Markit, een bedrijf dat informatie biedt over alle financiële producten, publiceerde eind maart zijn maandelijkse rapport, genaamd Markit Sovereign Report March 2012 (pdf alert). Het rapport bevat een aantal interessante grafieken en geeft een paar interessante inzichten over de CDS (Credit Default Swap) markt. De grafiek hiernaast toont aan welke 10 landen de meeste kans hebben op een faillissement. Maar liefst 4 van de top 10 landen in de problemen komen uit de Eurozone. Cyprus staat op de eerste plaats, gevolgd door Portugal en op gepaste afstand volgen Ierland en Spanje.

Het rapport laat verder zien dat Nederland in maart procentueel gezien het slechtst presterende land was op maandbasis. Een zeer lezenswaardig rapport, dus maak jezelf slimmer en neem de moeite dit pdf bestand eens door te kijken.

Prijs van Natural Gas daalt naar $2
In het begin van 2012 schreven we in een artikel over de dalende prijs van Natural Gas. Toentertijd daalde de koers van aardgas naar het laagste punt in de afgelopen tien jaar. Maar sinds het begin van dit jaar is NatGas nog eens 18% in waarde gedaald. Natural Gas is in vrije val geraakt. Woensdagmiddag noteert de koers rond de $2,- per MMBTU (million British thermal units, ofwel miljoen Britse thermische eenheden). Technische gezien is de relatieve sterkte indicator inmiddels in een zware oversold stand geraakt. De Zwitserse bank UBS liet weten dat het de vooruitzichten voor Natural Gas in 2012 heeft verlaagd van $3,20 naar $2,65 mmbtu. De outlook voor 2013 werd ook gewijzigd, van $4,- naar $3,75. Volgens de bank speelt het warme weer en de stijgende voorraden een rol in de extreme daling van de prijs van Natural Gas.

Olieprijs hoger, voorraden nemen toe
In tegenstelling tot Natural Gas verhoogde UBS de outlook voor ruwe olie wel. Een Canadese analist bij UBS liet weten dat de outlook voor Brent crude oil in 2012 naar boven werd bijgesteld van $105,- naar $112,- per vat. De prijs van WTI crude oil noteert woensdagavond tussen de $102 en $102,- per vat. De olieprijs staat in de plus, doordat de voorraad ruwe olie van de Amerikaanse overheid minder was gestegen dan werd verwacht. De voorraad olie steeg afgelopen week met 2,8 miljoen vaten. Dat is de helft van de hoeveelheid waar de analisten in eerste instantie vanuit gingen.

Nieuwe internetbubbel in de maak?
Bijna iedereen herinnert zich nog wel de dot-com bubble, ofwel de internetzeepbel uit 2001 die zorgde voor absurde waarderingen van internetbedrijven. Bedrijven als WorldOnline werden tegen spectaculaire prijzen naar de beurs gebracht en stortte tijdens de crash als een kaartenhuis in elkaar. Ruim 10 jaar later lijkt een nieuw tijdperk te zijn aangebroken waarin nieuwe internet bedrijven als Groupon, LinkedIn, RenRen, Yelp en binnenkort Facebook naar de beurs gaan. Om alvast vooruit te lopen op de beursgang van Facebook heeft het grootste social media platform ter wereld zijn eerste grote overname alvast gedaan. Instagram, een 2 jaar oud bedrijf met 13 werknemers, werd maandag voor $1 miljard overgenomen. Het bedrijf dat zich bezig houdt met het plaatsen van foto’s werd nog geen 14 maanden geleden gewaardeerd tegen $20 miljoen en is nu dus binnen korte tijd 50 keer zoveel waard geworden. Zeer opmerkelijk, aangezien het bedrijf geen inkomsten genereert op dit moment.

Goldman Sachs en zijn muppets
Toen de rente van de Amerikaanse 10jarige staatsobligaties in maart richting de 2,4% kroop, riepen sommige commentatoren al dat het einde van de lage Amerikaanse rente in zicht was. Wanneer een zakenbank als Goldman Sachs dan ook nog eens een short advies geeft op de Amerikaanse Treasuries lijkt dit beeld steeds realistischer te worden. Niets lijkt echter meer op wat het is geweest. De inhoud  van de open brief in de New York Times van opstappend Goldman Sachs medewerker Greg Smith lijkt dan ook geheel in de huidige werkelijkheid te passen. Als Goldman Sachs zijn klanten, door GS medewerkers “Muppets” genoemd, iets adviseert is de kans groot dat het zelf het tegenovergestelde doet. Sinds het advies van Goldman Sachs is de rente alweer gedaald tot onder de 2%. Een 20% daling in ruim 3 weken! Dit feit is niet verwonderlijk overigens, aangezien Goldman ook in 2007 nog hypotheek derivaten aan zijn ‘muppets’ verkocht, die een jaar eerder intern als als ‘junk’ werden betiteld.

Ruben van der Gun & Koen Dil

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: