Volgens woningmarktvoorspelling.nl valt de Nederlandse huizenmarkt vanaf het derde kwartaal van 2012 in het diepste gat sinds de crisis. In mei 2012 vond nog een klein verkoopgolfje plaats, maar dit kwam vooral doordat veel Nederlanders in de veronderstelling waren dat de overdrachtsbelasting in juli weer zou worden verhoogd naar 6%. De huizenprijzen daalden in mei met 5,5% op jaarbasis, daarmee werd het niveau van 2009 wederom bereikt. Ook de cijfers van het Kadaster spreken boekdelen. Hieronder kunt u de ontwikkeling van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) zien. Dit is een tendens die niemand kan ontkennen. De huizenmarkt heeft het moeilijk en wellicht moet het ergste nog wel komen. De huizenprijzen zullen waarschijnlijk verder gaan dalen.
Woningmarktvoorspelling.nl verricht permanent onderzoek over de woningmarkt. Er wordt met name rekening gehouden met de ontwikkelingen (de richting) van de verschillende indicatororen welke belangrijk zijn voor de Nederlandse woningmarkt. Het eerste en tweede kwartaal van 2012 brachten volgens een raming van de woningmarktvoorspellers beide nog het eindcijfer 2 (op een schaal van 1 tot 10). Momenteel kan alleen met het eindcijfer 1 de verwachting voor de komende maanden worden getypeerd. Als we twaalf maanden terugkijken, is de woningmarkt van een 4 naar een 1 gedaald, aldus woningmarktvoorspelling.nl.
Nationaal en internationaal heerst alom politieke en economische instabiliteit. De nieuwe verkiezingen in Nederland leiden tot partijpolitieke bespiegelingen over de woningmarkt. Daarbij worden grote woorden zoals ‘hervorming van de woningmarkt’ gebruikt. Deze bespiegelingen zijn nog erg ver verwijderd van eventuele concrete maatregelen. Daarnaast blijft onze stelling, dat alleen een breed pakket aan maatregelen en dan ook nog tegelijkertijd gesteund door economisch herstel (als absolute voorwaarde) zoden aan de dijk kunnen zetten. Gesteggel over hypotheekrenteaftrek werkt onverminderd contraproductief voor de woningmarkt.
De bancaire situatie in Spanje baart zorgen en deze blijken opeens veel groter te zijn dan de slepende problemen in Griekenland. Maar ook een belangrijke Europese speler als Frankrijk moet zijn begroting op orde zien te krijgen met een nieuwe premier. Het economisch sterkere buurland Duitsland heeft haperingen in de relatief gunstige economie. De Europese Commissie heeft in haar kwartaalrapportage van 2012 te vroeg gejuicht over het economisch herstel. Het vertrouwen in een betere Nederlandse economie is dan ook uiterst laag bij de consumenten. Dit is tevens een primaire indicator waar rekening mee wordt gehouden in de huidige kwartaalprognose voor de Nederlandse woningmarkt. De andere indicatoren waar rekening mee wordt gehouden staan hieronder in het overzicht van woningmarktvoorspelling.nl.
Met een harde aan de nieuwe D mark gekoppelde Gulden en hypotheken die in sterk gedevalueerde euro’s blijven staan is dit probleem opgelost.
Helaas is Europa er niet voor de burger maar voor de bank.
En wat voor gevolgen heeft dit voor de prijsontwikkeling van de sociale huurwoningenmarkt?
Niet zo gek. We komen er nu eindelijke achter dat een gemiddeld huis makkelijk nog 20% kan dalen in waarde. In Amerika en Spanje en Ierland ging de prijsdaling snel. De Nederlandse politici wilden er alles doen om de pijn te verzachten, maar niet kan op tegen het fundament van vraag en aanbod.
Laat die bankenunie maar komen hoor, want onze banken zullen nog wel wat af moeten schrijven op onze huizenbubbel.
De woningmarkt is al jaren een DRAMA!
Probeer maar is aan een huurwoning te komen…onmogelijk of je gaat de hoofdprijs betalen, met een huur van 1.300 Euro per maand! Wie kan dit nu betalen?
Kopen is onder de huidige politieke werkelijkheid onmogelijk gezien het enorme risico dat aftrek van de hypotheekrente op de tocht staat. Ook dan nog minimaal 1.200 Euro per maand voor een normaal huis.
Noodgedwongen blijft de jeugd (zeg maar tot 30e) thuis.
Het kan niet uitblijven of de woningmarkt zal zich moeten schikken, dus betaalbare prijzen (lees , veel lagere prijzen, zeker 30% lager). Hierdoor zal de huurmarkt leegstromen en zullen ook de huren een stuk beter te betalen zijn.
De inflatie zal voor een toename in papieren inkomen zorgen, anders zal het electoraat niet meer op de politieke elite stemmen en dat mag nooit gebeuren.
Dus lagere huizenprijzen, maar verder zal alles fors duurder worden….benzine, elektra, water, eten en zorg. De fiscale voordelen op een woning zullen langzaam worden afgebouwd (einde aftrek hypotheekrente).
Per definitie dus toch een achteruitgang, dat is niet meer te stoppen. Alles is verkwanselt door de slappe politici, die iedereen maar te vriend willen houden en jarenlang met geld hebben gestrooid, alsof het uit eigen zak kwam.
Niemand roept deze hufters ter verantwoording. Legale diefstal is toegestaan onder het mom van politiek.
De sluwe politici zullen het electoraat voorliegen en mooie ,maar valse beloftes doen. De bal blijft rollen er veranderd niets, behoudens een enorme achteruitgang in welzijnsniveau.
Financieel Armageddon onafwendbaar…zegt Jim Rogers:
http://www.fondsnieuws.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=13425
Klaar zijn we.
Hoofdkantoor van ING ziet het blijkbaar wel wat beter in:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12456416/__ING_waarschuwt_voor__triple_dip__economie__.html
@4: Inderdaad Martin. Doordat niemand meer een huis wil kopen, gaan de verhuurders van huizen en appartementen steeds meer vragen. Ik snap echt niet waarom de mensen met een huis te koop deze niet lekker gaan verhuren. Kan dat niet? Mag dat niet?
De waardedaling van de huizen is niet meer te stoppen inderdaad. Ondanks dat makelaars schreeuwen dat ‘het wel weer goed komt’ hebben ze de afgelopen twee jaar veel krediet verspeeld.
Figuren als Jim Rogers niet serieus nemen
Dat soort miljardairs speculeren gewoon op de val v/d euro. Kan hun bankrekening weer een flink aantal nieuwe o’en verwelkomen.
@Dré nee, dat mag niet van de bank van wie het huis in de meeste gevallen grotendeels is (hypotheek). Die wil een leeg onderpand en geen huurders die je er niet meer uit krijgt, al worden de banken inmiddels wel iets soepeler. Ook moet de gemeente meestal nog een vergunning verlenen op grond van de Leegstandswet.
Ben wel benieuwd naar vorige voorspellingen van woningmarktvoorspelling.nl: niet op hun site te vinden.
De daling is eigenlijk nog veel sterker. Naast dat de prijs 10% gedaald is, word er bijna niets verkocht…vooral buiten de randstad. Dus de prijsdaling is alleen op huizen die verkocht worden. De rest is het blijkbaar niet eens WAARD om verkocht te worden…. 😕
Als je nu op huizenzoeker.nl kijkt, zie je dat er heel weinig in de categorie “verkocht onder voorbehoud” in komt. Over juni is er nog een opleving met verkochte woningen vanwege NHG en overdrachtsbelasting, nu word er ook in de randstad bijna niets meer verkocht…
[b]Monitoring van buitenlandse financiele instellingen lieten al zien dat de huizenprijzen in Nederland zo’n 44 % te hoog zijn gewaardeerd, deze zeepbel zal eerst moeten klappen om weer wat betreft de werkelijke waarde , met 2 benen op de grond te staan.
Ik geloof dat het begrip ‘ overwaarde’ waar men dus vakanties, auto’s en dure consumenten artikelen van aanschaften, een typisch Nederlandse vinding was van het bank en verzekerings wezen.
Het probleem van de banken in NL is dat er dus geen geld meer geleend kan worden voor instandhouding van deze Nederlandse ‘Fata Morgana ‘ in de te hoge waardebepaling van vastgoed.
Dir probleem zal voor een lange tijd onoplosbaar zijn