Valutakoersen zouden een afspiegeling moeten zijn van de economische fundamenten, zo zegt president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de centrale bank van Japan, die onlangs een interventie uitvoerde om de yen te drukken, en China, die de yuan al jaren laag houdt, roert de ECB zich niet op de valutamarkten.

‘Meer dan ooit denk ik dat de wisselkoersen de economische fundamenten moeten afspiegelen’, zei de bankpresident in een toelichting op het rentebesluit. ‘Extra volatiliteit heeft ongunstige implicaties voor economische en financiele stabiliteit’, aldus Trichet.

Trichet stelde verder dat de regeringsleiders van belangrijke landen dit weekend de mogelijkheid krijgen daarover hun standpunten te delen bij de vergadering van het IMF in Washington. Wat betreft de suggesties dat de Chinese yuan sneller zou moeten stijgen, zei Trichet dat het ‘heel belangrijk’ is dat de aangekondigde wijzigingen aan het wisselkoersbeleid van China worden doorgevoerd om zo de Chinese munt geleidelijk te laten stijgen. Het commentaar van Trichet op de valutamarkt komt in een periode waarin landen het oneens zijn over de koersen van diverse munten. De EU en de VS vinden dat China en andere Aziatische landen hun munten laag houden om de exportsector te ondersteunen.

Trichet ging niet in op de koers van de euro, maar kenners zijn van mening dat de centrale bank niet blij zal zijn met de scherpe winst van de Europese munt. De euro is sinds het dieptepunt in korte tijd 17% gestegen ten opzichte van de dollar en met 7% tegen andere belangrijke munten, waarmee de exportpositie van de eurozone verslechtert. Donderdag steeg de euro, kort na de uitlatingen van Trichet, voor het eerst sinds tijden tot boven de $1,40. Daarna zakte de koers weer iets terug.

In tegenstelling tot andere toonaangevende centrale banken, zoals de Japanse en Amerikaanse, is de ECB bezig met het geleidelijk afbouwen van de buitengewone steunmaatregelen. Een serie van onconventionele stappen zijn van kracht sinds het hoogtepunt van de financiele crisis in 2008. Trichet stelt dat de ECB niet van mening is veranderd wat betreft het in stand houden van dergelijke maatregelen. De bankier zei verder dat het economisch herstel in de eurozone doorgaat met gematigde snelheid, al blijft de onzekerheid bestaan en zijn er risico’s. ‘De zorgen over opleving van de spanningen op de financiele markten blijven’, aldus Trichet. De onderliggende trend is volgens de ECB echter positief. De ECB liet de rente eerder op de dag zoals verwacht ongewijzigd op 1%. (via DowJones)

2 reacties

  1. Helemaal eens met Trichet.

    China zou wel gek zijn de Yuan te laten stijgen. Zowat alle staatsleningen VS liggen in China. China wacht zo veel mogelijk herfinancieringen af.

  2. Interessant om te zien hoe China zich steeds steviger opstelt. Net met Japan waren ze ook al niet de eerste die knipperde met de ogen. Zal wel een teken aan de wand zijn voor de komende tijd.

    Aan de wetskant heeft Obama ook niet heel veel keus: als hij aan wilt blijven zal hij toch de nodige ballen moeten tonen en niet knipperen naar China.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: