De beurzen mogen dan flink stijgen in de eerste maand van het nieuwe jaar, met de reële economie gaat het nog steeds slecht. Koopkracht is één van de belangrijkste kengetallen in de economie. De koopkracht daalt inmiddels voor het vierde  jaar op rij. Volgens het Nibud zal 2013 ‘geen topjaar’ worden voor het gemiddelde Nederlandse huishouden. Het Nibud liet vorig jaar weten dat de koopkracht tot 2017 voor sommige Nederlanders met 16% kan gaan dalen. Het Centraal Plan Bureau ging zelfs nog een stapje verder en liet weten dat gepensioneerden in het ergste geval 30% minder te besteden zullen hebben.

Koopkracht 2013

De koopkracht daalt

De kracht om te kopen neemt dus voor iedereen af, voor de één wat meer dan voor de ander. Feit blijft dat we in een systeem leven waarin deze kracht om te kopen vrij belangrijk is om het systeem zelf in stand te houden. Hoe wordt er anders groei gegenereerd? De werkloosheid is in de afgelopen maanden fors gestegen, de lasten voor de burger zijn verhoogd en de prijzen voor diensten en producten stijgen momenteel gemiddeld met zo’n 3%. Bij veel mensen blijft er aan het einde van de maand dus steeds minder over.

Ludieke actie

De PVV roept Nederlanders, die te maken krijgen met koopkrachtverlies, op om een belletje te plegen naar Het Torentje van Mark Rutte. Volgens Wilders is het telefoonnummer: 070-3564100. Het jaar 2013 wordt in ieder geval weer een zwaar jaar voor de portemonnee van de gemiddelde Nederlander. Vrijwel iedereen heeft minder te besteden dan vorig jaar. Als u een indicatie wilt krijgen van uw koopkrachtdaling, kunt u de koopkrachtberekenaar van het Nibud proberen. Geen garanties natuurlijk, want wie weet wat ons in 2013 nog allemaal staat te wachten.

10 reacties

  1. Ook mijn Wajong-uitkering is met 10 Euro per maand gedaald. Dit wordt veroorzaakt door de stijging inkomstenbelasting eerste schijf van 33,1% naar 37%. Ik vind dit niet erg, want we moeten allemaal wel een stap terug doen in onze koopkracht. We moeten de tering naar de nering zetten en niet meer aan overconsumtie doen. Willen we echt uit de crisis komen, dan zal ons land de transistie moeten maken naar duurzame energie. Deze transistie zal voor veel werkgelegenheid en voor economische groei zorgen en we zijn dan veel minder afhankelijk van de olie.

    Ik vind de actie van de PVV maar niks, want Geert Wilders speelt in op de ontevredenheidsgevoelens van de bevolking en wil daarmee weer flink wat stemmen trekken. Ik vraag mij af of hij ons land wel fatsoenlijk kan regeren en de verantwoordelijkheid voor ons land kan nemen, zeker toen hij vorig jaar met de staart tussen de benen wegvluchtte van het Catshuisoverleg.

  2. Minder werken en minder uitgeven. Ik zorg er vooral voor dat er zo weinig als mogelijk aan belasting in Den Haag binnen komt . En ik moet u zeggen, het gaat best. Er zijn heel veel leuke dingen te doen die gratis zijn. We waren het alleen niet meer gewend. Maar dat neemt niet weg dat onze hoogopgeleide bestuurders op elk ambtelijk niveau het land ruïneren.

  3. Ik merk ook dat ik steeds minder kan uitgeven aan mijn hobby’s. Ik ga minder naar de biosscoop, ga niet zondag even een rondje rijden (kan niet meer met deze benzine prijzen) en ook letten we op de aanbiedingen in de bonus. Het is geen pretje, maar we overleven het wel. Mijn grootste angst is dat ik mijn baan verlies. Ik kom als 50plusser niet zo makkelijk meer aan het werk. En veel vertrouwen in de Nederlandse pensioenen heb ik ook niet, dat is op hoop van zegen. Langzamerhand gaan we zien dat de kern van Europa ook steeds meer problemen gaat krijgen van de eurocrisis. Wat eerst veilige haven was kan over een paar jaar net zo slecht als Spanje zijn. Nederland heeft gevaarlijk veel hypotheekschuld.

    1. Bob, ik kan mij dat heel goed voorstellen. Als je op dit moment 45+ bent en je raakt je baan kwijt kan je een heel groot probleem hebben om weer aan de bak te komen.
      Niet alleen mijn vertrouwen in ons pensioenstelsel is naar 0 gedaald, maar ook in alle politieke partijen. Met het huidige kiesstelsel kan het nooit goed gaan ten tijde van een crisis zoals we die nu hebben en nog gaan meemaken.
      De hele toekomst, en helemaal die van onze kinderen…is op hoop van zegen…

  4. Zoals het artikel aangeeft, de beurspoppenkast en alle mooie praatjes van politiek en msm zijn allemaal in controle van de eu doorduwers.

    De werkelijkheid is wat je er in het dagelijks leven van merkt en dat ziet er heel anders uit dan het elite-toneelstuk.

    Maar dat is niet alleen in europa zo maar gaande over heel de wereld.
    Schijnwereld met glitter en glamourpraatjes en de werkelijkheid.
    Houdt de mensen er lekker lang onder omdat ze aan zichzelf gaan twijfelen, dat het dan misschien aan hen ligt dat het minder gaat…op televisie horen ze immers dat de crisis voorbij is…
    De democratruukendoos van de machthebberts.

  5. Mijn vut is € 70,00 per maand minder tel daar de verhogingen bij zit je snel boven de € 100,00
    Van dat bovenstaande grafiekje klopt helemaal niets.
    Bedankt PvdA en VVD

  6. “Feit blijft dat we in een systeem leven waarin deze kracht om te kopen vrij belangrijk is om het systeem zelf in stand te houden. Hoe wordt er anders groei gegenereerd?” FOUT, koopkracht is een gevolg van groei! Groei in dit en alle andere systemen kan alleen worden gegenereerd door PRODUCTIVITEIT!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: