Het is opvallend dat de berichten over zware mishandelingen door jongeren elke dag het nieuws van de dag is. Het olympisch medaillefeestje wordt er door bedorven. Het is komkommertijd dus is er weinig politiek nieuws te melden. Zelfs de formatie van een nieuw kabinet ligt dood voor de kast want politici zijn op vakantie. Ministers en de oppositie zijn op reces maar de ministeries, politie en justitie houden ons wel aan de regels. Zonder het politiek gekibbel draait de boel gewoon door. Willen we eigenlijk wel een nieuw kabinet? Na al die Haagse strubbelingen en leugenpraktijken voor het zomerreces is het nu heerlijk rustig in Den Haag. Niks mis mee, we slapen er goed om. De noodwet wordt nog steeds gehandhaafd door politie en een legertje handhavers. Om demonstraties uit elkaar te slaan is de ME paraat, dus geen nood.

Ineens was het stil op straat

Ondertussen viert de jeugd vakantie in verhitte (bosbrand)landen waar men met smart op toeristen uit Noord Europa zit te wachten. Onze jongeren zijn lang belemmerd om hun opgespaarde zakcenten uit te geven, ze pakken nu hun kans met de onzekerheid voor hoe lang. Ze konden hooguit ergens stiekem bij elkaar komen om op een zolderkamer of in bedrijfsloods illegaal een feestje te vieren. Drank en drugs werden onderweg aan de route uitgeleverd. Door de avondklok waren normale fysieke contacten onmogelijk en urenlang op de laptop en instagram, daar ben je snel op uitgekeken. Fysieke contacten op schoolpleinen, collegezalen, de campus en studentenkroegen waren lange tijd onmogelijk voor jongeren die nooit anders gewend waren. In de vrije westerse democratie was de vrijheid om elkaar te ontmoeten en reizen een groot goed. Het was niet weg te denken in een gesocialiseerde samenleving. Ineens werd dat verboden. We vonden het allemaal best spannend om te zien wat de stilte van de avondklok en de lockdown ons zou brengen. Hoe lang zouden we dat vol houden? Intussen weten we beter. Materiële schade door avondklokrellen en gewonde demonstranten die hardhandig uit elkaar werden gemept in Den Haag en Amsterdam.

Lockdown onnodig

Er gold een demonstratieverbod in een democratisch land waar burgers repressieve maatregelen niet gewend zijn. Het was bedoeld om de verspreiding van een besmettelijk virus tegen te gaan maar over de maatregelen waren de meningen verdeeld. Wetenschappers en analyserende burgers die zich verdiepten in de virusmaterie kwamen tot de conclusie dat de voorspelde mortaliteit bij lange na niet uit kwam. Ook zou de lockdown niet nodig zijn geweest omdat de cijfers van overlijdens door of met corona onjuist zijn geregistreerd. Landen als Zweden en enkele staten in de VS, waar geen lockdown was, presteerden soms beter in hun strijd tegen de verspreiding van het virus. Als hier in NL een nieuwe coalitie wordt geïnstalleerd zal er flink gedebatteerd worden over de desastreuze repressieve maatregelen die enorme schade hebben toegebracht aan vooral de jongere generatie.

Verstoring in gedrag

Het valt niet te ontkennen dat deze generatie naast de overleden coronapatiënten, waarvan de meesten een hoge leeftijd hadden met vaak onderliggende aandoeningen, misschien wel het meest heeft geleden onder de coronacrisis. Zoals eerder genoemd was hun persoonlijke levenssfeer wel heel erg in de war geschopt. Voor opgroeiende kinderen is dat erg schadelijk. Het gemis aan sociale contacten is onontbeerlijk in hun jonge levens. Ze moeten hun plekje vinden en zich bewijzen in de samenleving; afzondering van de gemeenschap kan een ernstige storing veroorzaken in hun sociale gedrag. Het is duidelijk aangetoond dat de leerprestaties van veel jongeren onder de maat bleven. Er zijn talrijke herexamens afgenomen om studenten een extra kans te bieden. Nu komen ontelbare meldingen binnen over psychische schade. Ze worden niet allemaal geholpen omdat de wachtlijst van Jeugdzorg ongekend lang is. Veel studenten zitten thuis met een burnout, ze zijn van de kaart ondanks dat ze hun studie met goed gevolg hebben afgerond.

Wie de jeugd heeft…

Onze jonge generatie heeft enorme psychische schade geleden. Het is in en in droevig dat zij stil moesten zitten voor de senioren die op hoge leeftijd er tussenuit piepten met corona. Vergeef me deze oneerbiedige opmerking, dat komt doordat ik me opwind. We offerden onze jonge generatie voor een uitgeleefde oude generatie. Dit is een gedurfde uitspraak voor een gepensioneerde. Toch meen ik dat. Ik heb al vaker geroepen dat we als samenleving de ethische discussie uit de weg zijn gegaan. De discussie of de repressieve maatregelen vanwege een virus met lage mortaliteit nu wel echt nodig waren. Ik zou zeggen wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Waarom hebben we de jongeren opgesloten ten gunste van de ouderen die een lang leven achter zich hadden. Nu zitten we met een beschadigde generatie en worden we elke dag geconfronteerd met schokkende berichten over de rellende en agressieve jongeren die elkaar en anderen belagen en zelfs doodschoppen. Dat allemaal onder invloed van alcohol en soms drugs.

Causaal verband met corona    

Het lijkt er sterk op dat er een inhaalrace plaatsvindt om hun verloren vermaak in te halen. De frustraties spatten er af nu ze tijdens de vakantie volledig los kunnen gaan. Het blijft niet bij enkele geweldsincidenten, het zijn er talrijke. Ik hoor ouderen mopperen over een volledig losgeslagen jeugd. Ik zou zeggen, denk even na. Wanneer er sprake is van buitensporig geweld onder groepen jongeren dan zou je een causaal verband kunnen zien met de coronamaatregelen. Vreemd genoeg kom ik deze gevolgtrekking niet tegen als ik de online media langs scan. De verwaande samenleving is goed in wegkijken en direct veroordelen maar zoeken naar oorzaken kost enig analyserend denkvermogen. Ach wat, ik vergeet weer te kijken naar de Olympische Spelen, een mooie corona afleider. Prachtige hosanna televisie.

GW

8 reacties

  1. Vergeef me als collega en vriend-op-afstand dat ik het grotendeels oneens met je ben. We hebben een slappe nieuwe generatie gekweekt door die jeugd zo in de watten te leggen. Ze kunnen nergens meer tegen, zijn niet gewapend tegen (no pun intented) enig hard leven, het zijn over het algemeen moreel (en fysiek) slappe jonge mensen geworden. Ik spreek generaliserend en uiteraard zijn er tal van adolescenten en jonger die zich wel gedragen, die doen wat ze horen te doen, met manieren en respect. Voor iedereen die ouder is, laat ons daar al mee beginnen. Voor leraars, leraressen zeker; voor overheidsambtenaren; voor politie en ordediensten. RESPECT! Daaraan ontbreekt het zeer bij een groot deel van de jeugd. Veel ouders hebben ze zelfs niet meer in de hand. Dat loopt ´s avonds laat nog over straat, vormt bendes, vernielt, is respectloos – zeker naar het vrouwelijke geslacht toe. Niet of nauwelijks nog opgevoed zoals het hoort, duidelijke regels voorgehouden van zich netjes en naar behoren te gedragen. In de watten gelegd, vertroeteld, rot bedorven, gepamperd tot in het onzinnige, dit spelletjes-spelend-grut dat voor niets en niemand nog respect heeft. En ach, owee, nu hebben ze een ´burn-out´, terwijl ze zelfs niet weten wat werken is. Sorry hoor, beste Gerrit, kameraad, dat ook ik me opwind, maar je geeft ze nog uitvluchten bij, de pap in de mond bij. Blame it on Corona! Die veel te grote paraplu waaronder we alles kunnen wegstoppen…NOT! Een reactie geschreven met respect naar iedereen die het hier niet mee eens is. Groetjes, nog een prettige zondag, Joost
    PS. Een nuance nog, toch. We geven als volwassenen te vaak het slechte voorbeeld. Heel wat jongeren zijn inderdaad de weg kwijt. Het leven is hard, bikkelhard, dat zullen ze nog wel meer ondervinden. Maar een wat hardere aanpak, leerschool, kweekt MANNEN, en VROUWEN. In plaats van grote kinderen.

    1. Hoi Joost, ik denk dat het probleem wat jij schetst een andere oorzaak heeft. De jeugd van tegenwoordig is een andere jeugd dan de jeugd van vroeger. Lopen aan tegen de erfenis die “wij” achterlaten. We moeten niet vergeten dat we langzaam zijn gegroeid van gezinnen met éénverdieners naar een gezin van tweeverdieners. Toen mijn vrouw en ik kinderen kregen was moeder thuis totdat de jongste naar het hoger onderwijs ging. Het gaf een goed gevoel aan onze kids als er iemand thuis was om na schooltijd tegenaan te leunen. Nu moeten de kids aanleunen tegen professioneel opgeleide kinderopvang of aanlopen bij de meester of de juf in de klas. Soms met klachten over de huiselijke sfeer of nog erger huiselijk geweld. Dat komt helaas vaker voor vanwege de stress omdat beide ouders (moeten) werken om de boel rond te brijen.

      Het leven is veel duurder dan toen wij onze woning kochten voor 85.000 gulden. De maatschappij is in snel tempo veranderd en helaas niet ten gunste van opgroeiende kinderen. Mijn uitleg verklaart al een heleboel aan jouw ‘tirade’ richting onze slappe in de watten gelegde jongeren. Overigens is het sfeertje ook niet lekker in die achterstandswijken van de grote steden waar de hangjongeren worden gepaaid om drugs uit te venten. Tsja, hoe zou dat toch komen. Dat lijkt me toch meer een soort van noodlot door de tijdgeest waarin ze verkeren. Ik heb zelf 3 kinderen waarvan de oudste 2 graag meer woonruimte willen. Door ontbreken(tsja…) van een levenspartner kunnen ze het nauwelijks opbrengen om een stulpje te kopen van 3 ton of meer. Zo zijn er veel van dit soort frustraties onder onze jongeren waarvan ik eerlijk moet zeggen dat ik die in mijn jeugd (gelukkig) niet heb gekend.

      Ik vrees dat “we” onze jongeren tekort doen. Komt niet zo direct door “we” maar door onze beleidsmakers van overheden en centrale banken. Kwestie van geld goedkoop maken en prijzen te duur en indirect doen we er (gedwongen) aan mee.

  2. De tijden veranderen maar de jongeren zijn mijns inziens niet beter of slechter dan vroeger. Bestond er niet zoiets als “langharig werkschuw tuig” toen we zelf nog jong waren https://www.falder.nl/falder-toen/jeugd/werd-ik-nog-maar-een-keer-uitgemaakt-voor-langharig-werkschuw-tuig/? Natuurlijk zijn er enkelingen die het al te bont maken maar die had je vroeger ook. Persoonlijk ben ik verbaasd over de discipline en verantwoordelijkheidszin waarmee de meeste jongeren zich gedroegen tijdens de epidemie. Maar het schorremorrie haalt gemakkelijker de persaandacht. Volgens mij waren we echt niet beter dan de hedendaagse jeugd.

    1. Inderdaad Ivo, ook volgens mij waren we echt niet beter dan de hedendaagse jeugd. Vroeger was het kattekwaad, nu heet het kattenkwaad, klinkt iets heftiger, ha, ha, ha. Het schorriemorrie van deze tijd krijgt net zo goed als vroeger volop media-aandacht. Ontspoorde jeugd zullen we altijd houden tenzij de opvoeding in alle gezinnen, van elite tot aan de bevolking in achterstandswijken, bestaat uit een soort van rekrutenopleiding waarin ijzeren discipline wordt bijgebracht. Met daarnaast een tevreden leven met alles binnen handbereik voor een gelukkig bestaan.

      Echter weet iedereen dat de opvoeding van achterstandsjongeren tekort schiet en iedereen weet dat de achterstandswijken de laatste jaren overbevolkt zijn geraakt. Overbevolkt doordat veel jongeren blijven hangen door gebrek aan betaalbare huisvesting. Als je dan opgehokt een lockdown moet doormaken dan kan dat invloed hebben op de geestesgesteldheid van de ‘in de watten gelegde’ jeugd van tegenwoordig, om de woorden van Joost te gebruiken.

      Nu ben ik geen jongerenwerker maar ik kan me hun frustraties voorstellen die ze op de samenleving afreageren zodra ze hun vrijheid weer krijgen. Totaal niet goed te praten natuurlijk maar helaas werkt dat zo in een overbevolkte samenleving waar we regelmatig last hebben van overlastgevende doorgedraaide verwarde personen. Ik wil altijd een oorzaak zoeken waarom mensen ontsporen. Mijn indruk is dat er tegenwoordig meer ontsporen dan vroeger, getuige de enorme wachtlijsten bij de GGZ. Oké, het is erg makkelijk om te roepen, “blame it on corona.” Toch mogen we niet wegkijken van de harde realiteit dat de samenleving behoorlijk verhardt in een tijd van onzekerheden. Niet iedereen kan daar goed tegen.

  3. Hier pretendeert men het vrije woord te verkondigen, alleen vertellen ze er niet bij, dat als je mening hen niet aan staat, je geblokt wordt op de site.
    De pot verwijt de ketel.

  4. Tamelijk cliché wat hier allemaal te lezen staat. Teveel ‘hond bijt man’, waarmee je tegenwoordig zelfs niet meer bij de Libelle terecht kan.
    ‘De jeugd’ bestaat niet. Net zoals ook ‘de samenleving’ karakter noch geweten heeft.
    Maar goed, makkelijker met algemeenheden? Hoe kun je een deugdzame jeugd verwachten temidden van een totaal ontspoorde samenleving?

    Er zijn absoluut voorbeeldige jongelui die de verleiding weerstaan, hard werken voor een krats, zélf -zonder financiering of schulden, zonder creditcard van mammie & pappie in hun onderhoud (moeten) voorzien, vijhonderd euro per maand moeten ophoesten voor een (gedeeld) zolderkamertje en óók nog zelf hun stdie bekostigen en nog tijd weten te vinden voor vrijwiligerswerk.

    Of de jonge durvers, ook in ‘gekleurde’ achterstandswijken, di een bedrijfje opzetten, bijv. als courier, niet voor de drugsmaffia maar voor rijke verzendhuizen. In een oude bestelbus dag en nacht door het hele land knorren om spullen af te leveren bij klanten. Je reinste uitbuiting, bij een moordende concurrentie. Om te ‘mogen’ rijden en daarna ogesnschijnlijk nog iets over te houden tellen ze hun eigen werkuren niet eens mee.

    Hoeveel jongeren zijn afhankelijk van ‘werk op afroep’ (flexwerk), zonder werkgarantie, zonder een graantje bestaanszekerheid?

    Ze zullen nauwelijks te vinden zijn op de Balearen of in Lloret de Mar, waar verveelde bofkonten elkaar tot moes slaan. Waarschijnlijk omdat ze even, los van hun ‘games’ en social media, gewoon niet mer weten wie of waar ze zijn.

    1. + 1
      Oudgedienden van de ‘beschadigde’ Provogeneratie vinden de huidige jeugd in het algemeen juist erg tam en inschikkelijk. Zelfs hun laatste, idealistische stuiptrekking ‘Occupy’ is ter ziele (en dat heeft niets te maken met Corona).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: