De Chief Executive en President van Wells Fargo is onverwacht opgestapt. Tim Sloane heeft zich twee jaar lang uitgesloofd om in naam van de prominente Amerikaanse bank excuses te maken. Tegenover wetgevers en klanten. En er is heel wat om vergiffenis voor te vragen. Onder meer volgens critici van Democratische kant staat de San Francisco bank symbool voor een probleem van de hele bankensector. ‘Sloan’s abrupt departure is likely to send shivers through Wall Street, which has faced increasing pressure to show that big banks have learned from the mistakes that caused the global financial crisis.’ Voor heel wat grootbanken is het nog steeds ‘business as usual’, zo lijkt het.
Consumentenmisbruik
De lijst van malversaties is dan ook onwaarschijnlijk divers en omvangrijk. Van het openen van miljoenen frauduleuze rekeningen, waar klanten niets vanaf wisten. Het ‘per ongeluk’ failliet verklaren van honderden andere bankcliënten. Tot het verkeerdelijk beslag leggen op de voertuigen van duizenden autobezitters. Als zure kers op de taart voor de aandeelhouders kwam daar nog de recente loonsverhoging bij van Sloan. Diens jaarlijkse inkomen steeg in 2018 namelijk met 5 procent, tot 18,4 miljoen dollar. Voor zijn pensionering (Sloan is 58) was ook al goed voorzien, met een aandelenpakket ter waarde van 24 miljoen dollar. Loon naar werken? Eerder voor niet-bewezen diensten, zo lijkt het. Maar ach, is het in de bankenwereld ooit anders geweest…
Gouden parachute
De Democratische senator Elizabeth Warren noemt het op Twitter een schande, dat de hoofdverantwoordelijke zo’n gouden parachute krijgt. Wells Fargo was ooit een typisch ‘huis van vertrouwen.’ ‘The news is another stunning turn for the bank, which was once one of country’s most respected financial institutions.’ De hoofdoorzaak van het volledig uit de hand gelopen gedrag van het verkoopteam van de bank? De winstdoelen (‘sales goals’) moesten absoluut gehaald worden. Op het nieuws van het vertrek van de topman steeg het aandeel van Wells Fargo met twee procent. Leuk meegenomen nog, voor Tim…
Ondertussen in Nederland
De Nederlandsche Bank kan ook best de touwtjes strakker aantrekken, aldus een fraudebestrijder. Het toezicht op grootbanken serieus verscherpen dus. Want : ‘ABN Amro, ING, de Nederlandse vestiging van de GarantiBank en de door de Russen geleide Amsterdam Trade Bank maakten jarenlang deel uit van een witwasoperatie van miljarden aan Russisch crimineel geld, blijkt uit gelekte banktransacties.’ Tja, het is hier al van hetzelfde laken een pak. Winst, winst, winst. En het is blijkbaar eender hoé die er komt.
Dank aan de journalistiek
Opvallend is dat het opnieuw onderzoeksjournalisten zijn die aan de alarmbel trekken. Het miljarden-fraudeschandaal is aan het licht gekomen dankzij het journalistencollectief OCCRP. De afkorting staat voor Organized Crime and Corruption Reporting Project. Het is dan nog een consortium van onderzoekscentra, media en journalisten dat het werk van onze overheidsorganen moet doen. (Zo u de journalistiek van Biflatie.nl apprecieert kunt u dit tonen d.m.v. een kleine bijdrage, zie rechts van onze homepage. Alvast bedankt!)
“Topmmans stapt op”? Wie dan, waar dan. In Nederland? Waarom ook? Moral
hazard is geen crime, blijkbaar. Niemand never aan de schandpaal of in de bajes.
Nederlandse bankiers zijn zuiver opde graat, ze hebben immers de bankierseed
afgelegd.
Gelukkig, de echt stoute, zware jongens zijn voor iedereen herkenbaar. Het zijn Russen of andere duistere figuren, ergens uit de oosthoek.
‘Wij wisten van niets…’.
Soms vraag je je toch af waar en hoe de Nederlandse penoze haar lappen zuivert.
Harbrrs blijft zitten en degene die gegaan is neemt op de koop nog 6ton mee?