Zuid-Korea moet een groter gedeelte van de olie die ze uit Iran importeert in euro’s afrekenen, aldus de Iraanse Minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh. Op dit moment wordt de olie voor de helft in euro en voor de helft in Zuid-Koreaanse won afgerekend, een verdeling waar de Iraanse regering niet over te spreken is. Zanganeh zij daar na een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse minister van land, infrastructuur en transport het volgende over.
“We zouden graag meer betalingen in euro’s willen zien van Zuid-Korea in ruil voor onze olie. Natuurlijk betalen wij een deel van onze import uit Zuid-Korea ook met de Zuid-Koreaanse won, maar misschien moeten we ons handelsbeleid [met Zuid-Korea] aanpassen als dit probleem met de betalingen niet wordt opgelost.”
Geen olie in dollars
Sinds het wegvallen van de Westerse sancties in 2015 probeert Iran minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. Zo maakte het land begin vorig jaar bekend dat alle onbetaalde olierekeningen en alle toekomstige leveringen van olie alleen nog maar in euro’s afgerekend kunnen worden. Inmiddels is de Europese valuta zelfs de belangrijkste handelsmunt voor de Iraanse economie.
De uitspraken van de Iraans minister van Olie komen op hetzelfde moment als de berichten dat China de import van olie uit Saoedi-Arabië in Chinese yuan wil afrekenen. Van een zogeheten olie voor yuan voor goud deal lijkt geen sprake te zijn, maar China heeft wel interesse om haar belangen in Saoedi-Arabië uit te breiden.
De afgelopen jaren hebben verschillende landen kenbaar gemaakt dat ze minder afhankelijk willen worden van de Amerikaanse dollar. China en Rusland rekenen bepaalde grondstoffen al in hun eigen valuta af, terwijl Iran als eerste grote olieproducerende land met succes de euro naar voren wist te schuiven als oliemunt. Meer op Geotrendlines