Geen tekenen van al enige beterschap op economisch gebied. Niet voor Nederland en niet voor de Eurozone. Om van de rest van de wereld nog maar te zwijgen. Wel integendeel. Het Coronavirus is gemuteerd in een Coronacrisis sinds de uitbraak begin 2020. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal verbeteren.´De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent gekrompen vergeleken met het kwartaal ervoor, toen ook al sprake was van een teruggang. “Een dergelijke krimp is niet eerder gemeten”, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.´ Geen prettige boodschap om de (werk?)week mee af te sluiten!
Banenverlies
Het CDS voegt er nog aan toe dat we als Nederland officieel in een recessie zitten. “Er is kolossale schade aan de economie met twee kwartalen op rij met in totaal 10 procent krimp.” ´De coronacrisis heeft Nederland een historisch banenverlies bezorgd. In drie maanden tijd zijn er meer dan 320.000 banen verdwenen, vooral in de uitzendsector en de horeca,´ lezen we op Drimble.nl. Banen zijn megabelangrijk want daaruit ontspruit alles. Werken is wonen, recreëren, spenderen. Is zorgen dat de lichten blijven branden en dat je uitzicht hebt op een fatsoenlijk pensioen later. Dus elk verlies op dit gebied treft op meer of mindere mate de gehele samenleving. Financieel-economisch, en ook sociaal. Jeugd die zich verveelt steekt soms kattekwaad uit, of veel erger. Hoge werkloosheid leidt tot een toename van de criminaliteit, en soms ook druggebruik. Wat voor nog meer druk op de maatschappij zorgt. En we zijn allemaal al op onze tenen aan het lopen. Bang op andere tenen te trappen (!) Iedereen is dan nog eens extra gespannen door alle noodzakelijk of minder noodzakelijke anti-Corona maatregelen. Voeg daar nog extreem warm weer aan toe en je krijgt een broeihaard van menselijke, en helaas soms ook onmenselijke emoties.
Drive!
Tijd voor inspiratie en positivisme dus. Nederlanders zijn er niet voor gekend lang bij de spreekwoordelijke pakken te blijven zitten, nietwaar? Volgende video, podcast van de hoofdeconoom van genoemd CBS aan het woord dus: