Een nieuw verdrag die ervoor moet zorgdragen dat de begrotingsdiscipline van de Europese landen beter wordt gewaarborgd via automatische sancties. Dat is de belangrijkste uitkomst van de Eurotop die donderdag en vrijdag plaatsvond in Brussel. Europa zal voortaan echter verder gaan zonder de steun van het Verenigd Koninkrijk. David Cameron weigerde akkoord te gaan met het opgeven van het unanimiteits-principe, die landen het recht geeft automatische boetes te vetoën. Daarnaast moeten Zweden, Tsjechië en Hongarije het akkoord, wat overigens nog lang niet volledig is, nog voorleggen aan hun parlement.

Vrijdagochtend om 5 uur was er al een overeenstemming bereikt over de te nemen stappen om de crisis voorlopig te bezweren. Voorlopig, aangezien dit akkoord weinig doet op elk ander vlak behalve de begrotingen van landen. Geen fiscale unie, geen Europese ministerie van financiën, geen bankenlicentie voor het ESM dat in de toekomst meer staatsobligaties moet opkopen en tot slot geen grotere rol voor de Europese Centrale Bank.

En zo blijft men dus stug volhouden dat het enige probleem waar Europa mee kampt de begrotingstekorten zijn van de verschillende landen. Een verkeerde veronderstelling, aangezien de Noord-Europese handelsoverschotten onder meer de Griekse handelstekorten zijn. Het grootste huidige probleem is overigens het gebrek aan groei perspectief. Met een groeiende schuldenberg en een krimpende economie lopen de schuldratio’s van de Zuid-Europese landen dubbel zo hard op.

Naast het “nieuwe” verdrag is tevens besloten dat de Europese landen zo’n 200 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds geven zodat het IMF dit geld kan gebruiken voor noodlijdende landen. Elke vorm van verdeelsleutels, garantiestellingen etcetra, is nog onbekend en daarnaast is diezelfde 200 miljard niet eens genoeg om Italië voor één jaar te kunnen helpen. Desalniettemin zijn de europese regeringsleiders tevreden. Het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM), de permanente opvolger van het huidige noodfonds (de EFSF), dient daarnaast zo’n 500 miljard euro tot zijn beschikking te krijgen. Het fonds dat volgende zomer in werking moet treden is een flinke som geld, maar zeker niet de “bazooka” waar markten al zolang om schreeuwen.

De banken zullen het geld echter ook niet aan overheden gaan uitlenen. Aan de hand van de zoveelste stresstest van het EBA kwam naar voren dat Europese banken maar liefst 115 miljard euro nodig hebben om aan de zogenaamde Tier-1 ratio te voldoen. De vraag is dus waar de banken het geld vandaan gaan halen, niet van de overheden in ieder geval. Daarnaast heeft de bankenlobby zo goed gewerkt dat banken verder zijn uitgesloten bij toekomstige steunoperaties als die van Griekenland. De bijdrage van de private sector, waar onze minister van Financiën, Jan- Kees de Jager, zo lang voor heeft gepleit, is waarschijnlijk vanwege diezelfde peniebele situatie van de banken uitgesloten.

Maar zoals eerder genoemd is wellicht het opvallendste nog wel dat het Verenigd Koninkrijk niet zal participeren in het nieuwe verdrag. Volgens The Economist kwam dit vooral vanwege Britse eisen over een vetorecht aangaande financiele regulering (zie hier pdf). De Engelsen zijn altijd al voor een groot deel afhankelijk geweest van “The City”, het financiële zakencentrum van Londen en ze zagen de laatste voorstellen dan ook als een regelrechte aanval op de Britse Economie. De relatie tussen Sarkozy en Cameron is momenteel slechter dan ooit. In eerdere ontmoetingen was het al duidelijk dat de Franse president weinig op had met Cameron (“You have lost a good opportunity to shut up”), en deze breuk geeft de Britse premier dan ook zowel op persoonlijk als electoraal vlak grote genoegdoening.

De leiders van de Europese Unie mogen het dan wel ontkennen. De stap van Cameron is er wel degelijk één met een symbolische betekenis. In een tijd waarin Europa dient samen te werken om aan een nieuwe grote recessie te ontkomen, is er in Brussel nauwelijks sprake van echte vooruitgang. Natuurlijk zijn er nog weinig details bekend en is er vooral voor een vorm gekozen waarin men nog details moet gaan uitwerken. Maar misschien is dat wel het zorgwekkende. Het enige waar Europese leiders mee op de proppen komen zijn drie letterige acroniemen (ECB, IMF, ESM), terwijl de broodnodige details vooralsnog ontbreken. De vraag is of Merkozy en de zijne nog op tijd het licht zullen inzien en snappen wat nodig is om deze crisis in ieder geval voor langere tijd te bezweren. Als het verleden een afspiegeling is voor de toekomst zal het niet lang duren voordat de Europese leiders opnieuw samen zullen komen.

6 reacties

  1. Op http://blogs.reuters.com/global/2011/11/08/europesfire/ lees ik het volgende:

    [quote][b]Europe can’t put out the blaze[/b]

    If the world thought that Europe’s finance ministers were running in to put out the blaze spreading through Athens and Rome this week, it might come as a surprise to learn they still don’t agree on the size of the fire or how to deal with it.

    Any training course will tell you that if a small fire isn’t tackled quickly, it could make things a lot worse. The Greek crisis is like a small electrical fire that has grown into a dangerous inferno now threatening to gut Italy.

    But ministers meeting in Brussels have clearly not been on any fire extinguisher training courses lately — they don’t know their water from their foam and their dry powder. In fact, they appear to be pouring oil on the fire.

    Belgium’s Finance Minister Didier Reynders says it is best to try to smother the blaze with a small cloth soaked in a chemical called a financial transaction tax, while Sweden’s Anders Borg and Austria’s Maria Fekter say they can’t spare any of their CO2 extinguishers.

    “Italy can achieve a lot from its own doing,” Fekter told reporters who were watching the fire grow closer. Borg, Fekter and others are sure the Italians in the burning building down the street will be able to sort things out themselves.

    Spain’s Elena Salgado is meanwhile clearly upset that the smoke from that fire is billowing into her garden, but France’s Francois Baroin says there was no need to reach for a fire hose: “Tout va bien” (Everything’s going well), he said, wiping his brow from the heat.
    A combustible mix of hot air and faulty wiring seem to be one assessment of the causes of the euro zone flames, which no one is really willing to consider. But as the sound of emergency sirens grows louder, it may be time to remove the safety pin from the extinguisher marked “European Central Bank” — it may be the only way to remove all the oxygen feeding the fire.[/quote]

  2. @Pietjes : ik heb m’n bescheiden mening als commentaar bij ‘je’ link/artikel toegevoegd …

    eens kijken hoe lang het er mag staan van die bacon heads …

  3. Mooi artikel, en nog wel van ‘eigen bodem’ :

    http://www.thesilvermountain.nl/blog/2748/columns/bankzaken.html

    (verdienstelijk) citaatje :

    **************************************
    “Het bijzondere is dat banken die genationaliseerd zijn echter ook voor 1 ½ % mogen lenen. Dit biedt zo voor overheden een mogelijkheid om goedkoop aan geld te komen, veel beter dan om 7 % te betalen op de vrije markt voor staatsleningen.

    Het gevolg is dat overheden zo ook fors in het krijt raken bij de ECB, lees het bankkartel.

    Al met al verschuift met dit soort bewegingen de macht van overheden naar de grote wereldbanken, de bevolking achterlatend als slaaf van de machtsmachine Kijk naar Italie en Griekenland; de eerste nu in handen van een oud Goldman Sachs bankier en de tweede van een oud ECB vice president. Kijk naar de ECB, geleid door een oud Goldman Sachs bankier.

    Het zijn niet alleen de door u gespaarde gelden die verdampen door de machtsverschuiving richting bankkartel; het is ook uw vrijheid die op het spel staat. Immers, zowel u als de overheid staat fors in het krijt bij de bank. De bank heeft daarmee de macht overgenomen. Het kan de overheid dwingen te bezuinigen, het kan indirect aansturen op oorlog, het bepaalt wat u op veel aspecten van uw bestaan mag of niet mag. Daarmee is niet gezegd dat het bankkartel zelf zo gezond is; het bestaat uit een door en door corrupte kern, die de overheden en politici echter flink bij de ballen heeft.”

    *******************************************

    Ktm says :

    Alle Ballen Verzamelen In De BANKSCHROEF Der Schulden …!!!

    O..?
    Wazeggie ..?
    Is dat al het geval dan ..?
    Oké…

    Just checkin’ the mail …

    like Gianno Versace … (Eminem,2002)

  4. In mijn eigen ‘Kijk op de week” schreef ik: De uitkomst van de top kan resulteren in 2 gevolgen: a) Het is gedaan met de euro. Gevolg: de euro zal fors in waarde dalen, chaos breekt uit en onze koopkracht daalt drastisch om het puin te ruimen. b) De crisis wordt bezworen door enorme hoeveelheden geld te creëren. Dit zal de euro fors in waarde doen dalen. Uw koopkracht daalt drastisch door de zondvloed aan geld in het systeem (lees nog hogere inflatie).

    Blijkbaar is het geen van beide geworden. En toch zijn de markten (voorlopig) tevreden. Ik kan niet volgen, maar ik denk dat ze achter de schermen iets hebben afgesproken met de banken. Geen staatsobligaties meer dumpen en jullie krijgen toch overheidssteun of zoiets???

    http://fininfoblog.wordpress.com/2011/12/11/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-7/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: