Opvallend dat zoveel mensen ineens in zak en as zitten. Het blijkt dat veel mensen niet goed hebben opgelet en iets teveel naar shownieuws hebben gekeken. Of onder een steen hebben geleefd. Geen oog gehad voor de veenbrand die ondergronds woedt en nooit goed is geblust. Alle ellende, van oorlogsgeweld, vluchtelingendrama’s, vernietigende sprinkhanenzwermen, stikstofcrisis, enzovoort, enzovoort, werd afgewimpeld onder het mom van: we kunnen er toch niets tegen doen.

Ineens is het menens

De wereld draait door, maar Matthijs Nieuwkerk stopt. En ineens breekt er paniek uit toen bleek dat geen rekening was gehouden met een virus in de verwaande westerse economieën. In een paar weken voltrekt zich een rampscenario dat we in geen 100 jaar hebben meegemaakt. Het virus kwam steeds dichterbij, en o jee, plotseling is het menens.

Als de angst regeert

Ga je naar de super en zie je tot je schrik lege schappen. Is het dan toch mogelijk dat we zomaar in de paniekmodus schieten? Zo zien we maar weer dat angst een bepalend element is van het menselijk gedrag, maar we gebruiken de angst niet om passende maatregelen te nemen bij een dreigende ramp. M.a.w. de mens leert nooit van zijn fouten. Dat er andere tijden naderen hadden we hier op Biflatie.nl al veel eerder begrepen. Door te analyseren wat er in de economie en de monetaire financiële wereld gebeurt. Het verwijzen naar berichten in de alternatieve media waar door de echte insiders wordt uitgelegd hoe fout ons monetaire stelsel anno 2020 in elkaar steekt. Het belichten van de economische problemen die alsmaar vooruit worden geschoven. Het commentaar op monetaire beleidsmakers en politici die alleen het blikje verder de straat in schoppen. Niemand die het durft op te pakken en zegt tot zover en niet verder. En daarmee doel ik op de stimulerende maatregelen van centrale bankiers waarmee het krediet in de aanbieding kwam. Spotgoedkoop kon men lenen en werden de beurzen opgeblazen met goedkoop geld. Konden landen als Italië hun begrotingstekorten financieren met de allerlaagste rentetarieven. De kredietberg werd torenhoog opgeblazen.

Uitgespeeld

Maar ineens is de nood aan de man. Nu moeten centrale banken ingrijpen terwijl de rente al op nul staat en hun balansen zijn opgeblazen door de aankoop van het waardeloze papier van bankbalansen en zo. En blijkt dat ze ondanks de vele waarschuwingen hun kruit hebben verschoten. Er wordt angstig geroepen naar de politiek dat er heel snel wat moet gebeuren. We zien direct resultaat. Tientallen miljarden moeten worden geleend. Omdat het moet, er kan geen dag langer worden gewacht. Niemand had ooit bedacht dat een pandemie een crisis kon veroorzaken die zo snel om zich heen greep. Dat centrale bankiers met de handen in de lucht staan, schreeuwend om stimulerende maatregelen van overheden. Ze zijn uitgespeeld. Echter is de overheid de vertegenwoordiger en de hoeder van de samenleving. De vele noodpakketten die nu hals over kop worden afgekondigd komen met een omweg op ons conto. Nu wordt er met spoed geleverd, de rekening volgt later. Per post, misschien in een blauwe envelop. Of gewoon wat schrappen op de Rijksbegroting die de komende tijd vol uit de bocht vliegt.

De ‘noaberplicht.’

Als we straks wat bekomen van de schrik en de vele doden gaan herdenken volgt een rouwproces. En het proces van de wederopbouw van een zwaar beschadigde economie. In het verleden ging dat nooit lekker. Gaf vaak behoorlijk wat handgemeen en werden de kanonnen opgesteld. Wat mogen we straks verwachten als we uit onze schulpjes kruipen? Dan gaan we ruzie maken, dat durf ik al vast te voorspellen. Wie gaat de rotzooi opruimen en wie helpt wie overeind. In Drenthe kennen we de ‘noaberplicht.’ Dat is de verplichting de andere noabers(= buren) met raad en daad bij te staan.

Nood delen

Nederlanders hebben de verplichting om de nood te delen met de andere 26 EU-lidstaten. Er komen zo meteen een paar grote jongens in de problemen die met hun grote verspilzucht uit het verleden de crisis niet aan kunnen. Italië en Frankrijk gaan om zich heen kijken en doen een beroep op de eensgezindheid van de Europese Unie. En dan gaat het niet alleen om de begrotingstekorten maar vooral om de grote (systeem)banken die in de problemen raken. Hun aandeelhouders hebben massaal de aandelen van de hand gedaan en de ongeruste rekeninghouders zijn begonnen om langzaam wat centjes van de rekening te trekken. Geschrokken als ze zijn van de hamsteraars in de supers.

Fout commando

Een ongeluk komt zelden alleen. Een pandemie komt altijd ongelegen. Behalve een gezondheidscrisis ontketent deze een heuse economische crisis die de boel flink op z’n kop zal zetten. We moeten daar zelf achter komen. Worden niet gewaarschuwd door de overheid. Het is jammer dat veel mensen iets teveel vertrouwen hadden in de overheid die bestuurd door de politiek altijd een te rooskleurig beleid voorstaat. Niemand brengt zijn stem uit op een partij die een minder rooskleurige boodschap verkondigt. Na een lange tijd van voorspoed is het de wal die het schip keert. De kapitein en de stuurman, de politiek en centrale banken, zullen ooit een fatale fout maken en keihard tegen een muur oplopen. We hebben het zien aankomen, maar ja, wie ben ik? De simpele dekmatroos die af en toe zijn zwabber omhoog steekt en met een waarschuwend vingertje roept dat de commando’s vanaf de brug niet altijd deugen.

GW

34 reacties

  1. Moeten wij rekening mee houden dat uitkeringen en langdurige zorg voor arbeidsongeschikten compleet geschrapt zal worden wanneer het kabinet komende jaren extreem zal moeten bezuinigen?

    1. Er komen natuurlijk vergaande bezuinigingsmaatregelen. Deze crisis is nog (lang) niet ten einde. Elke dag schrikken beleggers opnieuw als de gevolgen van de stil gelegde economieën verder worden doorberekend. De kapitaalvernietiging op de beurzen houdt voorlopig nog niet op. De rentetarieven op staatsleningen schieten momenteel als een pijl omhoog nu overheden in actie komen om honderden miljarden op de kapitaalmarkt op te halen om daarmee bedrijven te steunen. Van goedkoop geld gaan we zo ineens naar duur geld. De hoop van Wopke Hoekstra om goedkoop te lenen wordt nu de grond in geboord. Er gaan dus enorme begrotingstekorten ontstaan die onze verzorgingsstaat flink aantasten. Een moeilijke klus voor ons kabinet om keuzes te maken waarop te bezuinigen. Bezuinigen op sociale uitkeringen en de zorg is nauwelijks voor te stellen maar zal zeker last ondervinden van de tekorten op de begroting. Kortom, moeilijke keuzes in bittere tijden.

      1. Bezuinigingsmaatregelen die zo heftig zijn dat die bezuinigingsmaatregelen van Lubbers, Balkenende, Rutte I en Rutte II daarbij in het niets vallen?

        Of is het toch beter dat het financiële systeem compleet instort, banken massaal omvallen en het geld waardeloos wordt, om vervolgens wereldwijd een Tientje van Lieftinck in te voeren?

        1. Citaat wiki: “Een alternatief voor een onvoorwaardelijk basisinkomen is de negatieve inkomstenbelasting, waarbij de overheidssteun afneemt naarmate een persoon meer eigen inkomsten heeft.”

          N.m.m. is dit alternatief de beste oplossing. Is de meest eenvoudige toepassing en ontlast de gemeenten voor een groot gedeelte in de uitvoering van de bijstandswet.

          1. Een negatieve (voorlopige aanslag) in de inkomstenbelasting is de beste oplossing omdat op deze manier, net zoals met de inkomensafhankelijke toeslagen, rekening kan worden gehouden met eventuele andere inkomsten. Bij de Belastingdienst komen alle inkomsten samen en deze worden in de persoonlijke aangifte inkomstenbelasting(IB) gevuld. Kan iedereen met een DigiD inloggen om te zien welk inkomen er bij de B.dienst bekend is. Momenteel is er veel lawaai over de ongemakken die burgers ervaren met voornamelijk de kinderopvangtoeslag. Maar ook de schattingen van inkomens voor de huur- en zorgtoeslag gaan vaak verkeerd.

            Er wordt gestudeerd op afschaffing van de toeslagen en gezocht naar een alternatief. Mijn idee in deze is al eens ter sprake geweest op een discussieplatform bij de Belastingdienst maar kwam niet over bij de beleidsambtenaren op het Ministerie van Financiën. En beleid inzake fiscale regelgeving wordt in feite gemaakt door de politiek. Veel goede ideeën vanaf de werkvloer bij de B.dienst verzandden in de managementlagen en op het Ministerie. Mijn opvatting was om de inkomensafhankelijke toeslagen op te nemen in de aangifte IB in een paar afzonderlijke rubriekjes. Met simpele ja/nee vragen. Vervolgens kon bij afhandeling van de (voorlopige) aangifte een toeslag worden toegekend die werd verrekend met de inkomstenbelasting. Bij veel mensen in loondienst of met pensioen of uitkering kon dat tot een uitbetaling leiden. Met een uitsplitsing van de elementen op het aanslagbiljet. Soms samengevoegd met een bepaalde heffingskorting. Je zou daar ook een basisinkomen in mee kunnen nemen in de vorm van een heffingskorting. Tegelijk kan de bijstandsuitkering in veel gevallen worden afgeschaft.

            In de digitale aangifte IB kan veel meegenomen worden en de Belastingdienst is de enige instantie waar alle gegevens met betrekking tot inkomen en bezittingen samen komen. Er geldt een verplichte meldingsplicht van werkgevers, uitkeringsinstanties, banken, gemeenten enzovoort over uitbetaalde bedragen aan NL-staatsburgers. Het samenvoegen van toeslagen, heffingskortingen en andere tegemoetkomingen plus de bijstand als basisinkomen in de aangifte IB kan tot een flinke besparing leiden van administratieve rompslomp. Ik zou zeggen: politici, lees dit stukje commentaar en doe er wat mee. Ben zeker bereid nadere toelichting te geven in het Torentje van Rutte. Hij heeft nog wel een luisterend oor. Maar ja, luisteren en doen, dat zijn er twee.

  2. Citaat: “Konden landen als Italië hun begrotingstekorten financieren met de allerlaagste rentetarieven. De kredietberg werd torenhoog opgeblazen.”

    Inmiddels vliegen de rentetarieven op de 10-jarige Italiaanse staatsleningen als een raket omhoog. Van 0,922 procent op 19 feb tot 2,954 procent op 18 maart. Een rentestijging van een goeie 2 procent is gigantisch in 1 maand tijd. Waar gaat dit heen?

  3. Gedwongen door het toevallige coronavirus, de turboversneller, die nu moet doorgaan als oorzaak van alle ellende, zetten staten, gesterkt door centrale banken, de geldsluizen open om de samenleving te redden. Centralisatie en nationalisatie zullen het logische gevolg zijn. ‘De emancipatie van de arbeid vervangen door een collectief monopolie van de staat’.
    Karl Marx zou in zijn nopjes zijn als hij zou meemaken dat zijn idealen het kapitalisme wereldwijd verslaan.

  4. Centrale banken proberen de boel drijvende te houden. Zie de volgende weblinks:

    * https://nos.nl/artikel/2327582-ecb-trekt-750-miljard-uit-voor-opkoopprogramma-tegen-coronacrisis.html “ECB trekt 750 miljard uit voor opkoopprogramma tegen coronacrisis”;
    * https://www.telegraaf.nl/financieel/1175412261/fed-komt-met-steunprogramma-voor-beleggingsfondsen “Fed komt met steunprogramma voor beleggingsfondsen”;
    * https://www.telegraaf.nl/financieel/638056976/ecb-pompt-750-miljard-in-economie “ECB pompt €750 miljard in economie”;
    * https://www.telegraaf.nl/financieel/1054962358/een-omgekeerde-bankencrisis “Een omgekeerde bankencrisis”.

    Wanneer laat men het huidige financiële en monetaire systeem echt compleet instorten en gaan wij op een wereldwijde Tientje van Lieftinck over om daarmee je primaire levensbehoeften te kunnen bekostigen? Een Bijstandsuitkering, maar dan op wereldschaal. Want door blijven modderen met het huidige financiële en monetaire systeem en daardoor jarenlang pijn moeten lijden, dat ziet niemand op te wachten.

    1. https://www.telegraaf.nl/financieel/638056976/ecb-pompt-750-miljard-in-economie

      Let op de ECB gaat pompen. We wisten al dat de centrale bank zijn kruid had verschoten door de rente naar nul te laten dalen. Alle aangekondigde maatregelen van nu zijn pure noodgrepen van een bank die vanuit de paniekmodus handelt. Het is de vraag of hiermee de snelle rentestijging tot staan wordt gebracht. Vandaag daalde de rente op de 10-jarige staatsleningen maar of die daling de komende dagen, weken, wordt voortgezet is nog zeer de vraag. Kortom, de paniekverordeningen van centrale banken zullen waarschijnlijk maar kort werken. Het is uitstel van executie. Als de economie op zijn gat ligt en alleen kunstmatig geld wordt rondgepompt dan zal uiteindelijk de pomp ook stil vallen als het grondwater is weggelopen of uitgedroogd.

  5. Als de rente op langlopende staatsleningen snel oplopen kan dat een voorbode zijn van hyperinflatie en dan zijn de rapen echt gaar. De lockdowns in Europa, en die gaan we in Nederland ook nog meemaken, kunnen ervoor zorgen dat mensen ineens massaal de straat op gaan en dan heb je een opstand en zal de stabiliteit van Europa in gevaar brengen. Ik vraag mezelf af of de EU deze crisis zal overleven. Wat me zelf opvalt is dat door de voortdurend paniekerige berichtgeving de mensen onrustig maakt en mede aanzet tot hamsteren. Mensen wat meer geruststellen zou al veel meer uit kunnen maken.

    1. Willen mensen ineens massaal de straat op gaan en grote volksopstanden veroorzaken, dan zal de lockdown wel wat langer dan een paar weken moeten duren en wanneer tijdens een lockdown ook nog de voedselvoorziening in gevaar komt.

    2. En dan nog de oeverloze, mensen onzeker makende, gekissebis de hele dag in de Media en politiekzonder dat er echte daadkracht wordt getoond. Er zijn 3 ziekenhuizen failliet gegaan die nog wel leeg zullen staan. Doe daar wat mee! Ik zet de TV niet meer aan.

    3. In tijden van crisis zal de overheid daadkracht moeten tonen. Het is beter om zo snel mogelijk een zakenkabinet af te kondigen en samen op te trekken met de oppositie. Is beter dan elkaar via de interruptiemicrofoon te bestrijden. We hebben heel snel een sterke overheid nodig die de noodtoestand afkondigt, maar geen lockdown. Nu geen tijd voor politiek gebakkelei. Laat leger en politie surveilleren en laten we ons daarbij veilig voelen. De totale controle over de voedselketen en het geldverkeer. Dat onze basisbehoeften aan voedsel en geld gegarandeerd zijn. Tijd voor snelle actie. De tijd van individualisme is voorbij. Door de lotsverbondenheid is het nu tijd voor daadkracht en saamhorigheid. Laat Rutte de regie krijgen en met een aantal sterke mannen met visie uit bedrijfsleven het land regeren. Zonder partijpolitiek te bedrijven. Ik acht Rutte daartoe in staat ondanks alle dwalingen en niet nagekomen beloftes uit het verleden. Zijn charisme kan helpen om als een echte leider over te komen, mits gesteund door sterke mannen en vrouwen. (Ik twijfel of ik hier alvast mijn telefoonnummer openbaar zal maken, ha, ha, ha. Oké, niet serieus genoeg, dus afgewezen).

      1. Premier Rutte is echt een man van het balans zoeken in moeilijke tijden. Dat was ook tijdens de Grote Bezuinigingen en Lastenverzwaringen onder Rutte I en II het geval. Pijnlijke maatregelen werden destijds over de gehele bevolking verdeeld, waarbij iedereen inleverde. Want het had ook gekund dat de rekening van de toenmalige financiële crisis bovenmatig bij de minima terechtkwam door bijv. drastische kortingen op de hoogte van uitkeringen en toeslagen, de VVD is daar toe namelijk wel in staat

        1. De Grote Bezuinigingen en Lastenverzwaringen was enkel bedoeld om mooi weer te spelen in Brussel door onder de 60%-norm te komen. De lasten werden gewoon verlegd naar de gemeenten. Rutte heeft meer doden op zijn naam staan met die bezuinigingen dan het Coronavirus kan veroorzaken. Rutte zoekt geen balans, Rutte zoekt zijn eigen voordeel.

          1. Denk je dat Geert Wilders en Thierry Baudet het beter zouden doen? Gezien hun extreemrechtse ideologie pakken die juist de zwaksten in de samenleving. Zo wil Forum voor Democratie drastisch snijden in de sociale zekerheid.

        2. Hahaha! Neet te geleuve! Zonder politiek gescharrel en -vooral- zonder te jokken en zich te verschuilen.
          Rutte, de meest charismatische tweedehands autoverkoper en staatsman aller tijden, nog steeds op zoek naar de onderste steen.
          Yes, we can! Stuur hem lachend, gierend en brullend langs de Schengen grenzen, aan de hand van een paar andere, doorgewinterde, vaderlandse cabaretiers van VVD- en D66-huize en alle aardse en buitenaardse infectieveroorzakers nemen van pure angst en schrik de kuierlatten.
          (Sorry voor het ongemak, maar ik kwam effe niet meer bij).

  6. Op https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/5061631/inreisverbod-schengen-grenzen-reizen-dicht-eu-coronavirus-covid-19 “Inreisverbod raakt ook bedrijfsleven: ‘Het is echt heel lastig'” het volgende:

    ‘Bizarre fase’

    Hoewel thuiswerken kan en vooralsnog goed werkt, zullen alle reisverboden op termijn gevolgen gaan hebben. “De impact is groot”, zegt EU-deskundige Adriaan Schout van het Clingendael Instituut. “Onze hele economische en sociale verkeer draait op vrij reizen van mensen en goederen.”

    Hij wijst op economische schade die transporteurs lijden en de onzekerheid die er momenteel bestaat over transportkosten. Schout: “Al deze genomen maatregelen op het gebied van mobiliteit zijn schadelijk voor de economie. Het is een bizarre fase waarin we zitten. Surrealistisch.”

    1. Daling is al weer afgezwakt. In de vroege ochtend daalde 10-jarige Italiaanse van 2,424 naar 1,352 procent. Op dit moment(15:03) al weer gestegen naar 1,878 procent! Beleggers twijfelen of deze megaoperatie effect heeft. De mega-crisis eist niet een mega-aanpak maar een mega-mega-mega-aanpak in het kwadraat. Een echte crisis die zich verdiept naar een depressie is never nooit niet in te halen door monetaire beleidsmakers. Daar kun je alleen achteraan lopen. Heel simpel. Als de kredietberg megagroot is en de groei omslaat naar megakrimp dan zijn de tekorten megagroot. Sinds wanneer kun je megatekorten verhogen met megastimuleringen. Dat is alleen wanneer je geloof in sprookjes megagroot is. De balans van de ECB wordt megagroot opgeblazen. Conclusie: megagrote hyperinflatie aan het eind van de apocalyptische rit.

  7. Op https://www.telegraaf.nl/financieel/845238635/grootste-prijsstijging-van-olie-ooit “Grootste prijsstijging van olie ooit”:

    Grootste prijsstijging van olie ooit

    NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) – De prijs voor Amerikaanse olie kende donderdag zijn sterkste eendaagse stijging ooit. Een vat Amerikaanse olie werd in een etmaal 24 procent meer waard, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zinspeelde op ingrijpen in het olieconflict tussen Saudi-Arabië en Rusland.

    Moet niet gekker worden met de volatiliteit!

  8. Op https://www.rtlz.nl/beurs/artikel/5062821/ecb-750-miljard-pepp-steun-overheden-corona-coronavirus-covid-19 “Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro”:

    Zo werkt het ECB-steunprogramma van 750 miljard euro

    De Europese Centrale Bank (ECB) komt onverwacht met een enorm financieel hulpprogramma van 750 miljard euro, het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) genaamd. Wat houdt dat precies in? We beantwoorden de acht belangrijkste vragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: