De vraag stellen is het beantwoorden. Groene technologie als nieuwe economische crisis? Het antwoord luidt: ja… en nee. De opmars van groene technologie is onomkeerbaar, aldus een gezamenlijke analyse van universiteiten in Nederland, Groot-Brittannië en China. Maar de overschakeling van een ‘vervuilende’ economie naar een ‘groene’ dient wel geleidelijk te geschieden. In goede banen geleid te worden. Zo niet, dan dreigt het barsten van de zogenaamde ‘koolstofzeepbel’.  En dit kan een wereldwijde economische crisis veroorzaken.

Koolstofzeepbel

Gelukkig komt deze nieuwe studie van gerenommeerde universiteiten, dus toch wel verondersteld onverdachte bronnen. Want studies kunnen ook ‘op bestelling’ worden verricht hoor. A la tête du client! Ook zijn sommige professoren gewoon te koop, helaas maar waar. En deze léék even wel gefinancierd door de oliesector dacht ik, na vluchtig, diagonaal lezen. Maar eigenlijk moet ik op deze woorden terugkomen en mijn excuses aanbieden voor té veel argwaan. Want feitelijk hebben de makers, geachte geleerden dus, een punt. Meer dan één zelfs want die Carbon Bubble is een serieus te nemen risico….

Verliezers en winnaars

Groen is in, is hot, is nieuw (nou ja), is cool. En verkoopt, laat ons dat vooral niet uit het oog verliezen! In onze westerse wereld dan toch. Van groene stroom over elektrische wagens tot biologisch geteeld voedsel. De koolstofbubbel moet lééglopen, en zeker niét barsten. Zoals bij een te snelle, bruuske overgang, plotsklaps naar iedereen en alles ‘moet ‘groen’. Want de triljoenen euro’s en dollars wereldwijd geïnvesteerd zouden waardeloos worden, aldus genoemde analyse. En zeker een financiële, economische en beurscrisis veroorzaken.

Te ver in de toekomst kijken

Daar hebben ze  waarschijnlijk wel gelijk in. Maar de auteurs kijken té ver de toekomst in. Mijn inziens zijn de olie- en gasvoorraden eindig. Peak oil. Maar de overgang naar bijvoorbeeld schone of groene energie zal geleidelijk moeten verlopen. Persoonlijk denk ik inderdaad dat het nooit zo’n vaart zal lopen, zolang ene Trump aan de top van de invloedrijkste natie ter wereld staat. Want The Donald heeft niet alleen (over)gewicht, hij is ook nog eens bijzonder reactionair.

Vooruit of achteruit?

Waar de moderne, weldenkende bewegingen vooruit denken en ook gaan, kan de economie zomaar achteruit bewegen. Steenkoolmijnen heropenen bijvoorbeeld. Één van de meest vervuilende industrieën nieuw leven inblazen. Zuiver om stemmenwinst indertijd bij de presidentsverkiezingen vorig jaar hoor. En gedane beloftes aan geldschieter – sponsors – olie & gasindustrie natuurlijk. Tienduizenden en tienduizenden huidige en toekomstige werklozen. Want werkzaam in een uitstervende industrie) voor zich winnen – en op korte termijn wérkt dit ook nog!

Groene technologie en de klap

Er zijn meer jobs onder Donald Trump bijgekomen, dat is een feit. Pakweg een zevental jaar nog zal zijn aanpak van back to the past werken. Net lang genoeg waarschijnlijk om binnen twee een half jaar herkozen te worden. En dàn… zal dé klap volgen. De ontnuchtering. Of beter en preciezer: de bubbel langzaam leeglopen. Onder meer voor de sterkst vervuilende, toch ten dode opgeschreven industrieën zoals gebaseerd op fossiele brandstoffen. Mijn idee! Maar spreekt u mij gerust – beargumenteerd liefst – tegen hoor, geachte lezers.

2 reacties

  1. Groene energie is een farce. Een op subsidie gebaseerd concept met alleen de projectontwikkelaars als winnaar.

    Windmolens : Meer kosten aan onderhoud dan aan opbrengst, voornamelijk doordat de windmolens op plaatsen staan ver van de ‘verbruiker’. Electriciteit over afstand transporteren geeft een zodanig verlies dat optransformeren constant nodig is tot het eindpunt.

    Zonnepanelen: Deze panelen gaan laat ons zeggen 20 jaar mee, waar bij de opbrengst ook nogf eens minder wordt al naar gelang de ouderdom.
    Komt er nog bij dat het voor niemand interessant is deze panelen te recycleren, simpelweg omdat er niks te halen valt qua geld wb de stoffen die daar uit te winnen zijn.
    Dus waar ga je na 20 jaar blijven met je mega zonnenpanelen schroothoop?

    Weet je wat groen is en echt?
    Minder willen. Minder gemak, minder reizen, minder consumeren, minder electriciteit nodig hebben.
    Zoeken naar slimme alternatieve manieren van op de natuur gebaseerde kleinschaligheid.

    En DAT is het grote probleem, want niemand wil terug naar oude tijden van bv de ‘aardkelder’ (natuurlijke koelkast) en de houtkachel (zelf je eigen bomen kappen) enz.

    Iedereen wil ‘modern’ en popie jopie zijn op hun ‘sociale media’ en laten zien hoe ze in hun illusionaire vrijheid ‘succesvol’ zijn.
    Gemakzucht heeft een grote verleiding en ijdelheid het perfecte excuus.
    Alsmede onderliggende angst en lafheid.
    Slechts enkele oorzaken van de huidige nepwereld die we vandaag de dag om ons heen zien.

    But nobody seems to notice, nobody seems to care….

    https://www.youtube.com/watch?v=kXhZyAOuyhE

    1. logisch nadenken is een zonde vandaag de dag.
      De meesten kiezen voor een ‘like’ op fakebook ipv common sense.

      Dom, arm volk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: