Die gidsen zijn geen ménsen die ons een rondtoer door cryptoland bieden. Om dan regelmatig ergens stilstaand te wijzen op de locale bezienswaardigheden rondom Bitcoin et al. Neen, het zijn tèchnische gidsen of signalen die wel macro indicatoren heten. Misschien wel betrouwbaarder dan mensen? Dat laten we in het midden. Het is wel een mens die ons erop wijst en niet van de minsten. Didi Taihuttu van de Nederlandse Bitcoin Familie. Een begrip in dat cryptoland en zelfs daarbuiten. Man, vrouw en drie kinderen die een uniek leven leiden sinds 2017. Het jaar dat ze dit voor honderd procent in het teken van bitcoin stelden. Geweldig vinden we dat zij ook nooit de minstbedeelden vergeten. Bij het (digitale) geld dat ze verdienen op hun vele reizen. Het is vanuit het exotische Thailand dat de pater familias zijn talrijke cryptoboodschappen stuurt. Zoals deze met ’two insane accurate macro indicators’ voor de grootste en oudste digitale munt. Bitcoin: waar gaat gij heen…?
Bitcoin stierenmarkt
Dat zijn dan de volgende, dixit Didi Taihuttu, mogen we hem Mister Bitcoin noemen? Die benaming heeft hij toch wel verdiend, nietwaar. ‘The Bitcoin hash ribbon and the 1 year plus HODL wave.’ Ja, dit zal pas als Chinees klinken voor niet ingewijden? Deze laatste indicator toont het percentage bezitters van bitcoin sedert een jaar en langer dat zijn munten hodl’t. Bijhoudt dus in afwachting van hogere koersen. Wanneer dit toeneemt volgde steeds een nieuw hoogtepunt in koers. The Hash Ribbon dan, die is gebaseerd op zowel de hash rate als de bitcoin prijs koers. Die zou al een signaal kunnen geven zo vroeg als het weekend van 27 en 28 juni 2020. Dat zijn ze dus, die ’twee waanzinnig accurate indicatoren’. Uit het verleden wel te verstaan (!) Wat voorspellen deze dan wel, in theorie? Dat de bitcoin bull run, de stierenmarkt voor bitcoin heel weldra in ernst start! Niet binnen minuten of uren zegt Mister B, maar “weken”, “maanden”? Natuurlijk zijn er nooit garanties in beleggen. Geen zekerheden, ook en zeker niet bij investeringen. Anders deed iederéén het wel en waren we allemaal rijk.
Geen gezeik, iedereen rijk
Soit, rijk worden we sowieso allemaal hoor. Kijk eens in wat voor hoeveelheden er geld over de wereld(economie) gestrooid wordt! Daar zal vast toch een heel deel van bij u en ons terecht komen, niet? Vast! Ik denk dat we allemaal als burgers één dezer dagen een dikke vette cheque in de bus kunnen verwachten, wat u? Toch. Want dat is nou een béétje het probleem. Dat vele geld, die honderden miljarden en biljoenen, die raken maar niet tot bij de burger. En er zijn nog een paar probleempjes…
Leners gezocht
Ten eerste: overheden nationaal en internationaal proberen ons aan het lenen te krijgen. Zelf zitten ze reeds sinds mensenheugenis tot boven hun (ivoren) torengebouwen in de schuld, maar kom. Rentes verlagen heeft niet gewerkt, want wij burgers blijven sparen, ook in recordhoeveelheden. Ze deelden dan maar geld uit aan de bedrijven. Ook die verdrinken in schulden, maar omdat vele beursgenoteerd zijn, schoven ze die cadeau’s door naar de aandeelhouders. Rest die overheden nog maar één ding om ons aan het spenderen te krijgen. Het geld (dollars, euro’s, ponden et al.) réchtstreeks in onze zakken proppen. Cfr. de 10.000 HKD in Hongkong die ieder van de 7 miljoen burgers ontving. De 1200 dollar die iedere Amerikaan boven 18 toegestopt kreeg in 2020. En omdat ze toch aan het uitdelen waren (ze maken immers ad libitum geld) kregen alle bedrijven groot en klein nog eens een flink deel. Noem het ter compensatie van de economische schade aangericht door het Coronavirus. Als het kind maar een naam heeft en àlles om niet te moeten toegeven dat ze wanhopig zijn. Radeloos. Want niks lijkt te helpen. Het tweede probleem is dan: wat is al dat geld nog waard, straks, in de toekomst? Want het is en blijft fiatgeld, nietwaar? Er is niet voor gewerkt, werd geen handel voor gedreven. Het is niet verdiénd of verworven. Het is zelfs niet gestolen…nou ja, van de koopkracht des burgers wel natuurlijk. Maar de meesten snappen dat toch niet of malen er niet om.) Neen, slechts bijgedrukt, bij verzonnen, wat getokkel op een computer. Vraag u eens af: wat kan iets waard zijn wanneer het zo makkelijk bij te maken is…