De vraag stellen is ze beantwoorden. In principe toch, maar onze glazen bol is vandaag helaas behoorlijk aangedampt. Was altijd al redelijk wazig hoor. Er lijken twee visies, twee prognoses vooral opgeld te maken. De pessimistische dan maar eerst, dan hebben we dat al achter de rug. Door de spreekwoordelijke zure appel bijten, zelfs advocaat van de duivel spelend. Heel het komende decennium is verloren door de schade aangericht door het Coronavirus. Dat slechts de trigger was omdat de wereldeconomie reeds gedoemd was tot een langdurige recessie of zelfs depressie. De fouten van het verleden, de greed, hebzucht; de Kredietcrisis met haar gevolgen en vooral haar oorzaken… Er werd nooit grote schoonmaak gehouden in de financiële sector. De banken kregen wel stringentere regels opgelegd, maar dat is meer maquillage gebleken. Make-up dus. Terwijl er eigenlijk het mes in hoorde gezet te worden. Een echte operatie om al het vuil weg te snijden. Niet populair, zelfs als precair gezien van overheidswege, dus nooit gebeurd. En daar dragen we alsnog de nare gevolgen van. De etterbuil is opengespat. Er komt géén ras herstel in de komende tien jaar en al zeker geen V-vormig.
Het glas is halfleeg
De bovenstaande visie wordt door cijfers ondersteund. Toenemende aantallen faillissementen in tal van landen, soms zelfs van honderd jaar oude bedrijven. Iconen als een Brooks Brothers, JC Penney, Chesapeake Energy, een Neiman Marcus en tal van andere. Plus 26 procent in de States reeds in april 2020. Virgin Australia en tal van andere luchtvaartmaatschappijen, voor zover ze niet meer ´gered´ kunnen worden door overheden met funny money, fiatgeld. In april nog in Nederland: ´Eerste faillissementen door corona zijn een feit en volgens deze analist zullen er nog vele volgen´. Hema is/was ook zo´n opvallende naam. Blokker in de problemen. De Belgische kledingketen E5 Mode bankroet, de FNG groep in problemen. Het Britse BrightHouse, het Canadese Cirque du Soleil,… De lijst is ellenlang en wordt nog regelmatig aangevuld. Het toenemende aantal werklozen wereldwijd dan. In de Eurozone reeds gestegen tot 7,3 procent in april 2020. Terwijl aan de overkant van de Atlantische Oceaan in de VS, naargelang gemeten en naargelang de bron, bijna de helft van de werkende bevolking thuis zit. Officiële bronnen spreken van ´slechts´ 11,1 procent. Het cijfer over juni 2020. ´But there are several reasons to temper optimism about a hot economy. Unemployment is still higher by more than 10 million people from February. Furloughs are turning into permanent job loss. States are starting to pull back on their reopening plans. And federal aid may soon expire´. Het Coronavirus deint nog steeds uit in tal van landen; ook niet bepaald stimulerend voor de wereldeconomie.
Het glas is halfvol
De optimistische visie of prognose dan. aandelenbeurzen staan in juli 2020 opnieuw historisch hoog. Ze lijken de neergang van eerder dit jaar zowat volledig verteerd te hebben. Al leven ze vooral op hoop op beterschap in de bedrijfswinsten. En blijvende ondersteuning met verse middelen vanwege centrale banken. Zoals altijd al het geval was verdisconteren beurzen de toekomst, namelijk de verwachtingen voor binnen een zestal maanden. De Federal Reserve en de ECB hebben elk drukpersen te over om zoveel fiatgeld, wat wij funny money noemen, in elke soort markt te pompen. In juni 2020 kwamen tamelijk onverwacht ook miljoenen banen terug in de VS. Zij het veel part-time werkgelegenheid. De gevreesde instorting van de internationale vastgoedmarkt heeft niet plaatsgevonden. Reizigers staan te trappelen om…te reizen. Ook met het vliegtuig en ook buiten de EU. En zullen dat ook effectief doen, ze waren a.h.w. onderweg. Tot nieuwe uitbraken van het Coronavirus/COVID-19 internationaal deze reisgolf tijdelijk onderbreken. Er is de hoop (weeral die ´hoop´) dat consumenten het opgespaarde geld van de afgelopen maanden en masse zullen uitgeven.
Geen verloren tijd, maar een les, door een onverwachte optater van buiten. Die de welvaartsmens duidelijk zou moeten maken dat het anders kan, anders móet. Vanaf een lager niveau, beter passend bij onze werkelijke prestaties.
Willen we dat, of is onze vraatzucht al onomkeerbaar geworden en slaan we de les gewoon over als een tijdelijk verschijnsel? In dat geval zullen er onherroepelijk nog meer ‘lessen’ volgen.