Ingezonden artikel | Ik wilde een originele blogpost schrijven over iets wat pas in een flits tot me doordrong : er worden elk jaar maar 14,000 woningen gesloopt, terwijl er nu 7.4 miljoen woningen staan. Dus snel wat gegoogled over dit onderwerp en helaas: Toen Prof. André Thomsen van de TU Delft met emeritaat ging in 2006 hield hij zijn afscheidsrede precies over dit onderwerp. Er rest mij dus niet heel veel meer dan een kleine update plus wat onwetenschappelijk gefilosofeer van een DHZ-blogger over wat het zou kunnen betekenen….. Als je elk jaar 14.000 woningen vervangt op een bestand van 7.4 miljoen woningen dan is de noodzakelijke levensduur van de gemiddelde woning dus …. tromgeroffel …. 528 jaar (bij de sloopvolumes in 2006 was dat nog 400 jaar).

Dat betekent dus dat u nu in het huis woont waar ook uw bet-bet-bet-achterkleinkinderen in zullen wonen. De meeste huizen uit 1485, er bestaan er nog een handvol in Nederland, zijn inmiddels wel aangepast aan de stand van huidige techniek: de steens muren zijn waterdicht gemaakt en geïsoleerd, bedstedes verwijderd, vuurplaatsen vervangen door cv-ketels, opkamers gesloopt en glas in lood ramen vervangen door dubbel glas. Maar in 1485 stonden er nog geen 7 miljoen huizen, dus de komende eeuwen zullen we een plan moeten hebben hoe we het “onlangs” (in historisch perspectief dan) gigantisch gegroeide aantal woningen bewoonbaar houden.

Scenario 1 : zelluf doen

De naoorlogse woningen (’50-’70) zijn over 10 jaar, na de crisis, zo’n 50 tot 70 jaar oud en dus volgens de bouwstandaarden uit die tijd “afgeschreven”. Mensen die nu zo’n huis kopen zullen rekening moeten houden met grote onderhoudskosten : electra, waterleidingen, kozijnen, dakpannen, zowat alles zal vervangen moeten worden.

Energie

400 jaar geleden stookten we met hout en turf het huis op 1 plek warm. De fossiele generaties (1850-2020) deden dat met achtereenvolgens steenkool, aardolie en aardgas. Onze kinderen vragen ons inmiddels waarom er geen zonnepanelen op het huis liggen, dus u ziet wel waar het naar toe gaat : huizen met zuiddaken zullen meer waard blijken dan huizen zonder. We zullen onze huizen warm moeten houden met zon, wind en electriciteit uit de Sahara, die we hier met warmtepompen in hoogwaardige warmte omzetten.

Scenario 2 : Sloopfondsvariant

In deze variant blijken complete woonwijken met aflossingsvrije hypotheken gekocht te zijn, en weigeren de erfgenamen de verwaarloosde woningen, die hun ouders de laatste jaren van hun leven niet meer konden onderhouden, te erven. De banken blijven met 100-duizenden onverkoopbare huizen achter die op hun portefeuilles drukken. In dit problematischer scenario zal de overheid waarschijnlijk een sloopfonds stichten waarna de winnaars van dit scenario, banken en de bouwindustrie, nieuwe woonwijken à la 2030 neerzetten. Wat problematisch is aan een sloopfonds, is dat we collectief een extra belasting zullen moeten gaan betalen in een periode waarin we onze kredietcrisiswonden nog aan het likken zijn. Ik wil er dan ook voor pleiten dat we dit probleem door de hypotheekverstrekkers op gaan laten lossen, immers, zij hebben willens en wetens 30 jaar lang deze veredelde “huurhuizen” gefinancierd, en zijn dus ook altijd eigenaar gebleven van het aanstormende probleem.

Wat gaat het worden? De olifant op de horizon staat voorlopig nog niet in de woonkamer, maar over een jaar of 30 zullen er serieuze aantallen verpauperde eeuwelingen op de markt komen, en die zullen vermoedelijk niet zo geliefd zijn als de huizen uit de jaren 1920-1930 (“originele details”) nu.

Doet u voorzichtig met ons nationale erfgoed? Memo to self : onderhoudsplan voor de buitenboel maken.

@larsboelen (Stormglas.wordpress.com)

12 reacties

  1. “De naoorlogse woningen (’50-’70) zijn over 10 jaar, na de crisis, zo’n 50 tot 70 jaar oud en dus volgens de bouwstandaarden uit die tijd “afgeschreven”. Mensen die nu zo’n huis kopen zullen rekening moeten houden met grote onderhoudskosten : electra, waterleidingen, kozijnen, dakpannen, zowat alles zal vervangen moeten worden.”

    Revolutiebouw dus die geen 100 jaar kan bestaan. Slechte bouwkwaliteit met goedkope materialen, want er was in de naoorlogse periode woningnood en ook een gebrek aan goed bouwmateriaal.

    1. Er zijn idd een hoop woningen waarvan je je kan afvragen wat ze nog waard zijn als je alleen de stabel bakstenen overhoudt. Een jaren 60 tussenwoning, die sloop je ook niet om er wat nieuws voorin de plaats te zetten, dus dat moet toch collectief

  2. Dit is een van de vele problemen die ons nog te wachten staat, veel van de huidige regelgeving staat zonnepanelen voor electriciteit, zonnepaneel icm waterboilers, kleine windmolen op het dak, in de weg, (denk alleen al aan de extra invoerrechten op chinese zonnepanelen)

    een ander probleem met de huidige wetgeving is dat je meer belasting betaald als je woning goed onderhouden is dankzij de woz-waarde, met een verpauperd huis betaal je minder belasting, laat de boel maar verkruimelen.

    de grondstoffen om huizen te bouwen zijn minder verkrijgbaar, hout, goedkope energie om bakstenen/beton/dakpannen te produceren,

    het ziet er naar uit dat bakstenen een langere levensduur hebben dan beton, terwijl de meeste woningen gebouwd worden met betonplaten (inclusief het betonijzer dat langzaam vergaat, nog een probleem dus,

    veel woningen zijn gerenoveerd in de jaren tachtig, dit is ook al weer tegen de dertig jaar terug, van alle woningen zal ooit de electra, waterleidingen, riolering vernieuwd moeten worden en dit met duurdere grondstoffen,

    er staat ons nog heel wat te wachten, de jeugd die nu is opgegroeid in weelde zal flink gaan inleveren in de toekomst, het wordt tijd voor een duurzamer systeem, maar met minder consumptiewelvaart

    1. Goed beton gaat eeuwen mee, net zoals het betonstaal dat gebruikt wordt.

      Als het vergaat dan hebben die vakmensen rotzooi geleverd of is er weer bezuinigd op het betonmengsel en/of komt er door menselijke fouten scheuren vocht/lucht bij het ijzer wat voor corrosie zorgt.

      Die betonplaten zijn doorgaans vloerdelen (en gevuld met isolatie/piepschuim) als wanden niet van beton zijn is het kalksteen.
      bakstenen zijn niet meer dan decoratie, die kunnen geen gewicht dragen, daarom dat hoogbouw zeker op de lagere verdiepingen (de draagmuren) altijd met beton gemaakt worden. (de betonvloeren en -muren zijn altijd verbonden aan elkaar) het controle systeem in Nederland is zeer goed dat betreft, buiten de aannemer/onder aannemers kwaliteit moeten leveren, anders word er gewoon niet gestort, stuurt de gemeentes altijd een controleur langs om het ok woord te geven.

      Dus als er gefaald is, is dat het mens geweest niet de constructie, want die is zeer goed in nederland , en dan heb ik het over de huidige nieuwbouw. Ik ga nog niet zo lang mee ;P

      Helaas is kwaliteit en betrouwbaarheid niet waar op geselecteerd word in het bedrijfsleven, grote bedrijven hebben allemaal inkopers en worden onderdelen uitbesteed aan derden, persoonlijk contact is er niet en in crisisjaren zoals nu worden letterlijk honderden bedrijven aangeschreven om een offerte te maken.

      En daarbij gaat het letterlijk om de (euro)centen of je een werk krijgt of niet, Dus kwantiteit komt zo boven kwaliteit te staan wat kansen op problemen enkel groter maakt.

      mvg
      ex-betonvlechter
      sinds kort werkloos

  3. tja,

    beter jaren ’50-’60 woning dan Vinex-trup die voor winst en niet voor mensen gebouwd was. Bizar en merkwaardig: het levensduur vd woningen (bouwmaterialen, constructie) lijkt af te nemen terwijl techniek met snelle vaart vooruitgaat. wellicht dankzij “consumptiemaatschappij-gedachte” om alles zo te aken dat men zo snel mogelijk weer een niet aan moet schaffen (zoals bij electronica, huishoudelijke apparaten…enz.) . jammer

    1. SW meent zich te herinneren dat bouwtijdhalvering een serieus onderzoeksproject bij TNO-bouw was. Correct me if i’m wrong. Ik bedoel: hoeveel manuren worden er feitelijk besteed aan een gemiddelde “productie” woning? Zullen er niet veel zijn hoor. CV moet er in een dag inzitten heb ik wel eens gehoord. Nieuwbouw in NL staat op een bedroevend laag kwaliteitsniveau vergeleken met bv Duitsland en Belgie. Vreemd, want aan het bouwbesluit en de regelgeving (grrr) kan het toch niet liggen. Nee, het is die eeuwige winst-maximalisatie die niets goeds brengt anders dan voor de gretigen onder ons.

  4. Probleem in Nederland is dat we altijd “soort van voor de eeuwigheid” gebouwd hebben, in baksteen. In de VS ben je sowieso al een sloeber als je in een “pre-owned house” gaat wonen. Ze zetten daar een huis van gips en spaanplaat neer voor een habbekrats en halen het 25 jaar later net zo makkelijk weer neer als het op is. Bij ons is een afbetaald huis een duurzame investering voor de rest van je leven, maar dat werkt alleen zo als het object ook echt waardevast blijft.

  5. In Elsevier wrd zo’n tien jaar geleden wel eens de term ‘apocalyptisch bouwen’ voor de Vinexwijken gebezigd. Deze huizen zullen dertig jaar meegaan en dan even massaal gesloopt worden als dat ze gebouwd zijn. Thans zijn de flatjes uit de jaren 50 aan de beurt. In Heerlen zijn al de eerste complete straten van de kaart verdwenen. Een gemiddeld huis gaat 120 jaar mee. Al op de middelbare school verbaasde ik me erover, dat het eigen huis het enige tweedehandsgoed is, waarvoor men meer wil betalen dan voor de nieuwe variant. Verder vroeg ik me af, wat er gebeurt, wanneer het huis afgeschreven is en gesloopt moet worden; voor de eigenaar is het dan geen vermogensbron meer, maar een kostenpost. Je kunt het opvangen door de erfenis te verwerpen.V

    1. Er zijn inderdaad documentaires geweest over vinexwijken. Als je zo’n huis kocht moest je de renovatiekosten na 30/40 jaar meefinancieren.
      Heb trouwens nooit begrepen dat mensen in zulke huizen willen wonen.

    2. Wie wil nu zo graag in een jaren-’50 flatje wonen? Ik denk maar heel weinig. Dit soort flatjes zijn erg gehorig, waardoor je al heel snel last van elkaar hebt. Ook een slecht energielabel met hoge stookkosten tot gevolg. Heel vaak wonen in dat soort flatjes mensen die asociaal gedrag vertonen.

  6. De kwaliteit van de huurwoningen uit de jaren 50-70. is net zo slecht als de kwaliteit van het bankensysteem nu.

  7. Dezelfde berekening geldt voor zonnepanelen: Vorig jaar werden er 100000 geplaatst, maar er gingen maar 200 stuk. Luister niet naar de zwartkijkers die zeggen dat je zonnepanelen maar 30 jaar meegaan, uit deze berekening blijkt dat zonnepanelen 500 jaar mee gaan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: