Het jaar is bijna om en nadat duidelijk is geworden dat de FED eindelijk met de tapering begint, zal er waarschijnlijk in de laatste dagen van 2013 weinig spannends meer gebeuren. De Federal Reserve zal $10 miljard minder per maand gaan stimuleren. Om het geheel even in perspectief te plaatsen: Dat is ongeveer evenveel als de totale jaaromzet van de Nederlandse e-commerce. Er blijft overigens gewoon 75 miljard dollar per maand over. Inmiddels gaan de ‘geraadpleegde economen’ ervan uit dat de steun in 2014 geheel zal worden afgebouwd. Time will tell. In de laatste periode van dit jaar geven we een terugblik op de afgelopen maanden. We zullen de top 10 best gelezen artikelen per maand aan u voorschotelen. Het is één ding om over alles te schrijven, maar de algehele systematische bestudering van alle economische verschijnselen en het zorgvuldig in gespannen opmerkzaamheid gadeslaan is natuurlijk nét zo belangrijk. Het gaat uiteindelijk om het grotere plaatje, want wie de chaos omschrijft, stelt orde op zaken.
10. Europa: Veranderen of uitsterven
De bevolking van Europa vergrijst en wel in een hoog tempo. Hoewel we het al lang weten en al veel hadden kunnen doen om de nadelige gevolgen op te vangen, zaten en zitten we stil, ons angstvallig vasthoudend aan wat er de afgelopen vijfenzestig jaar is opgebouwd. We zijn inmiddels op weg naar een eindeloze winter, zonder voorjaar. Een donkere wereld zonder licht. Waarom? Omdat we bang zijn, denken dat het vanzelf wel goed zal komen. Niets is echter minder waar. Lees hier verder.
9. George Soros: Duitsland is gevaar voor Europa
George Soros is nog steeds erg bezorgd over Europa. De multimiljardair liet tijdens het World Economic Forum weten dat de bezuinigingsdrang van Duitsland een groot gevaar voor Europa kan gaan vormen. Soros waarschuwde dan ook voor een deflatoire schuldenspiraal. Bekijk hier de video.
8. Politiek spreekt over repatriëring Nederlandse goudvoorraad
Nadat Duitsland bekendmaakte dat het een deel van de goudvoorraden wil repatriëren, gaan er nu ook stemmen op om de Nederlandse goudvoorraad weer terug te halen naar de eigen kluizen. Het is een trend aan het worden: centrale banken die weer de beschikking willen hebben over hun eigen fysieke goud. Lees hier verder.
7. De eurocrisis is nog niet over
Als we kijken naar de obligatiemarkten in de Eurozone, lijkt het er op dat de Eurocrisis over is. De 10-jaars rente op obligaties van Italië is gezakt van 7% naar 4.15%, die van Spanje van 7.5% naar 5% en zelfs die van Griekenland is van boven de 35% gedaald naar 11.35%. Dit mede dankzij de creaties van de Outright Monetary Transactions (OMT) en het European Stability Mechanism (ESM). Lees hier verder.
6. SNS Reaal failliet, bailout in de maak
Peter Paul de Vries deed vrijdagochtend op de Dag van de Belegger een ‘Lakemannetje‘. Tegen RTLZ zei de voormalig voorzitter van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) dat SNS nog voor het einde van het jaar zal moeten gaan aankloppen bij de overheid. Achter de schermen zouden de crisisonderhandelingen al gaande zijn. SNS Reaal is failliet. Let the bank run begin. Lees hier verder.
5. Manipulatie goudprijs door centrale banken
Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) is een Amerikaanse organisatie die al een jaar of 12 luidkeels beweert dat de goudprijs door overheden en banken kunstmatig lager wordt gehouden dan de vrije markt prijs. Tevens houdt GATA de Federal Reserve goed in de gaten. GATA wordt door sommigen neergezet als een samenzwerings-clubje, maar de laatste tijd blijkt toch steeds vaker dat ze achteraf gelijk krijgen. Lees hier verder.
4. Kijk uit voor een (te) hoge rente in 2013
Terwijl steeds meer Nederlanders hun spaarrekening proberen aan te vullen, is de gemiddelde variabele rente die financiële instellingen voor het spaargeld betalen in december tot onder de 2% gedaald. De inflatie in Nederland bedraagt echter nog altijd bijna 3%. Bekijk hier de ontwikkeling van de inflatie in de afgelopen 3 jaar. Het hebben van spaargeld levert dus steeds minder op, terwijl we steeds meer geld kwijt zijn aan eten, drinken, energie en zorg. De spaarrente daalt, de inflatie stijgt en de koopkracht neemt af. Lees hier verder.
3. Problemen SNS Reaal breiden zich uit
Uit een bericht van Bloomberg blijkt dat de problemen bij SNS Reaal zich verder uitbreiden. De financiële instelling moet nog minimaal €1,8 miljard afschrijven op Property Finance en het noodplan voor SNS wordt geblokkeerd door Brussel. Het plan was dat verschillende Nederlandse banken en de overheid aandeelhouder zouden worden van een ‘bad bank‘. Deze bad bank zou (onder andere) bestaan uit de vastgoedtak van SNS, Property Finance. Lees hier verder.
2. Het tijdperk van financiële repressie is pas net begonnen
Met negatieve reële rentes in bijna heel Noord-Europa leent de Nederlandse Staat al enige tijd de facto gratis. Met een inflatie die hoger is dan de rentes verliezen beleggers per saldo geld aan beleggingen, maar niets wat zij hier tegen kunnen doen. Niet alleen beleggers hebben hier mee te maken, ook pensioenfondsen en particulieren hebben daar last van. Met lage spaarrentes van nipt 2%, een rendementsvermogensheffing van 1,2% en inflatie die in Nederland ruim boven de 2,5% ligt, wordt bovendien het beproefde recept van Financiële Repressie toegepast.
1. Grootschalige boekhoudfraude bij gemeenten
Steeds vaker lezen we berichten over financieel wangedrag. Sommige hoge heren in het zakenleven of bij de overheid, lijken bewust feiten te verdraaien en belangrijke informatie achter te houden. De mensen aan de top van overheidsinstellingen lijken een sport te maken van het “grote graaien”. Of het nu gaat over derivaten van woningcorporaties, het declaratiegedrag van onze politici of het slecht functionerend systeem van onze controlerende instanties, er zijn veel verborgen waarheden en veel zaken zijn niet in de haak. Er wordt door onze ambtenaren met geld gesmeten alsof het een lieve lust is en vaak kan dit ongestraft door blijven gaan.