Naast de verschillende economische problemen in de wereld zijn er ook  nog geopolitieke ontwikkelingen die we dit nieuwe jaar zeker in de gaten moeten houden. De gevolgen van geopolitiek kunnen wel eens groter kunnen zijn dan we denken. Laten we de tien grootste gevaren voor de geopolitieke stabiliteit eens nader bekijken.

geopolitiek 2014

10. Turkije

Van alle opkomende markten is Turkije het meest kwetsbaar in 2014. De gevolgen van de oorlog in Syrië, de opkomst van de Koerdische opstand en de politieke instabiliteit in het land zijn groots. Premier Erdogan is momenteel wild om zich heen aan het slaan door onder andere de complete oppositie te ontslaan en zal de politieke stabiliteit nog meer onder druk zetten. Ondertussen crasht de Turkse Lira ten opzichte van andere valuta.

rusland economie groei grafiek

9. De onvoorspelbaarheid van Poetin

Hij is de meest machtige man ter wereld aan de top van een van `s werelds belangrijkste landen; President Poetin van Rusland. Zijn populariteit is tanende en na tien jaar groeistijging is de opkomst van Rusland (net als dat van China) momenteel aan het wankelen. De economie is aan het stagneren en het land is zeer afhankelijk van de olie-inkomsten. Deze vooruitzichten maken hem zeer onvoorspelbaar, zowel op het binnen- en buitenlands beleid. Eerst de Olympische Spelen maar even, al doet Putin liever mee aan de alternatieve Olympische Spelen, zie deze video.

8. De onrust in het Midden Oosten

Na een drie jaar durende onrust, is het einde nog lang niet in zicht. De negatieve spiraal waarin het Midden Oosten zich bevindt lijkt zich steeds te ontwikkelen in een broeinest van ellende en oorlog. Verwacht dit jaar nog meer geweld in Irak nadat de Verenigde Staten weg zijn gegaan en de groeiende invloed van Iran. De rol van Amerik, Irans nucleaire programma, Al Qaida (zie nummer 7) en de onrust in Egypte en Tunesië zal de regio waarschijnlijk nog meer onder druk zetten.

7. Al Qaida 2.0

Door alle ontwrichtende ontwikkelingen in de Arabische wereld heeft Al Qaida zich een steeds prominentere rol weten te verschaffen. De burgeroorlog in Syrië is een magneet geworden voor Jihadstrijders. ISIS-strijders (ISIS staat voor Islamitische Staat Irak en Syrië) vechten met Assad, maar ook met de gewone rebellen. Ook in Noord Afrika, waaronder Mali, is de invloed van Al Qaida en andere terroristische groeperingen groter en groter geworden. De terugtrekking van de Amerikaanse en andere Westerse militairen is een open deur gebleken voor deze fundamentalistische groep.

6. Strategische data

Het Internet is niet meer wat het vroeger was. Het is aan het verschuiven van een bottom-up sector naar een top-down strategisch instrument voor de groeiende rol van overheden. Dit jaar zal de controle en het vergaren van data nog meer versnellen met alle gevolgen van dien. De spanningen tussen overheid en burgers en tussen overheden onderling zal alleen maar toenemen en zal niet ten gunste zijn van de onderlinge verhoudingen. Niet zo gek dat er door de afluisterpraktijken van de NSA nieuwe internetsystemen onstaan.

5. De oliestaten

De traditionele rol van de olieproducerende landen op het gebied van geopolitieke verhoudingen zal door de ontwrichtende gebeurtenissen veranderen. De relatie tussen de producerende landen komt nog verder onder druk te staan, mede door de dalende olieprijzen en groeiende concurrentie tussen deze landen onderling. Dit zal de druk tussen landen als Rusland, Nigeria, Venezuela en Saoedi Arabië doen laten toenemen.

4. Iran

Ondanks het nucleaire programma in Iran, de verwoestende gevolgen van de opgelegde economische sancties en de overwinning van Hassan Rouhani tijdens de presidentsverkiezingen, zijn de kansen tussen een schikking tussen Iran en het westen sterk verbeterd. Echter blijven er vele risico`s gaandeweg aanwezig en is het een make-or-break jaar voor het land. Mocht er ergens tijdens de onderhandelingen iets niet goed gaan dan staat militair ingrijpen weer vol op de agenda en dat zal dan niet zonder gevolgen zijn.

3. Het nieuwe China

President Xi Jinping en andere Chinese sleutelfiguren hebben de hervormingspolitiek tot een topprioriteit gemaakt. Meer dan we ooit hebben gezien. Maar de People`s Party of China kan zich geen fouten veroorloven. Te veel hervormingen op een te snelle basis zal het land en belanghebbenden overal ter wereld in paniek brengen met een groeiende oppositie als gevolg. Dit weerhoud de centrale bank van China niet om lekker de stimuleren. Laats werd er bijvoorbeeld nog $5 miljard in het bancaire systeem gepompt.

2. Opkomende markten

In 2014 zal er in Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Zuid Afrika en Turkije opnieuw gestemd gaan worden. De politieke uitdagingen voor de emerging markets zijn groot, zeker gezien de dalende economische groei. Onzekerheid troef dus. Zoals we de afgelopen tijd hebben gezien in de Oekraïne, Brazilië, Turkije en Rusland is een gefrustreerde bevolking een groot probleem voor de zittende macht en politiek. We houden de opkomende economieën goed in de gaten.

1. Het vertrouwen in Amerika

Het meest belangrijke land ter wereld, zowel economisch als militair, heeft flinke deuken opgelopen als het gaat om vertrouwen en aanzien. De gemaakte fouten in het Midden Oosten, het Snowden schandaal en het binnenlandse disfunctioneren van Obama hebben de banden tussen de belangrijkste partnerlanden flink schade aangericht. Steeds meer landen kijken naar mogelijkheden om ergens anders zaken te doen en vriendschappelijke banden aan te halen, zoals Brazilië, Duitsland, Frankrijk en Saoedi Arabië. Met China in hun kielzog neemt de globale overheersing van Amerika zienderogen af en het voortbestaan van de dollar als wereldreservemunt is helemaal geen zekerheid. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en zal de onvoorspelbaarheid van Obama en zijn opvolger alleen maar doen toenemen.

17 reacties

  1. Laatst toch maar s Plato’s Politeia gelezen. Toegegeven, beetje ouderwetse en simplistische Socratische logica allemaal, maar op punten toch wel veelzeggend.

    Vooral waar ie schrijft dat er een relatie is tussen maatschappelijke systemen en de mentaliteit van de mensen die in die systemen leven. Oftewel: in een democratie leeft een democratische mens en in een dictatuur een dictatoriale mens. Daarom kun je democratie ook niet exporteren naar landen met dictatoriale mensen. Is een kwestie van mentaliteit. Of zoals ze zeggen: elk volk krijgt de leiders die het verdient.

    Maar goed, wat we nu in NL zien gebeuren, is de opkomst van de ’totalitaire mens’. Zie de ‘Bende van acht’ die in NRC pleitten voor het mondsnoeren van Europa-kritische mensen. En zie de heksenjacht van een club als de Vereniging tegen de kwakzalverij, die er ook alles aan doet om alles wat geen regulaire geneeskunde is keihard te verbieden.

    Wat mij betreft zijn dit de eerste oprispingen en uitingen van een opkomend dictatoriale mentaliteit die momenteel nog grotendeels onbewust is. Het lijkt er echter op dat we in een land leven met 17 miljoen potentiele dictatortjes die allemaal tegengeluiden willen verbieden. Het lijkt een (toenemend) soort van meningen-machtsstrijd gaande in de media. De wapens: spin, retoriek, intimidatie, mensen voor gek zetten, schelden, bedreigen, rechtszaken etc..

    Zoals gezegd: het zijn de eerste oprispingen. Maak het zijn tekens aan de wand. In NL en Europa komt de totalitaire mentaliteit op. Tot de mensen is doorgedrongen dat de waarheid niet bestaat er dat het dus geen zin heeft om op inhoudelijke gronden te discussieren. Er is daarom nog maar een methode: tegengeluiden keihard verbieden, oftewel: pure machtsstrijd.

    En dat, lieve vrinden, gaat DE GROTE (geo)politieke spanning van de komende jaren dragen en voeden! Let maar op…

    1. Totalitair… :

      http://webwereld.nl/e-commerce/80813-geen-thuiskopieheffing-op-downloaden-uit-illegale-bron

      … want wat gaat de zweep erover, de laatste tijd. De ene na de andere vrijheid wordt gegeseld. Er zijn nog nauwelijks gebieden waar ze de boel niet hebben dicht gemetseld met verboden en extreme boetes.

      Dit wordt de zoveelste knieval voor de dictatuur van het grootbedrijf. En we staan nog maar aan het begin mensen. De mens wordt gereduceerd tot een betalende zak moleculen. Ik geef het nog 15 jaar, en dan zie je op straat alleen nog maar angstig om zich heen kijkende mensen.

        1. De totalitaire voornemens van EU-bestuurders worden niet eens meer in verholen bewoordingen gebracht. Over EC-bestuurder Reding:

          “Under her plan, the commission would have supremacy over governments and MEPs in the European Parliament would supersede the sovereignty of MPs in the House of Commons.”

          Artikel:

          WE WANT A UNITED STATES OF EUROPE

          http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10559458/We-want-a-United-States-of-Europe-says-top-EU-official.html

  2. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3574529/2014/01/09/Gelddrukkerij-Joh-Enschede-van-faillissement-gered.dhtml

    Potverdorie man, hoe kun je met zo’n topproduct bijna failliet gaan? Zo’n bedrijf heeft toch een geweldige bizznizzcase! Dit is toch hetzelfde als omkomen van de dorst in een slijterij. Doodvriezen in de Sahara. Een zonnesteek op de Noordpool. Dit bedrijf heeft wel zo’n beetje de aller-, aller-, aller slechtst presterende cfo ter wereld. Van alle economisch-financiele nieuws van de afgelopen 5 jaar, spant deze toch wel de kroon.

    We leven in een krankzinnige wereld…

    1. Citaat: “De drukker gaat zich voor wat betreft de productie van papiergeld toeleggen op eurobiljetten…”

      Lijkt me verstandig…

      1. Toch, als je erover nadenkt, heeft zo’n bedrijf wel de toekomst, qua duurzaamheid en milieuvriendelijkheid en zo nog wat maatschappelijk voordelige issues. Er zit een razendefficiente lijn tussen inzet van arbeid en kapitaal enerzijds en omzet en winst anderzijds. Bij de meeste bedrijven zit daartussen een gigantische hoop bullsh*t. Met als gevolg dat er ongelofelijk veel overbodige troep wordt geproduceerd. TV’s, Ikeashit, dossiers, iDingen, en andere ellende waar ze tegenwoordig platic islands van maken. Joh. Enschede heeft dat allemaal geschrapt en een directe lijn tussen arbeid en opbrengst gecreeerd.

        Dat zouden meer bedrijven moeten doen.

    2. Yoep: net zoals Fokker naar de kloten is geholpen, onze scheepsbouw en waarschijnlijk nog veel meer kansrijke maakindustrie. Maar ja, onze visionaire bedrijfsleiders moesten het werk naar de lage-loonlanden verplaatsen om concurerend te worden en werden daarin natuurlijk gesteund door een visieloze politiek. We weten inmiddels hoe de hazen lopen.

  3. Onvoorspelbaar waar het heen gaat. Maar met zoveel armoede en mensen zonder een redelijke baan en bestaan kan (zoals een brit in een reactie op een andere site aanhaalt) 1 moord op de verkeerde plek iets in de massa laten ontwaken wat de wereld voor lange tijd zal veranderen. Bovendien herkent een steeds groter wordende groep mensen zich niet meer in de richting waar het heen gaat. Gister nog, zo uit het niets 1 van mijn kennissen (ondernemer met een goed lopend bedrijf). Zo ineens begint hij tijdens een bespreking een gesprek over wat ik hierboven schrijf, geen herkenning meer en het leven anders wil doen. Weg van deze richting en het opgelegde.

  4. Wat wordt de trigger? Een moordaanslag op Beppe Grillo met als gevolg dat diverse overheids- en bankgebouwen in de fik gaan? Azie stort in, in Thailand, Cambodje, Vietnam zijn ernstige ongeregeldheden als gevolg van economische malaise, China blijft (idd Teun) schuld pompen als idioten, de interbancaire rente ging in juni 2013 naar 20% en recent naar een procentje of 7/8, in India holt de koopkracht achteruit; leuk met 1,3 miljard mensen die 70% van hun inkomen kwijt zijn aan voedsel….

    Persoonlijk denk ik aan een langzame implosie die nog een aantal jaren gaat duren, en ineens versnelt als gevolg van peak cheap energy.

    Al die schuld, al die papieren beloften, die gaan dan ploffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: