lidmaatschap. Wij consumenten willen uiteraard niet teveel betalen en zoeken de laagste prijs. Op die manier werken we het weer zelf in de hand.

Is er een oplossing?

De foute beweging van kleinschaligheid naar grootschaligheid is een ontwikkeling die automatisch ontstaat in een tijdperk van economische groei, zoals we in tientallen jaren gekend hebben. Je moest wel fuseren om mee te blijven doen met de andere grote jongens. Echter, aan alles wat groeit komt ooit een keer een eind. We zijn aan het einde van een lange groeicyclus, conform de Kondratieff-theorie. Dan is het de wal die vanzelf het schip keert en valt de boel uiteen door groeiende onvrede en chaos(oorlogen?).  In de grootschalige steden breekt de pleuris uit door grote werkloosheid. Een werkloosheid mede veroorzaakt door de uitholling van het MKB door onze multinationals. Productie naar lage-lonen-landen. De stedelingen moet uit louter ellende weer zelfvoorzienend worden en trekken weer naar het platteland om de chaos te ontvluchten. Dat zijn in mijn optiek ongeveer de vooruitzichten op langere termijn. Niet bepaald een oplossing dus welke wordt ingezet door verstandelijk menselijk denken, maar puur veroorzaakt door de buitenaardse krachten van onze economie waar wij als aardse wezens geen vat op hebben.  Kortom, een doemscenario. Ik vrees dat ons foute systeem van groei door grootschaligheid zoveel onlosmakelijke verbondenheid en verwevenheid heeft gecreëerd dat we daar niet eenvoudig een reset aan kunnen geven. Dus een makkelijke oplossing om nog veel sociale ellende te voorkomen ligt volgens mij niet voor de hand. Hoewel, roept u maar…

Gerrit Welbergen

21 reacties

  1. Ik kan iedereen aanraden om eens naar Dr Rath te luisteren op You Tube.
    Leg daar een artikel bij over het handelsverdrag wat men wil sluiten met de VS.
    En een blinde kan zien de overeenkomsten in belangen.
    Onze democratie, onze vrijheid staan op het spel, onze kinderen dreigen tot slavernij veroordeeld te worden.
    De winnaars zijn de grote bedrijven.

    http://www.youtube.com/watch?v=WuhbyHE8mDg

    http://www.youtube.com/watch?v=ELmjN9s97OY

    http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/11/12/euvs-vrijhandelsakkoord-frontale-aanval-op-de-democratie

    Globalisatie pak je aan met invoer rechten.
    Zodanig hoog dat multinationals geen winst meer kunnen maken, met uitbesteden naar lage lonen landen.

    En iedereen kan aan zijn klompen aanvoelen dat dit financiele systeem onhoudbaar is.
    Alleen al voor 1200 miljard aan slechte leningen in Europa.
    En Draghi wil dat lidstaten dan betalen ( belastingbetalers ).
    Hier helpt maar 1 ding.
    De resetknop.

  2. Misschien hebben we geluk en zorgt peak cheap oil voor een meer locale economie. Centralisatie en decentralisatie volgen elkaar op, als een golfbeweging.

    Haal macht weg bij het elitaire gezelschap. Werk aan een basiseconomie, naast een puur kapitalistische. De wet van de communicerende vaten zorgt ervoor dat mensen terugvloeien naar de basiseconomie zodra het systeem ernaast begint te parasiteren, zoals nu het geval is. De basiseconomie staat los van de rest en kan (moet) volledig zelfstandig functioneren. De basiseconomie is onaantastbaar en kan op geen enkele wijze worden beinvloed door overheden of anderszins. Het staat onder bestuur van cooperaties met een regelmatig wisselende samenstelling van bestuurders afkomstig uit alle lagen van de bevolking.

    Als het papier van deze wereld begint te branden is het tijd om wat ballen te verzamelen.

  3. Toch zie je op het platteland (waar ik woon) een ontwikkeling die teruggaat naar kleinschaligheid. Het is welliswaar op heel kleine schaal, maar toch……
    Als ik naar mezelf kijk, ik kweek mijn eigen groenten en fruit, koop vooral geen produkten in de supermarkt en al helemaal niet van de grote multinationals, maak zeer weinig gebruik van radio, TV en internet en probeer stapje voor stapje mezelf onafhankelijk te maken door mijn hypotheek (=schuldenlast) zo snel mogelijk af te lossen. Leningen hebben ons slaaf van het systeem gemaakt en daar moeten we van af. Ook moeten we terug naar de natuur en de kleinschaligheid die daarbij hoort. Hopelijk komen er steeds meer mensen die dat ook gaan inzien. Misschien is het dan nog niet te laat!

    1. Het lijkt wellicht slim wat je doet BJ en dat zal het tot op zekere hoogte ook zijn, maar ze krijgen je er uiteindelijk toch wel onder….uiteindelijk kunnen ze je via nieuw te verzinnen heffingen ook slaaf van je afbetaalde huis maken en als dat niet lukt zullen ze je slaaf van je energie consumptie of desnoods van je ziektekostenverzekering maken….maak je geen illusies, je zult bloeden…anders is het niet eerlijk meer tegenover die anderen….

      1. Peter , man, jij geeft het ook gauw op. Met wat jij zegt , moet je dan maar niets meer doen , omdat dat uiteindelijk toch wel geen nut zal hebben want het zal de kop in gedrukt worden… jij mag vast blijven van de status quo. 🙂

        1. Heeft niets met opgeven te maken, Madman…lees maar goed….gewoon realisme…tis wat flauw om te zeggen en er zullen hier op dit forum meerdere mensen zijn die hetzelfde kunnen zeggen, maar wat er nu gebeurt zie ik al 30 jaar aankomen(ik klop mezelf niet op de borst,want het was niet zo moeilijk), eerst in grote lijnen en vooral gevoelsmatig, vanaf ongeveer 15 jaar geleden redelijk gedetailleerd ….en ik zie het nu allemaal voor mijn ogen gebeuren….de zaken die ik beschrijf gaan ook gebeuren…de grote slash gaat eerlijk verdeeld worden over iedereen….totdat iedereen alles kwijt is….

        2. Wellicht heeft het ook geen zin, maar op deze manier doe ik mijn bijdrage zoals vele anderen dat ook proberen. Ik doe vrijwilligerswerk om de mensen die “vergeten” worden een hart onder de riem te steken, de groente die ik over heb van de moestuin geef ik weg aan familie, vrienden en bekenden of aan de voedselbank. Op die manier kan de belasting Gestapo er niets mee want ik verkoop niets. Je zult er versteld van staan hoeveel behoeftigen er zijn in deze wereld, alleen dat al geeft me de kracht om een bijdrage te leveren. Ik zie in mijn directe omgeving dat het aanstekelijk werkt en dat anderen mee gaan doen. Hopelijk worden er dat eens zoveel dat er voor de multinationals etc. niets anders op zit dan er aan mee te doen of dat deze verdwijnen. We zullen zien!

          1. Ik heb daar respect voor…ik neem aan dat je mensen bijstaat die het echt nodighebben…chapeau daarvoor….

  4. Het wordt op Biflatie al vaker genoemd. We moeten terug naar de eenvoud. Geen ingewikkelde wet- en regelgeving om allerlei belasting- en premiegeld in de rondte te laten gaan en weg laten lekken naar diegenen die er geen recht op hebben. Teveel banken, te grote overheid, semi-overheid en noem maar op. Kost onnoemelijk veel geld en maakt ons tot slaven van het systeem. We moeten terug naar een productiemaatschappij en weer leren om zelf te produceren en dus niet uitbesteden naar lage-lonen-landen. Onze kwaliteitproducten exporteren en daarmee weer echt geld verdienen.

    Probleem is de dure euro en onze dure arbeidsmarkt. Conclusie: euro devalueren(of uitstappen) en bruto lonen omlaag. Brutoloon verlagen kan door middel van een flinke belasting- en premieverlaging. Gewoon durven, Mark Rutte. De lagere belastingopbrengst wordt gecompenseerd doordat onze bedrijven weer echt geld kunnen verdienen met hun export en daardoor flink meer omzetbelasting en vennootschapsbelasting in het laatje brengen. Alleen pure lef kan ons redden van de ondergang. Overigens is een kleiner bedrijf veel efficiënter in de bedrijfsvoering dan een multinational en ligt het dan ook voor de hand om juist het MKB meer kansen te bieden. Geef het MKB een flinke investeringsaftrek. Dat wordt weer terug verdiend doordat bij goeie investeringen weer of meer winst wordt gemaakt. Het is zo moeilijk nog niet. Waar blijft de Hollandse handelsgeest van weleer?

  5. Ben het helemaal eens met deze heldere uiteenzetting. Ben echter van mening dat het WEL eenvoudig zal zijn om een reset in beweging te zetten. Als wij als burgers die elke dag geld besteden hier een bewuste keuzen maken en de multinationals mijden en bewust kiezen voor lokaal geproduceerde producten en kleinschalige winkeliers in je eigen buurt, dan kunnen we de wind uit de zeilen van de multinationals halen. Vergelijk het met de oproep van Ghandi aan de Indiers om geen tweed uit Groot Britannie meer te kopen maar “thuis gesponnen katoen” uit je eigen regio te dragen. Dit heeft een grote impact gehad op de bewust wording van de Indiese burgers. Het uiteindelijke resultaat is geschiedenis!

    De vraag is hoe dit goed geschreven artikel bij een groter publiek te krijgen, ben er van overtuigd dat er veel burgers inmiddels wakker worden.

    1. Staat ook precies in dat boek wat ik hiervoor postte , we hebben onze vrijheid en dus macht over ons eigen leven uit handen gegeven door afhankelijk te worden van de voorzieningen die ons zogenaamd gemak, en geluk zouden brengen…

      Het is precies andersom…je hebt weinig nodg om te leven, en in alles waar je jezelf in kan voorzien door er zelf voor te zorgen is het geluk te vinden , want dat geeft voldoening…en onafhankelijkheid..dus vrijheid…

      En dat betekent NIET dat je alleen voor jezelf zorgt maar je werkt samen met anderen door elkaar te helpen. BV door ruilen van dingen die anderen weer maken of verbouwen. Het is echt niet moeilijk, het enige wat moeilijk is, is de aangeleerde waan uit ons hoofd krijgen dat we hen nodig hebben, want dat is gewoon niet waar.

    2. Wakker worden is een ding, persoonlijke offers brengen een ander en voor de meesten “nog ver van mijn bed”. Gaat aan de consumenten-zijde nog wel even duren ben ik bang.

  6. Kijk gewoon eens naar hoe mensen leefden voor de industriele revolutie of zelfs maar in de jaren voor wo2 .

    Alle technologie , wat heeft die, behalve dan dat je door eenvoudige technologische kennis beter kleinschalig kan leven, ons nou werkelijk voor voordelen gebracht?
    Het is over de top. Wat ga je nou gelukkiger worden van nog een kleinere telefoon of nog een grotere flatscreen.

    Eenvoud en zelfvoorzien van levensonderhoud in kleine gemeenschappen die samenwerken met elkaar zorgt tevens voor DEcentralisatie van de macht. En daar zitten de multinazionals nou net niet op te wachten. Maar wij wel.

    1. Innovatie hou je niet tegen Madman. Hoewel er veel voor pleit wat je schrijft – en met vele aparte zaken ben ik het best wel eens – is door de hele geschiedenis heen innovatie het leidmotief geweest. Je kunt innoveren ook uitleggen als een voorsprong nemen op je buurman op wat voor gebied dan ook. We zullen eraan moeten wennen dat er altijd wel iemand slimmer zal zijn dan jij. En als je dan al iets slimmer bent dan de rest, mag je daar best je vruchten van plukken. Dit is beslist geen pleidooi voor multinationals die over de gemeenschappen heen werken, maar gewoon dagelijkse realiteit. Handel drijven – en dus openstaan voor invloeden van buitenaf – is dat soort realiteit. Of je daar als leefgemeenschap beter van wordt laat ik hier maar even buiten beschouwing.

      1. Dat was nou net mijn punt , Dick, of je daar als leefgemeenschap beter van wordt, en natuurlijk word concurrentie aangemoedigd in de huidige state of mind van het systeem, want daar draait het op. de economie staat stil als iedereen tevreden is.

  7. Clusterfuck-nation 2014; Burning down the house.

    http://kunstler.com/clusterfuck-nation/forecast-2014-burning-down-the-house/

    “”At the heart of the matter was (and continues to be) the relationship between energy and economic growth. Without increasing supplies of cheap energy, economic growth — as we have known it for a couple of centuries — does not happen anymore. At the center of the economic growth question is credit. Without continued growth, credit can’t be repaid, and new credit cannot be issued honestly — that is, with reasonable assurance of repayment — making it worthless. So, old debt goes bad and the new debt is generated knowing that it is worthless. To complicate matters, the new worthless debt is issued to pay the interest on the old debt, to maintain the pretense that it is not going bad. And then all kinds of dishonest side rackets are run around this central credit racket — shadow banking, “innovative” securities (i.e. new kinds of frauds and swindles, CDOs CDSs, etc.), flash trading, insider flimflams, pump-and-dumps, naked shorts, etc. These games give the impression of an economy that seems to work. But the reported “growth” is phony, a concoction of overcooked statistics and wishful thinking. And the net effect moves the society as a whole in the direction of more destructive ultimate failure.””

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: