Paul Buitink praat met Matthijs Bierman (directeur bij Triodos Bank Nederland) over geld, Bitcoin en maatschappelijk rendement. De duurzame bank wil anonimiteit opheffen en transparantie bevorderen zodat mensen zien wat er met hun geld gebeurt. De bank is echter erg niet erg enthousiast over Bitcoin.

Matthijs vertelt over de missie van de bank en wat voor soort bedrijven ze financieren, bedrijven die de wereld een duw in de goede richting willen geven. Maatschappelijk rendement hoeft volgens de bankier niet ten koste te gaan van financieel rendement. Triodos heeft als middelgrote bank niet meegedaan aan de laatste stresstest, maar heeft de afgelopen jaren alles zelf uitgebreid getest en heeft meer eigen vermogen dan strikt genomen noodzakelijk is.

[youtube id=”7wlBR-3eBic” align=”center”]

Verder heeft Triodos bank veel Spaanse en Belgische staatsobligaties in bezit. Paul vraagt zich af of dit verstandig is en tevens vraagt hij naar
geldcreatie en hoe dat werkt bij Triodos. Triodos Bank leent niet bij centrale banken, maar zet er wel geld weg, wat bitter weinig oplevert. Paul vraagt zich af of het eerlijk is dat gewone mensen niet tegen speciale condities kunnen lenen bij centrale banken.

Bitcoin vindt de directeur van Triodos qua waarde moeilijk te doorgronden en persoonlijk zou hij voorlopig zijn geld niet omzetten naar Bitcoin. Hij noemt lokale geldsystemen zoals de WIR in Zwitserland, betere initiatieven. In tegenstelling tot de Rabobank heeft Triodos geen ethische commissie. Op dit moment doet Triodos geen zaken met bitcoinbedrijven uit risico-overwegingen. Iedere aanvraag wordt op eigen merites beoordeeld. Matthijs ziet momenteel geen maatschappelijke meerwaarde in bitcoin.  Matthijs heeft verder geen mening/kennis over full-reserve banking door de overheid. Hij sluit af met hoe transparant men bij Triodos omgaat met geld. Alle namen en doelen van kredietnemers worden op de website genoemd.

10 reacties

  1. Men zegt al eens dat een bankier zelf maar amper op de hoogte is van monetaire systemen, dit lijkt in dit artikel bevestigd te worden. De directeur van de Triodos Bank – die toch gekend staat om ‘anders’ te zijn – heeft blijkbaar geen kennis over Full Reserve Banking. Bijgevolg wordt ‘maatschappelijk rendement’ versus ‘financieel rendement’ eerder conflictueus, iets dat logisch te verklaren is wanneer verschillende denkkaders met elkaar gemengd worden. Anders gezegd, in een biflatoire wereld hebben we quasi letterlijk een andere (economische) taal nodig, een vooralsnog ongekende taal die ook niet gekend is door Triodos, zo blijkt. Wie wil er een mail sturen om dat even onder de aandacht te brengen? 🙂

  2. En bij zo een bank zou je een vermogen moeten stallen ? Wat een onkunde . Onkunde zie ik trouwen op elk niveau waar narcisten met elkaar de buit verdelen. Zie vooral onze politiek wat in mijn ogen niets anders is dan landverraad en uitverkoop van het aller ergste soort.

    1. @Hans

      Hoeven niet alles af te schrijven, er zijn beslist mensen die het goed bedoelen maar de wolf in schaapskleren is niet veraf. Vandaag is het blijkbaar een modetrend geworden om begrippen zoals ‘sociale innovatie’, ‘out of the box’, ‘duurzaam’ en ‘menswaardig’ op je website te hebben staan. In het beste geval is dit de voorbode van een verwacht doorbraakproces, in technishe zin hebben we niet zoveel nodig om dat ook te realiseren, minder goed nieuws is dat Triodos daar niet mee bezig blijkt te zijn. Ken nog zowel wat banken, projectuitnodigingen uitsturen en dan verdwaasd staan kijken wanneer er innovatieve voorstellen binnenstromen, plots blijkt het dan over iets anders te gaan. Maar wat niet is, kan komen. 🙂

  3. En dat kleine idealistische visje van de Triodosbank wordt ( ‘DSB’!) bij de volgende (geplande!) bankencrisis natuurlijk in ‘no time’ opgevroten (en het kadaver uitgescheten) door de Grote Bankenhaaien.

    Logisch.

    Met 20% spaanse, portugese en griekse ‘obligaties’ op hun balans.

    ‘Low hanging fruit’ noemen ze dat geloof ik wahaahaaa ! ! !

  4. De triodos praat mooi, maar doet lelijk. De tarieven van de prive en zakelijke betaalrekeningen zijn de afgelopen 3 jaar verdubbeld. Leuk als je net klant bent geworden, nee dus. Dat getuigt toch van onbetrouwbaarheid omdat banken je met hun IBAN toch redelijk in de tang hebben. Ik pleit dan ook voor nummerportabiliteit, maar dat hebben ze met die IBAN toch mooi voor heel lang geblokkeerd en dus zitten we vast want die overstapservice is ook een farce waarmee je dubbele kosten betaald.

  5. @klant triodos

    Voor mijn begrip en zekerheid, met ‘nummerportabiliteit’ bedoel je dat je je rekening kan meenemen/overdragen ongeacht welke bank? Interessant idee, misschien dat we op die manier tot een geïntegreerd bankensysteem komen waarin geld voor ons werkt, niet andersom. In eerste aanleg, mits een beetje creativiteit (en goodwill) mag dat niet zo moeilijk zijn, het zou weer heel wat werk kunnen besparen, meen ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: