Thorium is een scheikundig element en een zogenaamd actinide; een zacht zilverwit metaal dat radioactief is. Het werd in 1828 ontdekt en is te vinden in veel gesteenten, eigenlijk overal ter wereld. De totale hoeveelheid op aarde wordt geschat op 3 keer die van uranium. Net als uranium kan thorium in principe gebruikt worden als brandstof voor kernreactoren, maar zolang er nog voldoende uranium te vinden is wordt thorium niet commercieel ontwikkeld. In 1974 werd de research in de VS reeds zo goed als stopgezet. In China daarentegen onderzoekt men nog wel verder.

thorium

Gemiste kans

Hier werd en wordt hoogstwaarschijnlijk een immense kans op onafhankelijkheid van aardolie gemist, voor een meer milieuvriendelijke brandstof want ze zou veel minder afval produceren dan uranium. Oh ja: van thorium kan je ook geen kernwapens maken. Lees verder op Goud-Portal.

4 reacties

  1. Dat er geen kernbommen van gemaakt konden worden was ook de reden om de research in die tijd te stoppen, de militairen hadden meer belang bij uranium die deze mogelijkheid wel had.

    Het gevolg van de koude oorlog heeft ons vele domheden laten begaan, we hadden al decennia een redelijk milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen gehad.

    Zoals zo vaak gaan de belangen van de sterkste partijen voor dankzij hun geld en macht. De mensheid en het milieu komt pas op de laatste plaats…

    Een gemist kans.

  2. Ik vind dit soort dingen altijd erg interessant. Echter, ALS je dan gaat kijken naar een van de bronnen die goud-portal geeft dan wordt je toch iets minder enthousiast als tijdens het kijken naar het filmpje op goud-portal, want een ‘wondermiddel’ lijkt het toch ook weer niet. De vervalproducten zijn toch wel weer ‘gewoon’ radioactief.

    Wikipedia:

    THORIUM ALS KERNENERGIE:
    “Thorium kan, net als uranium en plutonium, worden gebruikt als brandstof in een kernreactor. Hoewel het zelf niet splijtbaar is, kan het na absorptie van langzame neutronen de uraniumisotoop 233U vormen, die wel splijtbaar is (vergelijkbaar met 238U dat kan worden opgekweekt tot het splijtbare 239Pu). 233U levert bij splijting meer neutronen per geabsorbeerd neutron dan het in de meeste kerncentrales gebruikte 235U en 239Pu. Dit maakt dit kweekproces efficiënter dan de gangbare methoden.”

    Ok, die laatste zin is inderdaad bemoedigend…

    GIFTIGHEID VAN THORIUM:
    “Hoewel thorium zelf niet erg radioactief is, zijn veel vervalproducten van thorium dat wel. Het vervalt in 6 alfa- en 4 bètastappen tot 208Pb (de thoriumreeks) en onderweg vormt het onder andere het edelgas 220Rn dat gevaar voor besmetting oplevert.
    Het grootste gezondheidsgevaar van thorium is echter de stof zelf: de alfastraling kan de huid niet doordringen, maar bij inname hoopt het zich op in de lever, milt, lymfeknopen en botten. De ‘biologische halveringstijd’ van thorium is ongeveer 22 jaar, wat in de praktijk betekent dat de alfastraling gedurende de rest van het leven schade toebrengt en daarbij de kans op leverkanker en leukemie verhoogt.”

    …en dat je het niet moet ‘opeten’ lijkt me ook nog wel logisch.

    Wat mij ook wel enigzins bemoedigend lijkt is de halveringstijd van 22 jaar. Dat klinkt alsof dat niet niet veel is. Dus over 22 jaar de helft zo radioactief en over 44 jaar een kwart etc. etc. Maar dat zegt mij nog niet zoveel wanneer het dan min of meer verwaarloosbaar radioactief is.

  3. mensen, bij de world trade center 2001 was heel veel thorium gevonden, die bommen bestaan wel degelijk en zijn al daar gebruikt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: