We zien wel meer CEO´s een draai van 180 graden maken in hoe ze investeren. Hoe ze beleggingskansen zien. Hoe ze de financieel-economische constellatie bekijken. Herbekijken. Zoals Warren Buffett dan toch pro goud wordt terwijl hij het heel zijn leven een barbaars relikwie noemde. Of zoals de oud-CEO van Prudential nu plots pro bitcoin is en toch tevoren altijd een groot opponent was van digitale munten. We noemen ze opportunisten. En er is helemaal niks mis met opportunisme – gebruik maken van geboden kansen. Alleen domoren en koppigaards houden star vast aan het eigen gelijk.

Opportuniteiten

Het vergt net een groot man of een grote vrouw om je eigen ongelijk toe te geven. Zou ik persoonlijk compleet mis zitten met blockchain en crypto de grootste uitvinding te noemen sinds het internet – ik zou de eerste zijn het toe te geven. Maar nogal wat mensen – en beleggers zijn ook mensen, wel een bijzonder specimen dan – durven dat niet. Je hebt in feite ongelijk. Je vergiste je. Beken dat dan ook ruiterlijk. Door gerechtvaardigd van idee en mening te veranderen, krijg je net meer respect en geloofwaardigheid. Wat ook mogelijk is, is dat de stand van zaken rigoureus veranderd is. Het beleggerslandschap. Het monetaire gegeven. De financieel-economische wereld. Nieuwe mogelijkheden die zich voordoen. Veranderde inzichten of een aha erlebnis. Dan kun je wel zo wijs zijn daar op te springen. Aan mee te doen. Je bent dan wel geen voortrekker meer maar ook meelopers verwerven vaak nog een flink deel van de koek. Dus duim omhoog voor de oude, slimme, rijke heer Buffett, om alsnog op de goudtrein te springen.

´Beleg in bitcoin´

Ook een andere oude heer moeten we loven. Dat is dan de gewezen CEO van Prudential, George Ball. ´Prudential Financial, Inc. is een Amerikaans Fortune Global 500- en Fortune 500-bedrijf waarvan de dochterondernemingen verzekeringen, beleggingsbeheer en andere financiële producten en diensten leveren aan zowel particuliere als institutionele klanten in de Verenigde Staten en in meer dan 40 andere landen.´ Wikipedia.org. Altijd al een tegenstander geweest van bitcoin et al, zoals hij zelf in onderstaande video toegeeft (vanaf de 7de minuut en 15 seconden). Om dan midden augustus 2020 toch datzelfde bitcoin aan te raden als belegging. Waarom doet hij dat? Zoals hij weer zelf verklaart kan de Amerikaanse administratie onmogelijk voor eeuwig blijven stimuleren. De beurs, de bedrijven, de burgers. Het wordt allemaal wel wat véél nietwaar? Eigenlijk een zogenaamde superkapitalistische staat onwaardig. Jongens, het is net socialisme op zijn Amerikaans. Net nog geen communisme, maar iedereen vreet ondertussen wel van de staatsruif?! Het is trouwens een publiek geheim dat ´s lands aandelenmarkten beslist hoog moeten blijven, zelfs bijna opnieuw op het historische hoogtepunt pre-Corona. Al gebeurt dat dan met funny money, dollars die je aan jezelf geeft. Die je ook prompt de weg wijst richting aandelenbeurzen. 

Beleggers in crypto, groot en klein – we zijn anno de zomer van 2020 van heel ver gekomen. Er bestaat een Engelstalig gezegde dat als volgt luidt. ´First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.´ Ik heb de oorsprong toch even opgezocht en wat blijkt? Het is een quote van wijlen Mahatma Ghandi, een van de belangrijkste maatschappelijke personaliteiten ooit. Op Brainyquote staat nog de meest beknopte biografie van de man die India bevrijdde van de Engelse kolonisatie die er wel bestaat.

De toekomst van de financiële markten

´Author Profession: Leader Nationality: Indian Born: October 2, 1869 Died: January 30, 1948´ Korter, meer summier kan haast niet en toch wordt het belangrijkste hier wel geschreven. Ghandi was een leider. Punt. We kunnen, al zijn we wel enigszins bevooroordeeld, toegegeven, bitcoin-bezitters voortrekkers noemen. Zelfs anno 2020 nog steeds, met de eerste BTC die het licht zag in 2009. Elf jaar is lang, in een mensenleven, toch. Maar monetair gezien is het als een oogwenk in de tijd. Van onbekend, obscuur. Iets voor nerds en weirdo´s. Naar de allereerste interesse wekkend buiten deze bubbel. Naar als belachelijk bestempeld door the powers that be. Naar genegeerd worden. Tot gekwalificeerd als uiterst gevaarlijk want gebezigd slechts door criminelen. Tot gewekte interesse bij overheden internationaal, multinationals, financiële instellingen over heel de wereld. Naar benoemd en gebruikt worden net als goud in de vorm van een safe haven. Vluchtheuvel voor kapitaal in donkere financieel-economische tijden. Naar gebruikt worden en erkend worden als allereerste blockchain. Waar al het andere van FinTech, DeFi, ODL, smart contracts et al. is ontsproten. Moest bekend zijn wie of wat Satoshi Nakamoto is – hij, zij of ze zouden stante pede de Nobelprijs voor Economie uitgereikt krijgen. Want Bitcoin is een leider. Is de leider met nog steeds de hoogste marktkapitalisatie binnen de asset klasse digitale munten. Zo bitcoin gaat, zo gaat de rest van de cryptocurrencies. En bitcoin, dames en heren, gaat omhoog. (Geen financieel advies, u kunt veel winnen maar ook veel tot alles verliezen met digitale munten, net als met elk soort belegging.)

Cnbc.com: ´Goldman names new head of digital assets in bet that blockchain is the future of financial markets´.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: